Λίβανος: Ανοίγει ξανά ο φάκελος για την έκρηξη του 2020
Ο δικαστής που ερευνά την έκρηξη η οποία σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού, ανοίγει ξανά το φάκελο της υπόθεσης μετά από έναν χρόνο που έμεινε «παγωμένη».
Ειδικότερα, η έρευνα για την έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε 220 ανθρώπους, άφησε πίσω της 6.500 τραυματίες και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στη Βηρυτό είχε παγώσει λόγω πολιτικών εντάσεων και νομικών προσφυγών σε βάρος του επικεφαλής ερευνητή, του δικαστή Ταρέκ Μπιτάρ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που παραχώρησε δικαστική πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Μπιτάρ ξεκίνησε και πάλι τις εργασίες του επικαλούμενος νομική μελέτη που αμφισβητεί τα επιχειρήματα βάσει των οποίων ανεστάλη η έρευνα. Δεν ήταν άμεσα σαφές ποιος εκπόνησε τη μελέτη αυτή.
Η έρευνα παρέλυσε εντελώς στις αρχές του 2022 λόγω της συνταξιοδότησης δικαστών από δικαστήριο που έπρεπε να κρίνει μια σειρά από προσφυγές κατά του Μπιτάρ, οι οποίες υποβλήθηκαν από αξιωματούχους τους οποίους εκείνος ήθελε να ανακρίνει, πριν να μπορέσει να συνεχίσει με το έργο του.
Σημειώνεται πως, με εντολή του άνω δικαστή απελευθερώθηκαν πέντε κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι και εργολάβοι που εργάζονταν στο λιμάνι πριν ή κατά την 4η Αυγούστου του 2020, οπότε και έγινε η έκρηξη.
Υπενθυμίζεται ότι, η έκρηξη, μια από τις πλέον ισχυρές, μη πυρηνικές εκρήξεις που έχουν καταγραφεί ποτέ, προκλήθηκε από εκατοντάδες τόνους νιτρικής αμμωνίας που είχαν εκφορτωθεί στο λιμάνι το 2013.
Άσκηση διώξεων σε 3 υψηλόβαθμους στρατιωτικούς
Διώξεις άσκησε ο δικαστής σε βάρος δύο υψηλόβαθμων, εν ενεργεία στρατηγών και στον πρώην αρχηγό του στρατού, όπως ανέφεραν τρεις δικαστικές πηγές.
Σύμφωνα με αυτές της πηγές, ο δικαστής Τάρεκ Μπιτάρ άσκησε δίωξη στον αρχηγό της υπηρεσίας κατασκοπείας, υποστράτηγο Αμπάς Ιμπραχίμ, τον διευθυντή της Κρατικής Ασφάλειας υποστράτηγο Τόνι Σαλίμπα και τον πρώην αρχηγό του στρατού Ζαν Καουάτζι για την έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 220 ανθρώπους.
Οι πηγές δεν διευκρίνισαν ποια ακριβώς είναι η κατηγορία που τους προσάπτεται.
Ο Ιμπραχίμ απέφυγε να σχολιάσει, όταν ρωτήθηκε για το θέμα από το πρακτορείο Reuters. Και οι τρεις πάντως αρνούνται ότι έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις.