Ρωσία: Σε ισχύ η μονομερής ρωσική εκεχερία στην Ουκρανία
Σε ισχύ τέθηκε η μονομερής ρωσική εκεχειρία στην Ουκρανία σε ολόκληρο το μέτωπο, την οποία διέταξε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από το μεσημέρι της Παρασκευής (6/1) ώρα Μόσχας (11:00 ώρα Ελλάδας) και λήγει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (7/1).
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρωσικό πρώτο κανάλι «σήμερα το μεσημέρι, το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός τέθηκε σε ισχύ σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής. Θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της 7ης Ιανουαρίου».
Ο Ζελένσκι απέρριψε την εκεχειρία
Σημειώνεται, ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέρριψε την εντολή για εκεχειρία που έδωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πρόκειται για τέχνασμα για να σταματήσει η προέλαση των δυνάμεων της Ουκρανίας στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και να ενισχυθούν οι ρωσικές δυνάμεις.
Πρόκειται για την πρώτη γενική εκεχειρία αφότου ξεκίνησε η εισβολή, μια κίνηση η οποία ερμηνεύτηκε από το Κίεβο και τους συμμάχους του ως επιθυμία της Μόσχας να κερδίσει χρόνο.
Η κίνηση αυτή, αποτελεί αποτέλεσμα πιέσεων που ασκήθηκαν τόσο έπειτα από έκκληση του Πατριάρχη της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας, Κύριλλου, όσο και από πρόταση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε «κατάπαυση του πυρός σε όλη τη γραμμή επαφής ανάμεσα στα μέρη από τις 12:00 της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τις 24:00 της 7ης Ιανουαρίου».
Κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις να σεβαστούν την εκεχειρία ώστε να δώσουν την ευκαιρία στους ορθοδόξους, που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων στην Ουκρανία αλλά και στη Ρωσία «να λάβουν μέρος στις λειτουργίες της παραμονής και ανήμερα των Χριστουγέννων».
«Η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη, τότε μόνο θα υπάρξει "προσωρινή εκεχειρία". Κρατείστε την υποκρισία σας», αντέδρασε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.
Στην τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ερντογάν πρότεινε «μονομερή εκεχειρία» ώστε να υποστηριχθούν «οι εκκλήσεις για ειρήνη και διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο».
Η πρόταση της Ρωσίας για εκεχειρία έγινε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά το ουκρανικό χτύπημα τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς που προκάλεσε τουλάχιστον 89 θανάτους στη Μακίιφκα, στην ανατολική Ουκρανία. Ένας ιδιαίτερα φονικός βομβαρδισμός τον οποίο αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο ρωσικός στρατός, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο, και που προκάλεσε επικρίσεις στη Ρωσία σε βάρος της στρατιωτικής διοίκησης.