Πώς τα likes στο Facebook επηρεάζουν τον εγκέφαλο των εφήβων
Μεγάλη αίσθηση χαράς παίρνουν οι έφηβοι, όταν βλέπουν πως οι αναρτήσεις τους στο Facebook συγκεντρώνουν υψηλό αριθμό likes, όπως δείχνει η έρευνα του πανεπιστημίου UCLA στην Καλιφόρνια.
Οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που δραστηριοποιούνται όταν κερδίζουμε λεφτά και όταν τρώμε σοκολάτα, ενεργοποιούνται και όταν οι έφηβοι βλέπουν να έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός από likes στις φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως αναφέρει η εφημερίδα Independent.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 32 εφήβους ηλικίας από 13 έως 18 ετών και επικεφαλής είναι ο Lauren Sherman από το τμήμα «Brain Mapping Centre» (Τμήμα Χαρτογράφησης Εγκεφάλου) του πανεπιστημίου.
Σε κάθε έναν από τους εφήβους δόθηκαν 148 φωτογραφίες εκ των οποίων οι 40 ήταν δικές τους. Οι φωτογραφίες αυτές αναρτήθηκαν στο Facebook και στη συνέχεια οι ερευνητές έδειξαν στους μισούς εφήβους τις φωτογραφίες που είχαν συγκεντρώσει πολλά likes και στους άλλους μισούς τις ίδιες ακριβώς φωτογραφίες, οι οποίες, όμως είχαν λάβει λιγότερα likes.
“Όταν οι έφηβοι είδαν τις φωτογραφίες τους με ένα μεγάλο αριθμό likes υπήρξε δραστηριότητα σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου”, επεσήμανε ο Sherman. Συγκεκριμένα, η περιοχή του εγκεφάλου που δραστηριοποιείται είναι ο πρόσθιος κεντρικός λοβός.
Επιπλέον, από την έρευνα φάνηκε ότι στους εφήβους ήταν πιο πιθανό να αρέσει μια φωτογραφία που έχει συγκεντρώσει πολλά likes. “Οι έφηβοι αντιδρούν διαφορετικά στην πληροφορία όταν θεωρούν ότι αυτή έχει εγκριθεί από πολλούς ή λίγους συμμαθητές τους, ακόμα και όταν οι συμμαθητές αυτοί τους είναι άγνωστοι”, λέει ο Sherman.