ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Ο Νετανιάχου εξετάζει πιθανή στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός  διαβεβαίωσε πως θα δεχόταν να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία εάν του ζητείτο AP/Debbie Hill

Σε δηλώσεις που έκανε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNNi, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε πως η χώρα του μελετά το ενδεχόμενο να στείλει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Επίσης, ο ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως θα δεχόταν να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία εάν του ζητείτο.

«Βεβαίως εξετάζω το ζήτημα», είπε ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ερωτηθείς αν το Ισραήλ θα προσφέρει βοήθεια στον ουκρανικό στρατό, όπως ιδίως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος.

Ο κ. Νετανιάχου έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ της Ουκρανίας, καθώς δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις του Ισραήλ με τη Ρωσία, που ελέγχει τον εναέριο χώρο της γειτονικής Συρίας και θεωρείται πως συχνά κάνει τα στραβά μάτια στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον δυνάμεων του Ιράν και φιλοϊρανικών οργανώσεων.

Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν στην Ουκρανία πυρομαχικά για το πυροβολικό που ήταν αποθηκευμένα στο Ισραήλ, ενώ άφησε να εννοηθεί πως ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την πλευρά του επιχειρήσεις για να εμποδίσει την παραγωγή όπλων προοριζόμενων για τη Ρωσία στο Ιράν.

«Οι ΗΠΑ ήρθαν και πήραν τεράστιο μέρος των πυρομαχικών από το Ισραήλ για να τα μεταφέρουν στην Ουκρανία. Το Ισραήλ δρα επίσης, με μέσα στα οποία δεν θα αναφερθώ λεπτομερώς εδώ, εναντίον της παραγωγής όπλων στο Ιράν που θα χρησιμοποιούνταν εναντίον της Ουκρανίας», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι κατηγορούν την Τεχεράνη πως προμηθεύει τη Ρωσία με UAVs-καμικάζι που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, κάτι που αρνείται η Ισλαμική Δημοκρατία.

Του είχε ζητηθεί να είναι μεσολαβητής και αρνήθηκε

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αφηγήθηκε ακόμη στη συνέντευξή του πως του είχε ζητηθεί να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, αλλά δεν δέχθηκε, διότι τότε βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Διαβεβαίωσε πως θα ήταν διατεθειμένος να μεσολαβήσει εάν του το ζήταγαν τα αντίπαλα μέρη και οι ΗΠΑ. Πρόσθεσε ωστόσο πως από την εμπειρία του γνωρίζει πως για να μπορέσει να έχει επιτυχία το εγχείρημα, θα χρειαστεί να αναληφθεί πρωτοβουλία «την κατάλληλη στιγμή» και «υπό τις κατάλληλες περιστάσεις».

Οι δηλώσεις αυτές καταγράφονται μετά την επίσκεψη στη Μέση Ανατολή που έκανε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος απηύθυνε έκκληση να αποκλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους και παρότρυνε το Ισραήλ να προσφέρει υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ο προκάτοχος του κ. Νετανιάχου, ο Ναφτάλι Μπένετ, είχε κάνει απρόσμενη επίσκεψη στη Μόσχα τον Μάρτιο του 2022, όπου προσφέρθηκε να μεσολαβήσει κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Μετέφερε μηνύματα του κ. Πούτιν στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όμως δεν μπόρεσε να προωθήσει την οργάνωση απευθείας διαπραγματεύσεων για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης