ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί δεν μπορούμε να αποφύγουμε αύξηση της θερμοκρασίας άνω του 1,5°C και τι θα φέρει – Infographic

Γιατί δεν μπορούμε να αποφύγουμε αύξηση της θερμοκρασίας άνω του 1,5°C και τι θα φέρει – Infographic
Πλημμύρες και ξηρασία προβλέπουν οι επιστήμονες για το μέλλον της Ευρώπης / ΙΝΤΙΜΕ (φωτογραφία Αρχείου)

Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πλέον πολύ δύσκολη έως απίθανη τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C έως το 2100 και πλέον οι καταστροφικές συνέπειες αυτού του γεγονότος πρέπει να μας απασχολήσουν στο επίπεδο της πρόληψης.

Το 2100 μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά μας από ό,τι δείχνουν τα 77 χρόνια έως τότε, καθώς είναι αλήθεια ότι η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι σαφώς μεγαλύτερη – όπως και η σφοδρότητά τους, σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό που σήμερα θεωρείται ακραίο όμως, το 2100 θα είναι «καθημερινότητα» και οι συνέπειές του θα είναι μόνιμες. Για τον λόγο αυτό, οι ανθρώπινες κοινωνίες οφείλουν σήμερα να προετοιμαστούν καταλλήλως και εγκαίρως για όσα έρχονται, παράλληλα φυσικά με την αδιάκοπη προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει για μια «αλλαγή πορείας», προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα, κατά το δυνατόν.

Εν τούτοις, όπως φαίνεται από το infographic που ακολουθεί, οι επιστήμονες ήδη γνωρίζουν ότι εάν έως το 2100 η θερμοκρασία στον πλανήτη δεν συγκρατηθεί σε μια άνοδο κάτω του 1,5°C τότε, οι συνέπειες πρέπει να θεωρούνται δεδομένες: Ακραίοι καύσωνες, ξηρασίες, πλημμύρες και άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Είναι σαφές ότι όσο μεγαλύτερη είναι τελικά η άνοδος της θερμοκρασίας στη Γη, τόσο πιθανότερο είναι η κλιματική αλλαγή να αποδειχθεί καταστροφική για την ανθρωπότητα.

Πρόσφατη διεθνής μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, έδειξε ότι εάν τελικά η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι ανώτερη της αναμενόμενης (άνω των τριών βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα) θα προκαλέσει μια αλυσιδωτή σειρά γεγονότων που θα οδηγήσουν στην καταστροφή – και μάλιστα, αυτό το σενάριο, μέχρι σήμερα, έχει «επικίνδυνα παραγνωριστεί». Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι, όσο κι αν είναι μικρή μια τέτοια κατακλυσμική πιθανότητα, δεν μπορεί να αποκλεισθεί, γι' αυτό ο κόσμος «πρέπει να αρχίζει να προετοιμάζεται για την πιθανότητα ενός "κλιματικού φινάλε"».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Λιουκ Κεμπ του Κέντρου για την Μελέτη του Υπαρξιακού Κινδύνου του Κέιμπριτζ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, προτείνουν μια ερευνητική ατζέντα που θα θέσει επί τάπητος τα χειρότερα δυνατά σενάρια, τα οποία εκτείνονται από μια απώλεια του 10% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι την τελική εξαφάνιση όλων των ανθρώπων, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, καλούν τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) να αφιερώσει μια μελλοντική έκθεση στην προοπτική μιας καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, έτσι ώστε να κινητοποιηθεί πιο ενεργά και η διεθνής κοινή γνώμη.

Με βάση τις σημερινές τάσεις των «αερίων του θερμοκηπίου», οι περισσότεροι επιστήμονες αναμένουν μια αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2,1 έως 3,9 βαθμούς έως το 2100. Αν τηρηθούν με μεγαλύτερη αυστηρότητα τα αναγκαία μέτρα από τις περισσότερες χώρες, η άνοδος μπορεί να συγκρατηθεί στους 1,9 έως 3 βαθμούς, ενώ στο αισιόδοξο σενάριο η άνοδος της θερμοκρασίας δεν θα ξεπεράσει τους 2,6 βαθμούς.

«Υπάρχουν άφθονοι λόγοι που πιστεύουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να γίνει καταστροφική, ακόμη και με μέτρια επίπεδα ανόδου της θερμοκρασίας. Η κλιματική αλλαγή έχει παίξει ρόλο σε κάθε μαζική εξαφάνιση ειδών στο παρελθόν. Έχει συμβάλει στην πτώση αυτοκρατοριών και έχει διαμορφώσει την ιστορία», δήλωσε ο Κεμπ. «Οι δρόμοι για την καταστροφή δεν περιορίζονται στις άμεσες επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Έμμεσες συνέπειες όπως οι οικονομικές κρίσεις, οι συγκρούσεις και τα ξεσπάσματα νέων ασθενειών μπορούν να πυροδοτήσουν άλλους κινδύνους και να εμποδίσουν την ανάκαμψη από πιθανές καταστροφές όπως ο πυρηνικός πόλεμος», πρόσθεσε.

Η μελέτη εκτιμά ότι έως το 2070 περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε περιοχές ακραίας ζέστης, με μέση ετήσια θερμοκρασία άνω των 29 βαθμών Κελσίου, έναντι μόνο 30 εκατομμυρίων σήμερα, κυρίως στη Σαχάρα και στην περιοχή του Κόλπου. Μάλιστα πολλές από τις εν λόγω περιοχές θα είναι πυκνοκατοικημένες και πολιτικά ασταθείς.