ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ηχούν ξανά οι σειρήνες του πολέμου στο Κίεβο - Στα καταφύγια οι πολίτες

Νέες πυραυλικές επιθέσεις ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία (AP Photo/Libkos, File)

Μετά από λίγες ημέρες σχετικής ηρεμίας στην ουκρανική πρωτεύουσα, η Ρωσία ξεκίνησε νέες πυραυλικές επιθέσεις σε βασικές υποδομές στο Κίεβο και σε άλλα μέρη της Ουκρανίας σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα, αβέβαιη είναι η τύχη της περιοχής Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία με τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής.

Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί του Σαββάτου (14/01) στο Κίεβο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου, με Ουκρανούς αξιωματούχους να λένε ότι οι επιδρομές είχαν στόχο βασικές υποδομές στην πρωτεύουσα.

«Πυραυλική επίθεση κατά εγκαταστάσεων υποδομής κρίσιμης σημασίας. Περισσότερες λεπτομέρειες ελέγχονται», δήλωσε ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας. Από την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο. ανέφερε εκρήξεις στην περιοχή Ντνιπρόφσκι, καλώντας τους κατοίκους «να παραμείνουν σε καταφύγια».

Θραύσματα πυραύλου έπεσαν σε σημείο χωρίς κατοικίες στην περιοχή Χολοσίφσκι, στο δυτικό τμήμα του Κιέβου. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρξαν τραυματίες.

Οικιστικές υποδομές βομβαρδίστηκαν επίσης στο χωριό Κοπίλιφ στην επαρχία του Κιέβου λίγο έξω από την πρωτεύουσα. Τα παράθυρα και οι στέγες 18 ιδιόκτητων σπιτιών έσπασαν ή υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη, δήλωσε ο περιφερειάρχης Ολέξι Κουλέμπα.

Στην περιοχή του Χαρκόβου στην βορειοανατολική Ουκρανία, «ο εχθρός εξαπέλυσε μια νέα πυραυλική επίθεση σε βασικές υποδομές», δήλωσε ο κυβερνήτης Όλεγκ Σινεγκούμποφ. Όπως είπε, δύο πύραυλοι S-300 έπληξαν την πόλη κοντά στα ρωσικά σύνορα τις πρωινές ώρες.

Έκτακτες διακοπές ρεύματος ενδέχεται να σημειωθούν σε αυτή την πόλη, τη δεύτερη μεγαλυτερη στην Ουκρανία, πρόσθεσε. Επιθέσεις έχουν επίσης αναφερθεί νοτιότερα, στην περιοχή Ζαπορίζια.

«Ο εχθρός πραγματοποιεί ξανά επιθέσεις στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε επίσης ο κυβερνήτης της περιοχής Τσερκάσι στην κεντρική Ουκρανία, ο Ιγκόρ Ταμπουρέτς. Ο ίδιος προειδοποίησε τους κατοίκους ότι η Ρωσία ενδέχεται να εξαπολύσει μια μαζική πυραυλική επίθεση αργότερα σήμερα και προέτρεψε τους κατοίκους να βρουν καταφύγιο με το που ηχήσουν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής.

Από τον Οκτώβριο και μια σειρά οπισθοδρομήσεων στην Ουκρανία, η Μόσχα βομβαρδίζει μεθοδικά τις ζωτικής σημασίας υποδομές της χώρας, αναγκάζοντας τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να αποκαταστήσουν το δίκτυο όσο το δυνατόν γρηγορότερα καθώς ο χειμώνας γίνεται σκληρότερος.

Ξεχωριστά, ο Βιτάλι Κιμ, περιφερειακός κυβερνήτης της νότιας περιοχής Μικολάιφ, δήλωσε ότι 17 ρωσικά βομβαρδιστικά Tupolev απογειώθηκαν από τις αεροπορικές τους βάσεις. Η δήλωσή του έγινε λίγο μετά τις αεροπορικές επιθέσεις στο Κίεβο και το Χάρκοβο.

Σολεντάρ, Μπαχμούτ… «η Μάχη του Βερντέν του 21ου αιώνα»

Στην πρώτη γραμμή του μετώπου, οι μάχες για το Σολεντάρ «συνεχίζονται», δήλωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο χθες το βράδυ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι η «απελευθέρωση» αυτής της πόλης έγινε «στις 12 Ιανουαρίου το βράδυ». Ο ρωσικός στρατός επαίνεσε τις «θαρραλέες ενέργειες» των μισθοφόρων της ομάδας Wagner, οι άνδρες των οποίων ηγήθηκαν της «άμεσης επίθεσης στις κατοικημένες περιοχές του Σολεντάρ».

Αντικρούοντας τις ανακοινώσεις της Μόσχας περί νίκης των ρωσικών δυνάμεων και ολοσχερής κατάληψης της Σολεντάρ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του πως οι μάχες στην πόλη κάθε άλλο παρά έχουν τελειώσει.

Ο εκπρόσωπος της Ανατολικής Διοίκησης του ουκρανικού στρατού, Σέρχι Τσερεβάτι, δήλωσε ότι τα στρατεύματά του διατηρούν την κατάσταση «υπό έλεγχο υπό δύσκολες συνθήκες» εναντίον «των καλύτερων μονάδων της Wagner και άλλων ρωσικών ειδικών δυνάμεων».

«Αυτή είναι μια δύσκολη φάση του πολέμου», δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Γκάνα Μαλιάρ, αναγνωρίζοντας «μια (ρωσική) επίθεση υψηλής έντασης».

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), η κατάληψη του Σολεντάρ, αυτής της μικρής πόλης που είχε περίπου 10.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, είναι ωστόσο «απίθανο να προμηνύει μια επικείμενη περικύκλωση του Μπαχμούτ», του κύριου στόχου του ρωσικού στρατού, που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σολεντάρ.

Οι μάχες μέσα και γύρω από το Σολεντάρ μαίνονται εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά η έντασή τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες. Για τον Άντρι Γιερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, η κατάσταση στο Μπαχμούτ και το Σολεντάρ είναι «η μάχη του Βερντέν του 21ου αιώνα».

Η Μάχη του Βερντέν ήταν μια από τις μεγαλύτερες μάχες του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου που οδήγησε σε τεράστιες ανθρώπινες απώλειες.

Περισσότερα όπλα ζήτησε το Κίεβο από τη Δύση

Για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό, το Κίεβο κάλεσε ξανά χθες τους δυτικούς συμμάχους του να του παράσχουν περισσότερα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής απόδοσης, όπως βαρέα άρματα μάχης και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

«Για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, χρειαζόμαστε περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό, βαρύ εξοπλισμό», δήλωσε ο Γιερμάκ.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να κερδίσει τον πόλεμο μέσα στο 2023 αν η Δύση παραδώσει περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων με βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε πως η Βαρσοβία σχεδιάζει να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνασπισμού.

Το Κίεβο έχει ζητήσει βαρέα στρατιωτικά οχήματα όπως το γερμανικής κατασκευής Leopard 2, το οποίο θα αποτελούσε μια σημαντική ενίσχυση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Guardian, το Κίεβο είναι πεπεισμένο ότι η Βρετανία θα ανακοινώσει ότι σκοπεύει να στείλει περίπου 10 άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία σύντομα, μια κίνηση που το Κίεβο ελπίζει ότι θα βοηθήσει τη Γερμανία να επιτρέψει επιτέλους τα άρματα μάχης Leopard 2 να μπουν στην μάχη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε ξανά χθες για να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία, σχεδόν έντεκα μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Η Ουκρανία, η Ρωσία, ο κόσμος δεν έχουν την πολυτέλεια να συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος», δήλωσε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα για Πολιτικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Ειρήνης του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

Αλλά «η στρατιωτική λογική είναι αυτή που κυριαρχεί, με πολύ λίγο χώρο για διάλογο αυτή τη στιγμή, αν αυτός υπάρχει», πρόσθεσε, διακρίνοντας «κανένα σημάδι τερματισμού των μαχών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης