ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Κανένας Βρετανός μονάρχης πλέον στα χαρτονομίσματα της χώρας

Αυστραλία: Κανένας Βρετανός μονάρχης πλέον στα χαρτονομίσματα της χώρας
Το χαρτονόμισμα των πέντε δολαρίων είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο χαρτονόμισμα στο νομισματικό σύστημα της Αυστραλίας AP/Morgan Sette

Στην απόφαση να αφαιρέσει από τα αυστραλιανά πεντοδόλαρα τους Βρετανούς μονάρχες, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας.

Το χαρτονόμισμα των πέντε δολαρίων είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο χαρτονόμισμα στο νομισματικό σύστημα της Αυστραλίας.

Μπορεί εδώ και δεκαετίες, να απεικονιζόταν το πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ Β' σε αυτά, ωστόσο μετά το θάνατό της, η μορφή του διαδόχου της, βασιλιά Καρόλου Γ' δεν θα εμφανίζεται σε αυτά.

Στη θέση των μοναρχών θα εμφανίζεται ένα μοτίβο ιθαγενών της Αυστραλίας, στο χαρτονόμισμα των πέντε δολαρίων στο μέλλον, ενώ στην άλλη όψη του χαρτονομίσματος θα συνεχίσει να αποτυπώνεται το αυστραλιανό κοινοβούλιο.

Η κεντρική τράπεζα, ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη από κοινού με την κυβέρνηση της Αυστραλίας, ενώ όπως τόνισε, η μετατροπή και η εκτύπωση των νέων τραπεζογραμματίων θα διαρκέσει μερικά χρόνια. Πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη αντιπροσώπων των ιθαγενών σχετικά με το πώς θα μπορούσε να είναι το σχέδιο.

Το πορτρέτο του David Uniapon, αυτόχθονα ακτιβιστή, συγγραφέα και μουσικού, βρίσκεται ήδη στο χαρτονόμισμα των 50 δολαρίων.

Συζητήσεις για αποχώρηση της Αυστραλίας από την Κοινοπολιτεία

Αρχηγός του κράτους της Αυστραλίας εξακολουθεί να είναι ο αντίστοιχος Βρετανός μονάρχης, ωστόσο εδώ και καιρό γίνονται συζητήσεις για έναν πιθανό διαχωρισμό από τη βρετανική βασιλική οικογένεια.

Ο θάνατος της Ελισάβετ Β' τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους προκάλεσε επίσης δημόσιο πένθος στην Αυστραλία. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ομάδες ιθαγενών διαμαρτυρήθηκαν κατά της βασιλικής οικογένειας, κατηγορώντας τη μοναρχία ότι είναι εν μέρει υπεύθυνη για τα εγκλήματα των αποικιοκρατών.

Ο θάνατος της Ελισάβετ Β΄έχει πυροδοτήσει συζητήσεις σε διάφορα μέρη της Κοινοπολιτείας - συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας αναφορικά με το αν θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτήν.

Το 1999, η πλειοψηφία των Αυστραλών με ποσοστό 55% ψήφισε σε δημοψήφισμα υπέρ της διατήρησης της μοναρχίας. Ο σημερινός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζε, θεωρείται υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της χώρας του και του σχηματισμού προεδρευόμενης δημοκρατίας.