ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Θετικός ο Μενέντεζ για την πώληση F-35 στην Ελλάδα

ΗΠΑ: Θετικός ο Μενέντεζ για την πώληση F-35 στην Ελλάδα
Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Θετικός στην  πώληση των F-35 στην Ελλάδα είναι ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο Αμερικανός γερουσιαστής, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, είπε ότι η επιτροπή θα εγκρίνει το θέμα των F-35 αλλά τυπικά δεν έχει έρθει ακόμη στην Επιτροπή της Γερουσίας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ζητήθηκε από τους προέδρους-αντιπροέδρους της Βουλής και της Γερουσίας να γνωμοδοτήσουν για την πώληση F-35 στην Ελλάδα. Ο Μενεντεζ απάντησε θετικά.

Βάσει της διαδικασίας πρέπει να συμφωνήσουν επίσης ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της επιτροπής, Τζιμ Ρις, καθώς και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος στην αντίστοιχη επιτροπή στην Βουλή (Μάικλ Μακόλ, Γκρέγκορι Μικς).

Όταν εξασφαλιστούν οι θετικές απαντήσεις των άλλων τριών, τότε το θέμα θα έρθει για τυπική έγκριση στο Κογκρέσο. Στη συνέχεια, η αρμόδια επιτροπή του Στειτ Ντιπαρτμεντ θα στείλει το ελληνικό αίτημα στη Lockheed Martin για να ετοιμάσει την επιστολή με την οποία θα ενημερώσει την Αθήνα για κόστος και διαθεσιμότητα των αεροσκαφών. Η επιστολή αυτή αναμένεται στην Ελλάδα τον Μάρτιο. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με ορίζοντα την υπογραφή στα τέλη 2023 - αρχες 2024.

«Είμαι ικανοποιημένος που πριν από δύο ημέρες υπέγραψα για τα F 35 στην Ελληνική Δημοκρατία και το έκανα όχι επειδή είμαι απλά οπαδός του ελληνικού λαού, το έκανα επειδή αυτή είναι μια χώρα που μοιράζεται τις αξίες μας, που είναι ευθυγραμμισμένη μαζί μας σε πράγματα που είναι σημαντικά στον κόσμο: δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου, μια χώρα που δεν είναι εχθρική απέναντι στους γείτονές της, αλλά αντίθετα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μενέντεζ μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και συνέχισε:

«Έτσι, όταν μια χώρα συντάσσεται στις αξίες της μαζί μας και υπάρχει επίσης στρατηγικό συμφέρον, τότε δεν έχω πρόβλημα να υπογράψω ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων με τη δικαιοδοσία των πωλήσεων όπλων, δεν είχα κανένα πρόβλημα να υπογράψω υπό αυτές τις συνθήκες. Αλλά όταν μια χώρα κανει ακριβώς το αντίθετο, τότε ναι, έχω πρόβλημα».