ΚΟΣΜΟΣ

Τιενανμέν: Η 27η επέτειος από τα αιματηρά γεγονότα αποκαλύπτει σκεπτικισμό για το μέλλον

REUTERS/Bobby Yip

Το Χονγκ Κονγκ προετοιμάζεται για την επέτειο μνήμης των γεγονότων της πλατείας Τιενανμέν, πριν από 27 χρόνια.

Η φετινή επέτειος υπογραμμίζει το μεγάλο χάσμα που υπάρχει μεταξύ των ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας οι οποίοι διαφωνούν αν η μάχη για την δημοκρατία στην Κίνα αποτελεί μέρος του αγώνα τους.

Ενώ οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι πάνω από 100.000 άνθρωποι θα παραστούν στο Βικτόρια Παρκ, το Σάββατο, η νεολαία του Χονγκ Κονγκ – γεννημένη μετά τα γεγονότα της πλατείας του 1989 – γυρίζει την πλάτη στην επέτειο.

Αυτή η μεταστροφή αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη στήριξη στο αποκαλούμενο τοπικιστικό κίνημα που επιχειρεί να διαχωρίσει τα αιτήματα για περισσότερες ελευθερίες στο Χονγκ Κονγκ από τις προσπάθειες για την αναμόρφωση της Κίνας.

«Νομίζουμε ότι δεν έχουμε την δύναμη», δήλωσε ο Κένι Γουονγκ, εκπρόσωπος μιας τοπικής ομάδας που υποστηρίζει ότι η ετήσια επέτειος έχει χάσει το έρεισμά της. Ο Γουονγκ στα γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν, ήταν δύο ετών. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για την Κίνα, μπορούμε όμως να επικεντρωθούμε στο Χονγκ Κονγκ. Δεν νομίζω ότι το να καθόμαστε στο Βικτόρια Παρκ θα βοηθήσει σε κάτι».

Το τοπικιστικό κίνημα γεννήθηκε μετά την ραγδαία οικονομική και πολιτική επιρροή της Κίνας στην Ασία αλλά και λόγω της αποτυχίας των διαδηλώσεων του 2014 που κράτησαν 79 ημέρες με αίτημα την διενέργεια ελεύθερων εκλογών.

Την εποχή των διαμαρτυριών της Τιενανμέν, το κλίμα μεταξύ των νέων ήταν πολύ διαφορετικό. Οι μαθητές από την πόλη εντάχθηκαν σε ομάδες του Πεκίνου και δημιούργησαν ανθρώπινα οδοφράγματα. Μετά τη σφαγή των 2.600 διαδηλωτών, οι ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ για τα δικαιώματα βοήθησαν εκατοντάδες διαδηλωτές να φύγουν έξω από την Κίνα παρανόμως.

Η ετήσια αγρυπνία διοργανώνεται από τη Συμμαχία του Χονγκ Κονγκ για την υποστήριξη των Πατριωτικών Δημοκρατικών Κινημάτων στην Κίνα, η οποία καλεί για την προώθηση της δημοκρατίας και το τέλος του μονοκομματισμού στην Κίνα. Η πρώτη αγρυπνία έγινε το 1990, επτά χρόνια πριν το Χονγκ Κονγκ επανέλθει στον έλεγχο της Κίνας μετά από 156 χρόνια βρετανικής κυριαρχίας

Η Κίνα που αλλάζει

«Θέλουμε το Χονγκ Κονγκ να έχει μεγαλύτερη αυτονομία και δημοκρατία», λέει ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

«Ταυτόχρονα, δεν θέλουμε να τρομοκρατούμαστε από την Κίνα. Θέλουμε να αλλάξουμε την Κίνα».

Οι φοιτητές του Χονγκ Κονγκ, που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις πριν από τρεις δεκαετίες, απορρίπτουν αυτά τα αιτήματα.

Η Ένωση φοιτητών του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ ζήτησε να μπει ένα τέλος στον εορτασμό, ενώ η Ομοσπονδία Φοιτητών του Χονγκ Κονγκ αρνήθηκε να λάβει μέρος, λόγω του στόχου της Συμμαχίας για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής Κίνας, σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post. Έντεκα άλλες ομάδες φοιτητών θα διοργανώσουν μια ξεχωριστή εκδήλωση για να συζητήσουν τα θέματα του Χονγκ Κονγκ και όχι την Τιενανμέν.

«Υπάρχει στο Χονγκ Κονγκ ένα είδος σκεπτικισμού», δήλωσε ο Μάικλ Ντέιβις, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Πολλές από τις οργανώσεις νεολαίας και των πανεπιστημίων σχηματίζουν νέες πολιτικές τάσεις – με πρωτοστατούντες τους τοπικιστές – που προσπαθούν να αποφύγουν την συμμετοχή τους που θα σηματοδοτήσει τον πατριωτισμό στην Κίνα, επειδή θέλουν να εστιάσουν την προσοχή τους στη δική της ανάπτυξη και τον εκδημοκρατισμό του Χονγκ Κονγκ ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης