ΗΠΑ: Πονοκέφαλος στον κλάδο της «πράσινης ενέργειας» η έλλειψη εργατικών χεριών
Οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας έχουν αρχίσει να προσφέρουν καλύτερους μισθούς και προνόμια προκειμένου να προσλάβουν εργαζόμενους σε μια προσπάθεια να υπερβούν την έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού που απειλεί να εκτροχιάσει την «πράσινη ατζέντα» του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Ειδικότερα, στο φόντο της ενεργειακής κρίσης που εντάθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 2022 το Αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος προβλέπει περίπου 370 δισ. δολάρια σε επιδοτήσεις ηλιακών, αιολικών και ηλεκτρικών συσκευών και οχημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με το νόμο αυτό, οι Αμερικανοί καταναλωτές από 1η Ιανουαρίου 2023 μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τις επιδοτήσεις που αφορούν σε εκπτώσεις φόρου, προκειμένου να αναβαθμίσουν τα συστήματα θέρμανσης των σπιτιών τους ή να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά στις στέγες τους. Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να δημιουργήσουν σχεδόν 537.000 θέσεις εργασίας ετησίως για μια δεκαετία, σύμφωνα με ανάλυση της BW Research που ανατέθηκε από το The Nature Conservancy.
Υποσχέσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας
Συγκεκριμένα, με τα ποσοστά ανεργίας στην Αμερική να έχουν φτάσει στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 3,5%, οι εταιρείες εκτιμούν ότι θα δυσκολευτούν να καλύψουν αυτές τις θέσεις εργασίας και ότι τα σχέδια για τη μετάβαση από την αγορά ορυκτών καυσίμων θα μπορούσαν να μην ευοδωθούν. Παρά τις ανακοινώσεις για για μαζικές απολύσεις και τη συνολικότερη οικονομική επιβράδυνση, η αγορά των θέσεων εργασίας που αφορούν στον κλάδο της «πράσινης ενέργειας» παραμένει σφιχτή.
«Αυτή η επένδυση μοιάζει με μεγάλο ρίσκο. Που θα βρούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους;» ανέφερε η Άμπιγκελ Ρόσσ Χόππερ, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ηλιακής Ενέργειας.
Η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού αναμένεται να χτυπήσει ιδιαίτερα τους τομείς των ηλεκτρικών οχημάτων και την παραγωγή μπαταριών καθώς, αλλά και των φωτοβολταϊκών και οικιακές συσκευές, αναγκάζοντας ορισμένες εταιρείες να εφευρίσκουν νέες προσεγγίσεις για να βρουν εργαζόμενους και εργαζόμενες.
Και ενώ η εταιρεία «SunPower», η οποία αποτελεί τον βασικό πυλώνα εγκαταστάσεων ηλιακών κατοικιών της χώρα, προβαίνει σε συνεχείς προσλήψεις, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πίτερ Φάρισυ δήλωσε ότι η εταιρεία καταφεύγει σε «τρελές ιδέες» για να διασφαλίσει το εργατικό της δυναμικό, μεταξύ άλλων στην αγορά εταιρειών μόνο για τους εργαζομένους του.
Σημειώνεται ότι, η διακυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένως σχολιάσει ότι οι νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο της «πράσινης ενέργειας» πρόκειται να είναι καλοπληρωμένες δουλειές.
Ωστόσο, πολλές από αυτές τις θέσεις υστερούν σε εισοδήματα εν συγκρίσει με την βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 από την BW Research, καθώς οι εταιρείες «πράσινης ενέργειας» επιχειρούν να συγκρατήσουν το κόστος σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστούν τις εδραιωμένες εταιρείες.
Ο νόμος που υπεγράφη το 2022, επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση συνδέοντας τις ισχύουσες απαιτήσεις στους μισθούς και στο καθεστώς μαθητείας με τις επιδοτήσεις. Σύμφωνα δε, με την Τζάκι Χάρπερ, η οποία επιβλέπει το πρόγραμμα, περισσότερο από το 80% των ανθρώπων που έχουν κάνει πρακτική στον κλάδο το προηγούμενο έτος έχουν βρει δουλειά στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.
Συμφωνίες εταιρειών ενέργειας με συνδικάτα
Οι απαιτήσεις αυτές φαίνεται πως έχουν ωθήσει κάποιους εργοδότες να αξιοποιήσουν συνδικαλιστικά οργανωμένο εργατικό δυναμικό.
Ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης είναι συμφωνία που υπέγραψε η εταιρεία «Orsted» με τα Συνδικάτα Οικοδόμησης της Βόρειας Αμερικής για την εξασφάλιση εργαζομένων.
Μέχρι και η Άμαζον, μια εταιρεία που στο παρελθόν είχε εντάσεις με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που προσπαθούσαν να οργανωθούν στο συνδικάτο τους, αξιοποίησε το κλαδικό συνδικάτο για να κατασκευάσει μια υποδομή φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Μάσπεθ της Νέας Υόρκης.
Προσλήψεις βετεράνων και πρώην κατάδικων
Ένα ακόμη εργαλείο στην πρόσληψη εργαζομένων, οι εταιρείες παραγωγής ηλιακών, αιολικών και ηλεκτρικών οχημάτων και έχουν επεκτείνει προγράμματα που προσφέρουν δωρεάν και επιδοτούμενη εκπαίδευση σε βετεράνους του στρατού, γυναίκες και πρώην έγκλειστους κατάδικους.
Ορισμένες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προσπαθούν να προσλάβουν βετεράνους, καθώς αναφέρεται ότι οι δεξιότητες που έχουν αποκτήσει στο στρατό, αποτελούν εργαλείο αποδοτικότητας στη βιομηχανία.