Politico: Το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για την «αγορά» του Μουντιάλ και ο ρόλος της Ελλάδας
Σε νέες αποκαλύψεις προχωρά το Politico, σχετικά με το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2030, το οποίο επιθυμεί να διοργανώσει η Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να πληρώσει για την κατασκευή νέων γηπέδων στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, εάν συμφωνούσαν να συνεργαστούν.
Σε αντάλλαγμα, όπως αναφέρει το Politico, οι Σαουδάραβες θα φιλοξενούσαν τα τρία τέταρτα όλων των αγώνων, σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία.
Η προσφορά - πιθανότατα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ σε ό,τι αφορά το κόστος κατασκευής - φέρεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ νασυζητήθηκε σε μια ιδιωτική συνομιλία μεταξύ του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα.
Ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος με γνώση των ιδιωτικών συζητήσεων σχετικά με την προσφορά είπε στο Politico ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να «αναλάβει πλήρως το κόστος» της φιλοξενίας για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, με την προϋπόθεση ότι το 75% της τεράστιας διοργάνωσης με τις 48 ομάδες θα διεξαχθεί στη χώρα του Κόλπου.
Δεν είναι σαφές εάν η προσφορά έγινε δεκτή. Αλλά οι τρεις χώρες εργάζονται τώρα σε μια κοινή πρόταση για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης του 2030, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Ελλάδας.
Η προσφορά δισεκατομμυρίων του Ριάντ στην Ελλάδα, που αποκαλύπτει το Politico για πρώτη φορά, θα πυροδοτήσει την κριτική ότι η Σαουδική Αραβία προσπαθεί ουσιαστικά να χρησιμοποιήσει τον αστρονομικό της πλούτο για να «αγοράσει» το Παγκόσμιο Κύπελλο, δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό συνασπισμό για ώστε να εκμεταλλευτεί έξυπνα το εκλογικό σύστημα.
Σε μια προσπάθεια να πείσει τα μέλη του παγκόσμιου φορέα ποδοσφαίρου, της FIFA, για τις αρετές της προσφοράς υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, στην προτεινόμενη διοργάνωση θα πραγματοποιούνταν αγώνες σε τρεις ηπείρους, παρέχοντας γεωγραφική ισορροπία. Μια προσφορά για διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου μόνο στη Μέση Ανατολή θα ήταν απίθανο να πετύχει, μόλις οκτώ χρόνια αφότου το Κατάρ φιλοξένησε το τουρνουά το 2022.
Οι κύριοι αντίπαλοι των Σαουδάραβων είναι μια κοινή προσφορά της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας από την Ευρώπη και μια προσφορά της Νότιας Αμερικής από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τη Χιλή.
Η απόφαση για το ποιος θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 λαμβάνεται σε μια δημόσια ψηφοφορία ολόκληρου του Συνεδρίου της FIFA, που αποτελείται από περισσότερες από 200 ομοσπονδίες μέλη από όλο τον κόσμο. Εάν οι αφρικανικές χώρες, βρίσκοντας ελκυστική την παρουσία της Αιγύπτου και τις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας γύρω από την Αφρική, συσπειρωθούν πίσω από την προσφορά και τα ασιατικά έθνη κάνουν το ίδιο, ενώ η Ελλάδα αποσπάσει ορισμένες ευρωπαϊκές ψήφους, η πρόταση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θα έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει.
Το Politico προσέγγισε και τις τρεις κυβερνήσεις για σχόλια. Η ελληνική και η σαουδαραβική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν και η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν απάντησε στα αιτήματα του Politico. Η FIFA αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.
Νέα τάξη πραγμάτων
Η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα ήταν το αποκορύφωμα της φιλόδοξης στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας να κυριαρχήσει σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Οι επιτυχίες περιλαμβάνουν την απόκτηση των δικαιωμάτων για τη διοργάνωση παγκοσμίου πρωταθλήματος αγώνων πυγμαχίας, ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και αγώνων της Formula 1, δημιουργώντας παράλληλα το δικό της τουρνουά γκολφ. Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας αγόρασε επίσης μια εξέχουσα αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα και η χώρα θα φιλοξενήσει το Ασιατικό Κύπελλο ποδοσφαίρου για πρώτη φορά το 2027.
Αλλά η επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο υπερβαίνει τους λόγους αθλητικού κύρους, σύμφωνα με έναν περιφερειακό ειδικό.
«Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί στρατηγικά να τοποθετηθεί ως αφροευρασιατικός κόμβος - το κέντρο μιας νέας παγκόσμιας τάξης», δήλωσε ο Simon Chadwick, καθηγητής αθλητισμού και γεωπολιτικής οικονομίας στο Skema Business School στο Παρίσι, σχετικά με την προσφορά από τη Σαουδική Αραβία. «Αυτή η τοποθέτηση θα επιτρέψει στη Σαουδική Αραβία να ασκήσει σημαντική δύναμη και επιρροή σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή, την οποία επιδιώκει να επιτύχει με την οικοδόμηση σχέσεων με βασικούς εταίρους».
«Η πολυπολική διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αίγυπτο και την Ελλάδα δεν θα ήταν ούτε αλτρουισμός ούτε μεγαλομανία. Αντίθετα, θα αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση στο Ριάντ επιτρέπει μέσω της πιθανής δωρεάς γηπέδων», πρόσθεσε.
Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης έχει προκαλέσει αποτροπιασμό στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Η καταστολή στη Σαουδική Αραβία δεν πρέπει να ανταμείβεται με ένα Παγκόσμιο Κύπελλο», δήλωσε ο Μίνκι Γουόρντεν, διευθυντής παγκόσμιων πρωτοβουλιών της οργάνωσης Human Rights Watch.
Το Κατάρ δέχτηκε επικρίσεις για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2022 σχετικά με τη μεταχείρισή του προς τους μετανάστες εργάτες.