Ερντογάν: Δεν θα καθορίσει το Economist την τύχη της Τουρκίας
Ανανεώθηκε:
Την αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε το άρθρο «Η Τουρκία ίσως βρίσκεται στα πρόθυρα δικτατορίας» του περιοδικού Economist.
Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το Βρετανικό περιοδικό The Economist δεν μπορεί να καθορίσει την τύχη της Τουρκίας, οι Τούρκοι πολίτες μπορούν».
Εξώφυλλο - κόλαφος του The Economist
Το πρωτοσέλιδο του οικονομικού περιοδικού έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία της τουρκικής κυβέρνησης, με τον επικεφαλής της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν να προχωρά νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή 20/1, σε επίθεση κατά του περιοδικού, κάνοντας λόγο για «πνευματικά ράθυμη, βαρετή και εσκεμμένη άγνοια».
«Άντε πάλι. Το “Economist” κυκλοφορεί εκ νέου την απεικόνιση της Τουρκίας με βάση την πνευματικά ράθυμη, βαρετή και εσκεμμένη άγνοια. Με κλισέ λόγια, παραπληροφόρηση και αλαζονική προπαγάνδα κηρύσσουν το τέλος της τουρκικής δημοκρατίας. Οι τεχνικές τους μάρκετινγκ με εξωφρενικούς τίτλους και προκλητικές εικόνες μπορούν να τους βοηθήσουν να πουλήσουν τα λεγόμενα περιοδικά τους. Αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες ότι πρόκειται για ψεύτικη δημοσιογραφία που βασίζεται σε φτηνή προπαγάνδα και παραπληροφόρηση».
Την ίδια ώρα, ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου μιλάει για «φθηνή προπαγάνδα και παραπληροφόρηση» ενώ διερωτάται, «ποιος θα πρέπει να σας πάρει στα σοβαρά;».
Παράλληλα, ο ίδιος υποστηρίζει απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους και τους συντάκτες του περιοδικού, ότι ο τουρκικός λαός έχει επανειλημμένα επιδείξει τη δέσμευσή του στη δημοκρατία, την ισότητα και την ελευθερία.
«Το πολιτικό μας σύστημα έχει επιβιώσει από πολλές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένης της προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, όταν ο λαός μας έχυσε το αίμα του για να προστατεύσει τη δημοκρατία μας» έγραψε ο Αλτούν.
Και συμπλήρωσε:
«Όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε οι πολίτες μας να αντισταθούν στους πραξικοπηματίες, η απάντηση του έθνους μας σε αυτό το κάλεσμα. Ήταν ένα μάθημα αιώνων. Οι λεγόμενοι δημοσιογράφοι και συντάκτες του Economist προφανώς ποτέ δεν μπήκαν στον κόπο να κάνουν σωστή δημοσιογραφία για τον αγώνα του λαού μας για τη δημοκρατία μας. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ανεξήγητο και ατελείωτο μίσος τους για τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρό μας, ο οποίος κέρδισε όλες τις εκλογές στις οποίες συμμετείχε. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε τον κόπο να ερευνήσετε πώς και γιατί ο τουρκικός λαός εμπιστεύεται τον Ερντογάν, ποιος πρέπει να σας πάρει στα σοβαρά;».
Και κατέληξε λέγοντας:
«Έχουμε μια πολύ ζωντανή δημοκρατία και ο λαός μας αγκαλιάζει πολύ έντονα το πολιτικό της σύστημα. Η χώρα μας οδεύει προς μια εκλογική περίοδο όπου διεξάγονται έντονες συζητήσεις. Η χώρα μας έχει μια πραγματικά δημοκρατική πολιτική. Η αντιπολίτευση αγωνίζεται να καθορίσει τη στρατηγική της εδώ και μήνες… Είμαι σίγουρος ότι (σ.σ. το περιοδικό) δεν θα μπει ποτέ στον κόπο να αναφέρει τι συμβαίνει. Θέλω απλώς να προειδοποιήσω τους αναγνώστες που δεν είναι δύσπιστοι για τα νέα που διαβάζουν, για τη θλιβερή κατάσταση του περιοδικού».
Απόσμασμα του άρθρου
«Η Τουρκία διαθέτει τις δεύτερες μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε μια ταραγμένη γειτονιά, ειδικά στη διαλυμένη από τον πόλεμο Συρία. Ασκεί αυξανόμενη επιρροή στα δυτικά Βαλκάνια, στην ανατολική Μεσόγειο και πιο πρόσφατα στην Αφρική. Πάνω από όλα, είναι σημαντική στη Μαύρη Θάλασσα και στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πέρυσι βοήθησε στη σύναψη μια συμφωνίας ώστε να επιτραπεί η αποστολή περισσότερων ουκρανικών σιτηρών σε έναν ''πεινασμένο» κόσμο''», αναφέρει χαρακτηριστικά το βρετανικό περιοδικό και συμπληρώνει, «επομένως, οι ξένοι θα πρέπει να δώσουν προσοχή στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Τουρκίας, για τις οποίες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτή την εβδομάδα είπε ότι θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.
Πολύ περισσότερο που, υπό τον ολοένα και πιο αλλοπρόσαλλο πρόεδρό της, η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.
Η συμπεριφορά του κ. Ερντογάν, όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Θα μπορούσε να μετατρέψει αυτό που σήμερα είναι μια βαθιά ελαττωματική δημοκρατία σε μια πλήρη δικτατορία».