ΚΟΣΜΟΣ

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας: Αμερικανικό πολεμικό πλοίο στο στενό της Ταϊβάν

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι «η διέλευση του USS Chung-Hoon δείχνει τη δέσμευση των ΗΠΑ για έναν ελεύθερο και ανοικτό Ινδο-Ειρηνικό». US NAVY FORCES

Ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο διέπλευσε την Πέμπτη το στενό της Ταϊβάν ανάμεσα στην ομώνυμη νήσο και την ηπειρωτική Κίνα, προκαλώντας επικρίσεις από το Πεκίνο.

Σύμφωνα με το BBC, o αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι «η διέλευση του USS Chung-Hoon δείχνει τη δέσμευση των ΗΠΑ για έναν ελεύθερο και ανοικτό Ινδο-Ειρηνικό».

Ωστόσο, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι το ταξίδι έγινε ως επίδειξη ισχύος και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Υπενθυμίζεται ότι οι εντάσεις στο στενό της Ταϊβάν έχουν κλιμακωθεί από πέρυσι. Η Κίνα διεξήγαγε τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της γύρω από το νησί μετά την επίσκεψη εκεί της πρώην προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι τον Αύγουστο.

Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της και έχει ορκιστεί να την ενοποιήσει, αν χρειαστεί ακόμη και διά της βίας. Η αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν θεωρεί τον εαυτό της διακριτό από την ηπειρωτική χώρα.

Ο κινεζικός στρατός δήλωσε ότι παρακολούθησε τη διέλευση του USS Chung-Hoon. Ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της πρόσθεσε ότι «η χώρα θα διαφυλάξει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Το πλοίο φέρει το όνομα του υποναυάρχου Gordon Pai'ea Chung-Hoon, ο οποίος υπηρέτησε στο αμερικανικό ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε τεντωμένο σχοινί

Η αναχαίτιση ενός αναγνωριστικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών από κινεζικό μαχητικό πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας τον περασμένο μήνα θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια πιθανή προειδοποίηση για το πόσο εύκολα και γρήγορα τα πράγματα μπορούν να πάνε τρομερά στραβά - αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας θανατηφόρας στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο δυνάμεων, λένε οι αναλυτές.

Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη στις 21 Δεκεμβρίου πάνω από το βόρειο τμήμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας σε διεθνή εναέριο χώρο, όπως λένε οι ΗΠΑ.

Διαβάστε σχετικά:

«Επί ξυρού ακμής» ΗΠΑ και Κίνα: Φόβοι για θερμό επεισόδιο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης