Σεισμός Τουρκία: Πώς θα επηρεάσει τον Ερντογάν - Ύμνοι στη Γερμανία για τους Έλληνες διασώστες
Για αναποτελεσματική διαχείριση του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία από τον πρόεδρο Ερντογάν, κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, «η καταστροφή που έχει συγκλονίσει την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες πρόκειται να επηρεάσει πολύ αρνητικά τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ενόψει των εκλογών».
Αναλυτικά το δημοσίευμα της Deutsche Welle έχει ως εξής:
«Ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει ήδη κατηγορήσει τον Ερντογάν πως απέτυχε να προετοιμάσει τη χώρα για μία τέτοια καταστροφή, αλλά και πως κατασπατάλησε σε άλλους τομείς τον κρατικό προϋπολογισμό που προβλεπόταν για την προετοιμασία των υποδομών σε περιπτώσεις σεισμών» αναφέρει η Handelsblatt.
«Η αντιπολίτευση ασκεί δριμεία κριτική προς τον Ερντογάν αναφορικά με την αναποτελεσματική διαχείριση καταστροφών. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν πώς μονάδες της πυροσβεστικής από τους αντιπολιτευόμενους δήμους Κωνσταντινούπολης ή της Άγκυρας σώζουν παιδιά, επισκευάζουν λιμάνια και διαδρόμους κατεστραμμένων αεροδρομίων. Την Τετάρτη, οι λειτουργίες του twitter περιορίστηκαν δραστικά - και όσοι γνωρίζουν την τουρκική πολιτική σκηνή υποθέτουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει τη στροφή της κοινής γνώμης κατά του Ερντογάν» σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα.
H Süddeutsche Zeitung εκθειάζει τη συμμετοχή Ελλήνων διασωστών στις προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών στην Τουρκία, κάνοντας ειδική μνεία στον Κωνσταντίνο Νίκα, ο οποίος «φαίνεται σε μία φωτογραφία, σοβαρός κι εξαντλημένος, να μεταφέρει μαζί με έναν Τούρκο διασώστη με παραλλαγή ένα εξάχρονο κορίτσι σε φορείο, το οποίο έχει μόλις βγάλει από τα ερείπια. Μια τέτοια φωτογραφία από μόνη της αποτελεί καλό οιωνό σε καιρούς πολιτικής έντασης μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών. Και είναι μία από τις ιστορίες εκείνες, που στις μεγαλύτερες καταστροφές, δίνουν ελπίδα μέσα στην κόλαση».
«Ο φίλος μου, ο εχθρός»
«Ο φίλος μου, ο εχθρός», επιγράφει το δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στη βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στην Τουρκία μετά τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό.
«Πέρα από την πολιτική ρητορική και οι δύο λαοί αισθάνονται πολύ πιο στενά συνδεδεμένοι, από ό,τι δείχνουν τα φαινόμενα. Πολλοί Έλληνες έχουν οικογενειακές ρίζες στη Μικρά Ασία και ονόματα πόλεων όπως το Γκαζιαντέπ και το Καχραμανμάρας, επίκεντρο του ισχυρού σεισμού της Δευτέρας, είναι γνωστά σε πολλούς Έλληνες. Αλλά περισσότερο ακόμη από την ιστορία συνδέει η καθημερινότητα. Όπως τα Τουρκόπουλα, έτσι και τα Ελληνόπουλα μαθαίνουν στο σχολείο πώς να συμπεριφέρονται όταν τρέμει η γη από κάτω από τα πόδια τους...«Κάθε σεισμός ήταν ένα μάθημα για τη χώρα μας», λέει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου. (...) Οδήγησε σε αυστηρούς οικοδομικούς κανονισμούς, σε πρόληψη», λέει. Αυτά υπάρχουν και στην Τουρκία, αλλά δεν τηρούνται πάντα εκεί. Και η βοήθεια είναι αμοιβαία. Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή κοντά στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα το 1999, οι δύο πλευρές βοήθησαν η μία την άλλη. Αυτό οδήγησε και σε μια πολιτική αποκλιμάκωση. Γινόταν λόγος για τη διπλωματία των σεισμών. Κάτι που δεν θα έβλαπτε ούτε τώρα», σημειώνει η εφημερίδα.