ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στην Αυστραλία για ραδιενεργή κάψουλα που χάθηκε στον δρόμο

Συναγερμός στην Αυστραλία για ραδιενεργή κάψουλα που χάθηκε στον δρόμο
Η κάψουλα μεταφερόταν με φορτηγό στην περιοχή Πιλμπάρα των βορειοανατολικών περιοχών του Περθ Stephen Brashear/AP Images for Amazon

Τεράστια αναταραχή έχει προκαλέσει στη Δυτική Αυστραλία η απώλεια μιας μικροσκοπικής κάψουλας που περιέχει ραδιενεργό υλικό. Με δεδομένο πως η επαφή μαζί της μπορεί να προκαλέσει από εγκαύματα μέχρι καρκίνο, οι αρμόδιες Αρχές βρίσκονται σε κινητοποίηση.

Η κάψουλα χάθηκε μεταξύ της πόλης Νιούμαν και της πόλης Περθ στα μέσα Ιανουαρίου - μια απόσταση περίπου 1.400 χιλιομέτρων, όπως αναφέρει το BBC, με τις Αρχές να προειδοποιούν τους πολίτες για μεγάλη προσοχή.

Μεταφερόταν με φορτηγό μεταξύ ενός χώρου ορυχείου βόρεια του Νιούμαν στην περιοχή Πιλμπάρα και των βορειοανατολικών περιοχών του Περθ μεταξύ 10-16 Ιανουαρίου, όταν χάθηκε. Το Καίσιο-137 είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως σε εργασίες εξόρυξης.

Η επείγουσα έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς το περίβλημα περιέχει μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού Καισίου-137, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε όποιον την αγγίξει.

Το Τμήμα Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης (DFES) δήλωσε ότι η κάψουλα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα από ακτινοβολία και να έχει άλλους μακροπρόθεσμους κινδύνους, όπως καρκίνο.

Ο Δρ Άντριου Ρόμπερτσον, επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της Δυτικής Αυστραλίας και πρόεδρος του Συμβουλίου Ακτινολογίας, δήλωσε ότι το αντικείμενο εκπέμπει μια «λογική» ποσότητα ακτινοβολίας. «Η ανησυχία μας είναι ότι κάποιος θα το πάρει, χωρίς να γνωρίζει τι είναι», δήλωσε. «Μπορεί να σκεφτεί ότι είναι κάτι ενδιαφέρον και να το κρατήσει, να το πάρει στο δωμάτιό του, στο αυτοκίνητό του ή να το δώσει σε κάποιον».

Το DFES έδωσε στη δημοσιότητα μια απεικόνιση του αντικειμένου, το οποίο έχει διαστάσεις 6 επί 8 χιλιοστά. Τα σημεία όπου ξεκίνησε και τελείωσε η μεταφορά έχουν ερευνηθεί και γίνονται προσπάθειες να βρεθεί η ακριβής διαδρομή και οι στάσεις που έγιναν μεταξύ των δύο σημείων, ώστε να περιοριστεί το πεδίο έρευνας.