ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Αναθεωρεί η Κίνα τα πρωτόκολλα - Αιχμές κατά της Ευρώπης

Η αναθεώρηση στα πρωτόκολλα πρόληψης και ελέγχου έρχεται σε συνέχεια της υγειονομικής κατάστασης που περνά η Κίνα τον τελευταίο καιρό ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας προσάρμοσαν τα τελευταία πρωτόκολλα πρόληψης και ελέγχου της COVID-19, σύμφωνα με δήλωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (NHC) την Παρασκευή (6/1). Στη 10η έκδοσή του, το NHC δήλωσε ότι θα βελτιστοποιήσει περαιτέρω την κλινική κατηγοριοποίηση και τη μέθοδο θεραπείας του ιού και θα προσθέσει θετικές δοκιμές αντιγόνου ως διαγνωστικό πρότυπο.

Η αναθεώρηση στα πρωτόκολλα πρόληψης και ελέγχου έρχεται σε συνέχεια της υγειονομικής κατάστασης που περνά η Κίνα τον τελευταίο καιρό με χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού να καταγράφονται καθημερινά και τον κόσμο να στοιβάζεται στα νοσοκομεία.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, εκτιμάται ότι στη Σαγκάη έχει νοσήσει το 70% του πληθυσμού, ήτοι 18 από τα 25 εκατομμύρια πολίτες.

Στην ασιατική χώρα του 1 δισ. 400 εκατομμυρίων κατοίκων οι υγειονομικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι χθες Πέμπτη, είχαν μόλις 5 θανάτους από επιπλοκές της νόσου Covid-19. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αμφισβητούνται διεθνώς τα στοιχεία που δίνει το Πεκίνο.

Αιχμές κατά της Ευρώπης

Το κινεζικό υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάζει «αντικειμενικά» και «δίκαια» την επιδημιολογική κατάσταση στην Κίνα, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Μεταφορών της χώρας καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις που θα κάνουν ενόψει της κινεζικής πρωτοχρονιάς η οποία εορτάζεται στις 22 Ιανουαρίου.

Συνιστάται μάλιστα οι πολίτες να μην έχουν συναντήσεις και να μην περνούν χρόνο με ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένους και εγκύους), ενώ όσοι χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς καλούνται να χρησιμοποιούν μάσκα.

Εξάλλου, μετά την απόφαση των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζητούν αρνητικό τεστ από τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα, η τελευταία δίνει τη δική της απάντηση στις αποφάσεις των Ευρωπαίων.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι οι ταξιδιώτες από την Κίνα υποδεικνύουν αρνητικά τεστ κατά την αναχώρησή τους για την Ευρώπη ενώ θα ζητηθεί επιπλέον οι επιβάτες, αλλά και το προσωπικό των αεροπλάνων να φορούν ιατρική μάσκα. Παράλληλα, θα γίνεται και έλεγχος των λυμάτων στα αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα.

Σύμφωνος με τους περιορισμούς ο ΠΟΥ

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα ορίζει τους θανάτους από τον κορωνοϊό, χαρακτηρίζοντάς τον «πολύ στενό». Επισήμανε πως τα δεδομένα που δημοσιεύει το Πεκίνο δεν δίνει μία ξεκάθαρη εικόνα της εξάπλωσης του ιού στη χώρα.

Παράλληλα ο ΠΟΥ επανέλαβε χθες τη στήριξή του στην απόφαση πολλών χωρών να ζητούν αρνητικό τεστ covid από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα.

«Οι τρέχοντες αριθμοί που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές επιπτώσεις της νόσου σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες, τις εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας και κυρίως σε ό,τι αφορά τους θανάτους», δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν αρμόδιος για τη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων στον ΠΟΥ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Έλληνες στην Κίνα περιγράφουν την κατάσταση

Ανήσυχοι για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα με τον κορωνοϊό στην Κίνα είναι οι Έλληνες που ζουν εκεί και έχουν βιώσει στο πρόσφατο παρελθόν μεγάλες περιόδους καραντίνας και αυστηρών μέτρων. Μπορεί το σκληρό lockdown και τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα να τέλειωσαν μετά τις διαδηλώσεις των πολιτών, ο κορωνοϊός όμως θερίζει. Πολίτες σε διάφορες κινεζικές πόλεις και επαρχίες κολλάνε ο ένας μετά τον άλλον και τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να δεχτούν και άλλους ασθενείς, κάνοντας την κατάσταση πολύ δύσκολη.

Ο Γιώργος Κιούσης ζει και εργάζεται στη Σανγκάη. Μετά την άρση των περιορισμών ο κορωνοϊός χτύπησε και τη δική του πόρτα. «Με το που έγινε η άρση, όλοι αρρωστήσαν και ‘γω μέσα σε αυτούς. Όπου και να πας ακούς τον κόσμο να βήχει. Πρέπει να έχουν αρρωστήσει πολλοί παραπάνω από όσο λένε» τόνισε σε δηλώσεις του στο Mega. Μετά το θετικό τεστ του, ξεκίνησε ο Γολγοθάς… Φάρμακα και αντιπυρετικά δυσεύρετα, ακόμη και τα θερμόμετρα είδος προς εξαφάνιση. «Είναι πολύ δύσκολο να βρεις φάρμακα, έχουν όλα εξαντληθεί, δεν μπορούσα να βρω ούτε θερμόμετρο» ανέφερε.

Ο Κωσταντίνος Λιάκος, είναι επιχειρηματίας και κάτοικος της πόλης Σεντζέν. Όπως λέει, το σύστημα υγείας της Κίνας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει τις τελευταίες μέρες σε πολλές περιοχές, καθώς δεν μπορεί να δεχθεί άλλους ασθενείς. «Κόλλησε το σύστημα, δεν μπορεί να δεχτεί πολύ κόσμο» τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης