ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στο Περού: Aρνείται να παραιτηθεί η Μπολουάρτε παρά τις διαδηλώσεις στη χώρα

Πολιτική κρίση στο Περού: Aρνείται να παραιτηθεί η Μπολουάρτε παρά τις διαδηλώσεις στη χώρα
Η πρόεδρος του Περού, η Ντίνα Μπολουάρτε, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί (13/01), παρά τη συνέχιση των διαδηλώσεων που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 42 άτομα (AP Photo/Martin Mejia)

Η πρόεδρος του Περού, η Ντίνα Μπολουάρτε, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί (13/01), παρά τη συνέχιση των διαδηλώσεων οι οποίες συνταράσσουν τη χώρα των Άνδεων κι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 42 ανθρώπους μέσα σε πέντε εβδομάδες.

Η αποχώρησή της προέδρου από την εξουσία συγκαταλέγεται στα κεντρικά αιτήματα των συμμετεχόντων στις μαζικές κινητοποιήσεις.

«Ορισμένες φωνές οπαδών της βίας και ριζοσπαστών απαιτούν την παραίτησή μου, υποκινούν (...) χάος, αναταραχή και καταστροφές» είπε η κυρία Μπολουάρτε προτού προσθέσει: «Σε αυτούς λέω υπεύθυνα: δεν θα παραιτηθώ, έχω αναλάβει δέσμευση στο Περού».

Έκανε τη δήλωση αυτή σε διάγγελμά της προς το έθνος που μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής (13/01) από την κρατική τηλεόραση, ενώ ζήτησε συγγνώμη για τους δεκάδες θανάτους.

Τρία μέλη της κυβέρνησής της παραιτήθηκαν μέσα σε δύο ημέρες: ο υπουργός Εργασίας Εδουάρδο Γκαρσία, διαφωνώντας δημόσια με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις η κυβέρνηση· ο υπουργός Εσωτερικών Βίκτορ Ρόχας και η υπουργός Γυναικών και Ευάλωτων Πληθυσμών Γκρέσια Ρόχας.

Η πρόεδρος Μπολουάρτε ονόμασε και όρκισε νέο υπουργό Εσωτερικών τον συνταξιούχο στρατηγό της αστυνομίας Βισέντε Ρομέρο, ο οποίος είχε αναλάβει το ίδιο χαρτοφυλάκιο και το 2018, επί των ημερών του πρώην προέδρου Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, νέα υπουργό Γυναικών και Ευάλωτων Πληθυσμών τη Νάνσι Τολεντίνο και νέο υπουργό Εργασίας τον Λουίς Αλφόνσο Αδριανσέν.

Τουλάχιστον 42 νεκροί από τις ταραχές

Ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνει λόγο για τουλάχιστον 42 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού που έκαψαν ζωντανό μέσα σε περιπολικό διαδηλωτές, αφότου εκδηλώθηκε η τρέχουσα κρίση.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά την παύση, τη σύλληψη και την προφυλάκιση την 7η Δεκεμβρίου του πρώην προέδρου της αριστεράς Πέδρο Καστίγιο, που κατηγορήθηκε για πραξικόπημα όταν αποπειράθηκε να διαλύσει το Κογκρέσο, που ετοιμαζόταν να τον αποπέμψει από το αξίωμα.

Η κυρία Μπολουάρτε, η αντιπρόεδρός του ως εκείνη την ημέρα, τον διαδέχθηκε, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Οι διαδηλωτές, που τη χαρακτηρίζουν «προδότρια», απαιτούν να εγκαταλείψει την εξουσία, να κλείσει το κοινοβούλιο, να διεξαχθούν άμεσα εκλογές, που έχουν ήδη επισπευστεί με απόφαση του Κογκρέσου —θα διεξαχθούν πρόωρα τον Απρίλιο του 2024, αντί του 2026—, καθώς και να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην αρχηγός του κράτους, που έχει προφυλακιστεί για 18 μήνες και κατηγορείται για «στάση» και «συνωμοσία».

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ), αποστολή της οποίας ολοκλήρωσε χθες Παρασκευή την επίσκεψή της με σκοπό την αποτίμηση της κατάστασης, ζήτησε να διενεργηθεί αμερόληπτη έρευνα για την καταστολή των κινητοποιήσεων, κρίνοντας πως υπάρχουν ενδείξεις για «χρήση υπέρμετρης βίας».

Μερικές ώρες αργότερα, η περουβιανή γενική εισαγγελία άρχισε να διενεργεί έντεκα προκαταρκτικές έρευνες για τους θανάτους διαδηλωτών. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η γενική εισαγγελέας Πατρίσια Μπεναβίδες ανακοίνωνε πως ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για «γενοκτονία» σε βάρος της προέδρου Μπολουάρτε, νυν και πρώην μελών της κυβέρνησής της.

Για τον Έντγκαρ Στουάρδο —τον επικεφαλής της αποστολής της ΔΕΑΔ—, επείγει να διεξαχθεί ευρύς εθνικός διάλογος. Ο κ. Στουάρδο επισήμανε σε δηλώσεις του στον Τύπο πως η ατέρμονη σύγκρουση ανάμεσα στη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των Περουβιανών στους θεσμούς. Η σύγκρουση αυτή αποτελεί καίριο συστατικό της πολιτικής κρίσης στο Περού, που γνώρισε έξι προέδρους και τρία κοινοβούλια μέσα σε πέντε χρόνια.

«Θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τις προσεχείς ημέρες», είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Στουάρδο έπειτα από τρεις ημέρες επαφών της αποστολής με τις αρχές, κοινωνικές οργανώσεις, θύματα και συγγενείς τους. «Ελπίζουμε πως δεν θα υπάρξουν άλλοι θάνατοι», πρόσθεσε.