Σουηδία: Αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία ζητά ο πρωθυπουργός
Ανανεώθηκε:
Την ανάγκη να αποκατασταθούν οι σχέσεις ανάμεσα σε Σουηδία και Τουρκία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας Ούλφ Κρίστερσον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης την Τρίτη (24/1).
Ειδικότερα, ο Σουηδός πρωθυπουργός επισήμανε πως «δεν υπάρχει άλλο θέμα εθνικής ασφάλειας πιο σημαντικό από το γεγονός ότι εμείς, μαζί με τη Φινλανδία, να γίνουμε γρήγορα μέλη του ΝΑΤΟ».
Συμπλήρωσε δε, ότι θέλει να επανέλθει σε έναν λειτουργικό διάλογο για την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Εάν δεν έχουμε έναν λειτουργικό διάλογο, θα είναι δυσκολότερο για τη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό θα έχει συνέπειες για την ασφάλεια της χώρας», τόνισε.
«Θέλω να επαναλάβω έναν διάλογο εργασίας με την Τουρκία», σημείωσε επικρίνοντας τους «προβοκάτορες» που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την σουηδική υποψηφιότητα και απευθύνοντας έκκληση για «ηρεμία» απέναντι σε μια «σοβαρή» κατάσταση.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι η χώρα του χρειάζεται την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ, ώστε να έχει την εγγύηση ασφαλείας που προβλέπει το Άρθρο 5.
Απέλπιδα προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μετά την ακύρωση της τριμερούς
Σημειώνεται ότι, η Τουρκία είχε προχωρήσει σε μια κίνηση κλιμάκωσης της έντασης με το ΝΑΤΟ μετά το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο Σύμφωνο και τους όρους που έθεσε η Τουρκιά προχωρά η Άγκυρα ακυρώνοντας την τριμερή συνάντηση Τουρκίας - Σουηδίας - Φινλανδίας, χωρίς μάλιστα να ορίσει νέα ημερομηνία.
Η τριμερής θα γινόταν στις Βρυξέλλες στα μέσα Φεβρουαρίου και η ακύρωση της «διαβάζεται» ως προσπάθεια της Άγκυρας να πιέσει το ΝΑΤΟ, που βιάζεται να εντάξει τις δύο χώρες στους κόλπους του μέσα στο Μάρτιο.
Το κλίμα είχε διαμορφωθεί ήδη από την προηγούμενη μέρα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο υπουργικό συμβούλιο, όπου δήλωσε:«Ας μην περιμένουν κανένα καλό από εμάς όσον αφορά την αίτηση στο ΝΑΤΟ. Θα έχετε τρομοκρατικές οργανώσεις να περιφέρονται στους δρόμους σας, και θα περιμένετε υποστήριξη από εμάς», ξεκαθάρισε και επανέλαβε.
«Εάν δεν σέβεστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της Δημοκρατίας της Τουρκίας ή των μουσουλμάνων, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς για το ΝΑΤΟ».
«Τα όρια των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του ατόμου φτάνουν μέχρι εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του άλλου ατόμου. Επομένως, η άσχημη πράξη στη Σουηδία αποτελεί προσβολή για τους μουσουλμάνους. Κανένα άτομο δεν έχει το δικαίωμα να παρενοχλεί τους αγίους των μουσουλμάνων ή άλλων θρησκειών», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στην καύση του Κορανίου σε διαδήλωση κατά της Άγκυρας στη Σουηδία.
«Αν συμπαθούν τόσο πολύ μέλη τρομοκρατικών ομάδων και εχθρούς του Ισλάμ, τους συμβουλεύουμε να εμπιστευτούν και την άμυνα της χώρας τους σε αυτούς», πρόσθεσε.