ΚΟΣΜΟΣ

Τι γνώριζε ο Πρόεδρος της Κίνας για τα κατασκοπευτικά μπαλόνια πάνω από τις ΗΠΑ

Είναι αρκετά πιθανό ο Σι Τζινπινγκ να μη γνώριζε καν για την επιχείρηση «κατασκοπευτικά μπαλόνια ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/NELL REDMOND

Η κατάρριψη  του κινέζικου κατασκοπευτικού μπαλονιού από αμερικανικά μαχητικά πάνω από τον Ατλαντικό το περασμένο Σάββατο, μπορεί για πολλούς να «έκλεισε» την υπόθεση, αλλά σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο συμβάν δεν θεωρείται «λήξαν» τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Κίνα.

Ο χρόνος στον οποίο εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα δεν είναι τυχαίος. Με τον Μπλίνκεν να έχει έτοιμες τις βαλίτσες για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Αμερικανού ανώτατου αξιωματούχου στο Πεκίνο, το συγκεκριμένο συμβάν προκαλεί εύλογες απορίες.

Από την μία γιατί το Πεκίνο να αναζητά περαιτέρω κλιμάκωση στις σινομαερικανικές σχέσεις, που βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών και από την άλλη, πώς είναι δυνατόν να περιμένει το Πεκίνο να μην υπάρξει αντίδραση και μάλιστα έντονη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNNi με γνώση των λεπτομερειών του τι έχει συμβεί και οι οποίες κατέθεσαν αναφορές στην ακρόαση που είναι σε εξέλιξη από εχθές στο Κογκρέσο, υπάρχει πολύ μεγάλη περίπτωση την επιχείρηση «κατασκοπευτικά μπαλόνια» όχι μόνο να μην την ενέκρινε, αλλά και να μην την γνώριζε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κίνας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το συγκεκριμένο project προέρχεται όντως, όπως αναφέρει και το κινεζικό υπουργείο εξωτερικών από «αυτόνομες» οντότητες και χρηματοδοτείται από «ιδιωτικές» επιχειρήσεις της Κίνας.

Για το Πεντάγωνο όμως «αυτόνομες» οντότητες στην Κίνα δεν υπάρχουν, καθώς είναι γνωστό πως το 90% των συγκεκριμένων επιχειρήσεων με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν σχέση και οικονομική εξάρτηση από την Κινεζική Κυβέρνηση ή τον στρατό της χώρας (PLA).

Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη εκδοχή ευσταθεί, το διοικητικό μοντέλο του Σι Τζιπινγκ που επιδιώκει τον έλεγχο σε ποσοστό 100%, έχει και πάλι ζητήματα. Στην Κίνα δεν θα είναι η πρώτη φορά που κάποιοι κατώτεροι αξιωματούχοι επιλέγουν να προχωρήσουν σε μία ενέργεια, αδιαφορώντας για τις πολιτικές της προεκτάσεις και κυρίως αδιαφορώντας για την ιεραρχία που εδώ και αρκετά χρόνια επιχειρεί να οικοδομήσει ο επικεφαλής της χώρας.

Και το 2002 -2003 με τον SARS και το 2019 με την Covid 19, κλιμάκια χαμηλά στην ιεραρχία του κινεζικού συστήματος διοίκησης επέλεξαν να μην ενημερώσουν έγκαιρα τους κυβερνητικούς αρμοδίους προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν δυσαρέσκεια από το δικό τους τοπικό κοινό. Η εξέλιξη σε όλες τις περιπτώσεις είναι γνωστή…

Σε περίπτωση που το αμερικανικό σενάριο δεν έχει βάση και ο Πρόεδρος της Κίνας γνώριζε τα πάντα σχετικά με τα κατασκοπευτικά μπαλόνια και πάλι υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Σε αυτή την περίπτωση είναι επιλογή της Κίνας σε ανώτατο επίπεδο οι σχέσεις να δυναμιτιστούν σε μία περίοδο κρίσιμη για την κινεζική οικονομία, η οποία παραμένει η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα για τον Πρόεδρο Σι.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αποστάσεις που έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο έχει χαράξει το Πεκίνο από την Μόσχα, δεν αρκούν για να δώσουν στην οικονομία με την μεγαλύτερη δυναμική στον πλανήτη, την ώθηση που επιθυμεί προκειμένου να ξαναπρωταγωνιστήσει.

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, τα κατασκοπευτικά ή όχι, -κινέζικα όμως σίγουρα, μπαλόνια που «βόλταραν» στους αμερικανικούς αιθέρες, θα βάλουν στον «πάγο» για σημαντικό χρονικό διάστημα και πάλι μία σχέση που για την Κίνα σήμερα ήταν επιτακτική ανάγκη να αναθερμανθεί και όχι να «παγώσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης