Σεισμός Τουρκία: Ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί - Αισθητός έως τον Λίβανο - Δεκάδες μετασεισμοί
Ανανεώθηκε:
Ο σημερινός φονικός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην Τουρκία, τόσο ισχυρός όσο αυτός που συνέβη πριν από περισσότερα από 80 χρόνια.
Ο Στίβεν Χικς, σεισμολόγος στο University College του Λονδίνου, λέει ότι ο προηγούμενος μεγαλύτερος σεισμός, επίσης μεγέθους 7,8 βαθμών, έπληξε τη βορειοανατολική Τουρκία τον Δεκέμβριο του 1939 και σκότωσε 30.000 ανθρώπους.
Σεισμός ισχύος 7,6 βαθμών στις 17 Αυγούστου 1999, είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.
Πιο πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2020, ένας σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε την περιοχή γύρω από το Elazığ, μια πόλη ανατολικά της Τουρκίας. Σκότωσε 41 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 1.600.
Ο Ραέντ Αχμέντ, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Σεισμών της Συρίας, δήλωσε σε κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι πρόκειται για «τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία του κέντρου». Το κέντρο ιδρύθηκε το 1995.
Ο σεισμός και οι αρκετές μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Υπήρξαν περισσότεροι από 40 μετασεισμοί, σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας.
Το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε πως η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας) και υπολόγισε πως το εστιακό βάθος ήταν 17,9 χιλιόμετρα.
Το επίκεντρό του βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.
Η Τουρκία βρίσκεται πάνω ή κοντά σε πολλά ρήγματα, γεγονός που την καθιστά μια από τις πιο ενεργές ζώνες σεισμών στον κόσμο.
Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται στην τεκτονική πλάκα της Ανατολίας, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλες πλάκες - την ευρασιατική και την αφρικανική - και μια άλλη μικρή, την αραβική. Καθώς οι δύο μεγάλες πλάκες μετατοπίζονται, η Τουρκία ουσιαστικά συμπιέζεται, λένε οι ειδικοί.
Αυτό σημαίνει ότι οι σεισμοί και οι δονήσεις είναι μια αρκετά κοινή εμπειρία. Η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) της χώρας κατέγραψε πάνω από 22.000 το 2022.
Ανείπωτη τραγωδία - Εκατόμβη νεκρών
Εν τω μεταξύ, ο απολογισμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό ανεβαίνει συνεχώς. Τουλάχιστον 284 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία, ενώ σε 2.323 ανέρχονται οι τραυματίες. Άλλοι 237 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη γειτονική Συρία.
Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 420 τραυματίστηκαν μόνο στην επαρχία Μαλάτια, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνήτης της στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.
Ο κυβερνήτης της επαρχίας Σανλιούρφα, σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, έκανε λόγο για 17 νεκρούς και 30 τραυματίες στη δική του επαρχία.
Άλλοι τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της.
Σύμφωνα με την AFAD, την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, ο σεισμός είχε ισχύ 7,4 βαθμών και μικρό εστιακό βάθος, μόλις 7 χιλιόμετρα.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε στο Twitter, στέλνοντας τις «καλύτερες ευχές» του σε όλους τους πληγέντες πολίτες. «Ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτή την καταστροφή μαζί το συντομότερο δυνατό και με τις λιγότερες ζημιές», σημείωσε.
Είπε ότι ομάδες έρευνας και διάσωσης εστάλησαν αμέσως στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, ενώ άλλες μονάδες βρίσκονται σε επιφυλακή.
Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν κατεστραμμένα κτήρια σε διάφορες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ντιγιάρμπακιρ, μεγάλη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, είδε κτήριο να έχει καταρρεύσει ολοσχερώς και σωστικά συνεργεία να προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα συντρίμμια.
Μέσω Twitter, Τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα.
Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το TRT.
Κτήρια καταστράφηκαν επίσης στις πόλεις Αντιγιαμάν, Ντιγιάρμπακιρ και Μαλάτια, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, κάτι που εγείρει φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι ακόμη βαρύτερος.
Εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια
«Όλες οι ομάδες μας βρίσκονται σε συναγερμό. Εκπέμψαμε συναγερμό τέταρτου επιπέδου», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».
Ο Σοϊλού δήλωσε ότι 10 πόλεις στην Τουρκία έχουν πληγεί από τον σεισμό, συμπεριλαμβανομένων: Καχραμανμαράς, Χατάι, Γκαζιαντέπ, Οσμανιγιέ, Αντιγιαμάν, Μαλάτια, Σανλιούρφα, Άδανα, Ντιγιαρμπακίρ, Κιλίς.
Είπε ότι οι ομάδες έρευνας και διάσωσης της χώρας έχουν αναπτυχθεί και βρίσκονται σε «υψηλό συναγερμό».
Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκαζιάντεπ συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν έξω, μέχρι νεοτέρας.
Σωστικά συνεργεία και η τουρκική πολιτική προστασία, καθώς και Σύροι πυροσβέστες, διεξάγουν επιχειρήσεις για να βγάλουν επιζήσαντες από κτήρια που έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.
Στην Τουρκία η σεισμικότητα συγκαταλέγεται στις υψηλότερες στον κόσμο.
Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσε περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές.
Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους.
Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.