ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Σχεδόν 600 μπολσοναριστές αφέθηκαν ελεύθεροι «για ανθρωπιστικούς λόγους»

Βραζιλία: Σχεδόν 600 μπολσοναριστές αφέθηκαν ελεύθεροι «για ανθρωπιστικούς λόγους»
Άλλοι 527 συλληφθέντες μεταφέρθηκαν σε τοπική φυλακή AP Photo / Eraldo Peres, File

Η αστυνομία της Βραζιλίας άφησε ελεύθερους «για ανθρωπιστικούς λόγους» σχεδόν 600 από τους υπόπτους που είχαν συλληφθεί μετά την επίθεση στα κυβερνητικά κτήρια της Μπραζίλια, την Κυριακή, ενώ 527 άλλοι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν σε μια τοπική φυλακή.

Τα άτομα που φιλοξενούνταν προσωρινά στο γυμναστήριο της Εθνικής Ακαδημίας της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε έναν σταθμό λεωφορείων απ’ όπου θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μέσα σε ένα από αυτά τα λεωφορεία, οι επιβάτες φώναζαν «Η νίκη είναι δική μας!». Ορισμένοι έβγαζαν τα χέρια τους από τα παράθυρα και έκαναν το σήμα της νίκης ή έσφιγγαν τη γροθιά τους.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία επιβεβαίωσε ότι 599 από τους συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι «για ανθρωπιστικούς λόγους» καθώς επρόκειτο για ηλικιωμένους, για άτομα με προβλήματα υγείας ή για μητέρες με μικρά παιδιά.

Τα λεωφορεία που έφυγαν από την Ακαδημία δεν κατευθύνθηκαν όλα στον σταθμό. Ορισμένα μετέφεραν συλληφθέντες σε ένα αστυνομικό τμήμα, απ’ όπου στη συνέχεια οδηγήθηκαν στη φυλακή Παπούντα – συνολικά, 527 ύποπτοι.

«Η σχολή εκπαίδευσης της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας μετατράπηκε σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Είναι εξευτελιστικό να βλέπουμε πώς συμπεριφέρονται σε καλούς ανθρώπους όπως εμείς», είπε βγαίνοντας από το λεωφορείο ένας από τους μπολσοναριστές που απελευθερώθηκαν, ο Αγκοστίνιου Ριμπέιρο.

Μια γυναίκα, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, έδωσε πάντως μια άλλη εκδοχή. «Όλος ο κόσμος είχε καλή μεταχείριση, κανείς δεν πέθανε εκεί πέρα», είπε.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία διέψευσε την πληροφορία ότι ένας ηλικιωμένος πέθανε την Δευτέρα στην Ακαδημία.

Οι αρχές ανέφεραν νωρίτερα ότι συνελήφθησαν περίπου 1.500 από τους μπολσοναριστές που εισέβαλαν στο Προεδρικό Μέγαρο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο καθώς και εκείνοι που βρίσκονταν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό έξω από το γενικό επιτελείο του Στρατού Ξηράς.