ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία – Συρία: Πάνω από 16.000 νεκροί – Τα «πυρά» κατά του Ερντογάν και η μερική παραδοχή

Ανείπωτος πόνος στην Τουρκία AP Photo/Hussein Malla)

Ξεπέρασαν τους 16.000 οι νεκροί από το φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Τουρκία και τη Συρία, με τα σωστικά συνεργεία να δίνουν πραγματική μάχη με το χρόνο για να καταφέρουν να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι νεκροί στην Τουρκία έχουν φτάσει τις 12.873 ενώ άλλοι 3.162 έχουν σκοτωθεί στη Συρία – το σύνολο 16.035.

Σωστικά συνεργεία και Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί δραματικά, καθώς η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία.

Στην Τουρκία επικρατεί μεγάλη οργή για τις καθυστερήσεις μετά από τη φονική δόνηση, με τους επικριτές της κυβέρνησης να αναφέρουν πως τα σωστικά συνεργεία δεν κινητοποίηθηκαν έγκαιρα και να υποστηρίζουν πως ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τη διάσωση επιζώντων στο Ελμπιστάν, στη νότια Τουρκία (AP Photo/Francisco Seco)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως ήταν αδύνατο να προετοιμαστεί κάποιος για μια τόσο μεγάλη καταστροφή, παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε κάποια προβλήματα.

«Η κατάσταση είναι τώρα υπό έλεγχο» είπε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ηγέτης της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, διαφωνεί:

«Εάν υπάρχει ένας υπεύθυνος για όλα αυτά, είναι ο Ερντογάν».

Η κατηγορία αυτή προκάλεσε τη δυσφορία του Τούρκου προέδρου, ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει πως μετά από τέτοιες καταστροφές απαιτείται ενότητα.

«Σε μια τέτοια περίοδο, δεν μπορώ να αντέξω ανθρώπους να κάνουν εκστρατείες για πολιτικούς λόγους» δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην σχεδόν ισοπεδωμένη Χατάι.

Ο Τούρκος πρόεδρος κήρυξε στις 10 πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους τρεις μήνες ενώ ήδη επιχειρούν χιλιάδες διασώστες, Τούρκοι και ξένοι.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας ανακοίνωσε πως έχουν δημιουργηθεί αυτοσχέδια νοσοκομεία σε αρκετές περιοχές.

Άνοιξαν οι δρόμοι από τον ισχυρό σεισμό(AP Photo/Emrah Gurel)

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε να κάνει όλα όσα είναι απαραίτητα για να «ενώσει το έθνος» και δεσμεύτηκε ότι «κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος».

«Αδιαμφισβήτητα, η δουλειά μας δεν είναι εύκολη» είπε, αναφέροντας παράλληλα ότι η κακοκαιρία δυσχεραίνει τις έρευνες στην τεράστιας έκτασης περιοχή που επηρεάστηκε.

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 13.500.000 άνθρωποι κατοικούν στις 10 επαρχίες της Τουρκίας που συγκλονίστηκαν από το σεισμό.

«Φυσικά υπήρξαν δυσλειτουργίες. Οι συνθήκες είναι προφανείς. Δεν είναι δυνατόν να είσαι προετοιμασμένος για μια τέτοια καταστροφή. Δεν θα αφήσουμε αβοήθητους τους πολίτες μας» ξεκαθάρισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στους δρόμους χιλιάδες άνθρωποι

Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν το τρίτο βράδυ τους στους δρόμους, μέσα στην παγωνιά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε πως η κακοκαιρία και το δριμύ ψύχος που επικρατούν στην περιοχή μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τους σεισμόπληκτους.

«Έχουμε πολλούς ανθρώπους που επιβίωσαν του σεισμού και τώρα βρίσκονται στο ύπαιθρο, σε κακές και συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες» είπε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Χόλντεν, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης σεισμών του ΠΟΥ.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για μια δευτερεύουσα καταστροφή, η οποία μπορεί να επηρεάσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους από την πρώτη (σ.σ. το φονικό σεισμό) εάν δεν κινηθούμε με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ένταση με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» τόνισε ο ίδιος.

Στην Αντάκια, εκατοντάδες πτώματα στο πάρκινγκ νοσοκομείου

Η Ράνια Ζαμπούμπι κάνει σλάλομ ανάμεσα στα πτώματα που κείτονται στην άσφαλτο. Μέσα στο σκοτάδι και στο κρύο, ανοίγει, τον έναν μετά τον άλλο, νεκρικούς σάκους.

Ψάχνει τον θείο της.

Αγνοείται από τη Δευτέρα, όταν ο σεισμός 7,8 βαθμών μετέτρεψε την Αντάκια (Αντιόχεια), στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας, σε μαρτυρική πόλη.

