ΚΟΣΜΟΣ

Μεσανατολικό: Έκκληση του ΟΗΕ για τερματισμό του «παραλογισμού της κλιμάκωσης»

Η πρεσβεία του Ισραήλ στον ΟΗΕ στη Γενεύη, μέσω ανακοίνωσής της, επέκρινε τον Τουρκ και τον κατηγόρησε για μεροληψία AP/Maya Alleruzzo

Να τερματιστεί ο «παραλογισμός της κλιμάκωσης» στη Μέση ανατολή, ζητεί ο ΟΗΕ από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, αποδοκιμάζοντας τα πρόσφατα ισραηλινά μέτρα, για την οπλοφορία, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε «περισσότερη βία και αιματοχυσία».

Η πρεσβεία του Ισραήλ στον ΟΗΕ στη Γενεύη, μέσω ανακοίνωσής της, επέκρινε τον Τουρκ και τον κατηγόρησε για μεροληψία και ότι «μόνο καταδικάζει το κράτος του Ισραήλ».

Η αύξηση της αιματηρής βίας που παρατηρήθηκε από την αρχή της χρονιάς έως την κλιμάκωσή της στα τέλη Ιανουαρίου εγείρει φόβους για νέα ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και προκάλεσε πολλές διεθνείς εκκλήσεις για ηρεμία, κυρίως από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών 'Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα τη Δευτέρα και την Τρίτη.

«Καλώ οποιοδήποτε πρόσωπο που εμπλέκεται (στη σύγκρουση) να βγει από τον παραλογισμό της κλιμάκωσης, η οποία μετρά μόνο πτώματα, κατεστραμμένες ζωές και απόλυτη απελπισία», δήλωσε ο Τουρκ.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εξέφρασε επίσης ανησυχία για τα μέτρα που έλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση το Σάββατο, μεταξύ άλλων για τη διευκόλυνση της απόκτησης άδειας οπλοφορίας, μετά τον θάνατο έξι Ισραηλινών και μιας Ουκρανής στις 27 Ιανουαρίου σε επίθεση Παλαιστίνιου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ παλαιστινιακό τομέα της Ιερής Πόλης.

Αυτό, "σε συνδυασμό με μια ρητορική μίσους μπορεί να οδηγήσει μόνο σε περισσότερη βία και αιματοχυσία", προειδοποίησε. «Γνωρίζουμε εκ πείρας ότι η διάδοση των πυροβόλων όπλων θα οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο δολοφονιών και τραυματισμών, τόσο στην ισραηλινή όσο και στην παλαιστινιακή πλευρά».

Η ισραηλινή κυβέρνηση υιοθέτησε επίσης το Σάββατο τιμωρητικά μέτρα που στοχεύουν συγγενείς των δραστών επιθέσεων. Για τον Τουρκ, αυτές οι διατάξεις προσομοιάζουν με «συλλογική τιμωρία».

Την επομένη της επίθεσης της 27ης Ιανουαρίου που σημειώθηκε κοντά σε συναγωγή, ένας 13χρονος Παλαιστίνιος πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο Ισραηλινούς, επίσης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν μετά την πλέον πολύνεκρη επιδρομή του ισραηλινού στρατού εδώ και χρόνια στη Δυτική Όχθη, κατά την οποία δέκα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους μαχητές και μια άμαχη 60 ετών, σκοτώθηκαν στις 26 Ιανουαρίου στη Τζενίν, στο βόρειο τμήμα του αυτού του κατεχόμενου από το 1967 παλαιστινιακού εδάφους.

Το δελτίο Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «δεν έχει καν την ευπρέπεια να περιγράψει τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας γι' αυτό που ήταν, ενέργειες παλαιστινιακής τρομοκρατίας με στόχο τον εβραϊκό λαό. Δεν έχει καν το θάρρος να καταδικάσει τον θάνατο αθώων πιστών», κατήγγειλε η πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη Μεϊράβ Εϊλόν Σαχάρ.

«Οι προκαταλήψεις του εναντίον του Ισραήλ τον κάνουν να κλείνει τα μάτια στην καθημερινή υποκίνηση των παιδιών από την Παλαιστινιακή Αρχή και στην υποστήριξή της στην τρομοκρατία. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα», έγραψε.

Από την αρχή της χρονιάς, η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 35 Παλαιστινίους (ανάμεσά τους μαχητές και άμαχοι, μεταξύ τους και ανήλικοι), έξι Ισραηλινούς πολίτες (από τους οποίους ένας ανήλικος) και μια Ουκρανή, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές.

Η σύγκρουση στοίχισε τη ζωή 235 ανθρώπων το 2022, σχεδόν το 90% αυτών ήταν Παλαιστίνιοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης