ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Ανακαλύφθηκε το «μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα» σπάνιων γαιών στην Ευρώπη

Σουηδία: Ανακαλύφθηκε το «μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα» σπάνιων γαιών στην Ευρώπη
Οι πρώτες εργασίες εξόρυξης πιθανολογείται να ξεκινήσουν σε 10 μέχρι 15 χρόνια AP Photo/Petr David Josek

Το «μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα» σπάνιων γαιών στην Ευρώπη εντοπίστηκε στην περιοχή Κίρουνα βόρεια της Σουηδίας , σύμφωνα με ανακοίνωση του σουηδικού μεταλλευτικού ομίλου LKAB που δημοσιεύτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (12/1).

Ειδικότερα, το εν λόγω κοίτασμα περιλαμβάνει περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνους μεταλλευμάτων, ενώ εκτιμάται ότι η ανακάλυψη αυτή είναι μείζονος σημασίας την ώρα που η Ευρώπη ανησυχεί για την εξάρτησή της, ιδιαίτερα από την Κίνα, για την προμήθεια των μεταλλευμάτων αυτών που χρησιμεύουν κυρίως για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και αιολικών στροβίλων.

Ο διευθύνων σύμβουλος ττης LKAB, Γιαν Μόστρεμ δήλωσε πως «πρόκειται για το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα στοιχείων σπάνιων γαιών στο δικό μας μέρος του κόσμου και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την παραγωγή αποφασιστικής σημασίας πρώτων υλών απολύτως κρίσιμων για την πράσινη μετάβαση».

Συγκεκριμένα, ο Μόστρεμ αναφέρει ότι «προβλέπουμε πως θα χρειαστούν πολλά χρόνια προκειμένου να μελετήσουμε το κοίτασμα και τις συνθήκες μιας επικερδούς και βιώσιμης εκμετάλλευσης».

Παράλληλα, ερωτηθείς σε συνέντευξη τύπου για το πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες εξόρυξης, απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα απόκτησης άδειας εκμετάλλευσης, διευκρινίζοντας πως η εμπειρία δείχνει πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πιθανόν «από 10 μέχρι 15 χρόνια».

Η σημασία του για την «πράσινη» μετάβαση

Συμπλήρωσε δε, ότι «αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα εφοδιασμού. Χωρίς ορυχεία, δεν μπορούν να υπάρξουν ηλεκτρικά οχήματα».

Σύντομα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, το κοίτασμα της Κίρουνα, μιας μεγάλης μεταλλευτικής περιφέρειας της σκανδιναβικής χώρας, περιλαμβάνει τουλάχιστον «ένα εκατομμύριο τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών», όμως η επιχείρηση υπογραμμίζει ότι δεν έχει ακόμη υπολογίσει την ακριβή κλίμακά τους, ενώ πρόσθεσε ότ χρειάζεται ακόμη χρόνος προκειμένου να δρομολογηθεί η εκμετάλλεσή τους.

«Η ηλεκτροδότηση, η αυτάρκεια και η ανεξαρτησία της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα ξεκινάνε από το ορυχείο», δήλωσε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Σουηδίας Έμπα Μπους.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο των προσπαθειών αναχαίτισης της κλιματική κρίσης, οι Βρυξέλλες νομοθέτησαν το 2022 το τέλος των πωλήσεων νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων από το 2035.