«Βρήκαμε τη θεία μου, αλλά όχι τον θείο μου», εξηγεί με πνιγμένη φωνή.

Η πρόσφυγας από τη Συρία, με μαύρη μαντίλα και σαμπό στα πόδια, έχασε οκτώ μέλη της οικογένειάς της στην τραγωδία η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 15.000 ανθρώπους στην τουρκική και στη συριακή επικράτεια, κατά τους πιο πρόσφατους προσωρινούς απολογισμούς των θυμάτων.

Στον χώρο στάθμευσης του μεγαλύτερου νοσοκομείου της πόλης, άλλοι επιζήσαντες προσπαθούν κι αυτοί να αναγνωρίσουν συγγενείς τους ανάμεσα στα παραταγμένα πτώματα.

Κάποιοι λιποθυμούν.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μέτρησε χθες βράδυ κάπου 200 θύματα, ορισμένα απλά τυλιγμένα με κουβέρτες, όχι μακριά από τις σκηνές όπου δουλεύει το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε από όλη τη χώρα και, σε κάποιες περιπτώσεις, από το εξωτερικό.

Τουλάχιστον 3.356 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Χατάι: σε αυτήν αναλογεί χονδρικά το ένα τέταρτο των νεκρών που έχουν ανασυρθεί ως τώρα στην Τουρκία.

Εξαιτίας του μεγέθους της καταστροφής, ο χώρος στο πάρκινγκ δεν αρκεί πλέον, παρότι είναι πελώριο. Επτά πτώματα έχουν αποτεθεί, αναγκαστικά, πλάι σε κάδο ξέχειλο από σκουπίδια.

Τριάντα μέτρα παραπέρα, το νοσοκομείο, πελώριος όγκος από μπετόν και γυαλί, στέκεται ακόμα όρθιο, όμως οι ρωγμές που χάσκουν στη μία του πλευρά, διακριτές παρά το ότι έχει πέσει η νύχτα, έπεισαν τις αρχές να διατάξουν να εκκενωθεί.

Το εσωτερικό του επίσης υπέστη ζημιές· είναι αδύνατο να εισαχθεί οποιοσδήποτε, ζωντανός ή νεκρός.

Ανώνυμα θύματα

Οι πρώτοι δέχονται φροντίδες μέσα σε κόκκινες και λευκές σκηνές, αφού γίνει διαλογή ανάλογα με τη σοβαρότητα των τραυμάτων τους.

Πολλοί διακομίζονται με ελικόπτερα σε άλλα νοσοκομεία που άντεξαν τους σεισμούς, ιδίως στα Άδανα.

Οι νεκροί αφήνονται στην παγωμένη άσφαλτο.

Πόσοι μεταφέρθηκαν εκεί από τη Δευτέρα; «Πολλοί», απαντά ο Γιτζάν Καϊσεριλί, εθελοντής που ήρθε από την Άγκυρα να βοηθήσει. «Πιθανόν 400, πιθανόν 600», λογαριάζει.

Ο άνδρας, με σκούφο και άνορακ, βοηθά τις οικογένειες να βρουν τους δικούς τους και προσπαθεί να τους προσφέρει την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη.

Έχει να κοιμηθεί δυο μέρες.

Ο κόσμος στο πάρκινγκ πάει κι έρχεται ασταμάτητα.

Δεξιά του, ένας άνδρας κι ο γιος του, έφηβος με σγουρά μαλλιά, σηκώνουν ένα
πτώμα και προχωρούν, απαθείς.

Πίσω τους, ένας άνδρας οδηγεί, πολύ σιγά, παλιό μπλε σεντάν.

Βρήκε το πτώμα που αναζητούσε.

Το έχει φορτώσει στο πίσω κάθισμα, μέσα σε λευκό νεκρικό σάκο, με ανοικτό το πορτμπαγκάζ, από το οποίο εξέχουν τα πόδια.

Πίσω του, είναι σταθμευμένο βαρύ φορτηγό με ρυμουλκούμενο. Δεν μετέφερε βοήθεια, όπως πολλά που πήραν τον δρόμο για την Αντάκια. Χρησιμοποιείται για την αποκομιδή των πτωμάτων που δεν αναγνωρίζονται.

«Περίπου το 70% των πτωμάτων εδώ είναι ανώνυμα», υπολογίζει ο Γιτζάν Καϊσεριλί.

Αν δεν αναγνωριστούν μέσα σε 24 ώρες, φορτώνονται στο βαρύ όχημα και καταλήγουν σε ομαδικούς τάφους.

«Μπορούμε να τοποθετούμε πενήντα πτώματα στο εσωτερικό», εξηγεί ο Γιτζάν Καϊσεριλί.

«Θα μπορούσαμε να φορτώνουμε περισσότερα, αλλά δεν θέλουμε να τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης