Μπάιντεν: Ενισχύει τα χερσαία σύνορα έναντι της παράνομης μετανάστευσης
Ανανεώθηκε:
Να μην έρθουν στα σύνορα προτού να έχουν κινήσει προηγουμένως τη νομική διαδικασία, προέτρεψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τους μετανάστες που φτάνουν κατά κύματα στα σύνορα με το Μεξικό.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, για τον οποίο αυτό είναι ένα επικίνδυνο θέμα πολιτικά, υποσχέθηκε να διορθώσει «με ασφάλεια και ανθρωπιά ένα διαλυμένο σύστημα μετανάστευσης», σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτό το «δύσκολο πρόβλημα δεν θα λυθεί από τη μια μέρα στην άλλη».
Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι το θέμα της ενίσχυσης των χερσαίων συνόρων θα τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεών του στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας με τον Μεξικανό ομόλογό του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ στο Μεξικό.
«Έχουμε μια πλήρη ατζέντα» για αυτήν τη συνάντηση τη Δευτέρα και την Τρίτη, στην οποία θα συμμετάσχει επίσης ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας: «Ένα σημαντικό μέρος αυτής της ατζέντας είναι η ενίσχυση των συνόρων μεταξύ των χωρών μας».
«Μπορούμε να ασφαλίσουμε τα σύνορά μας και να διορθώσουμε τη μεταναστευτική πολιτική, ώστε να είναι συντεταγμένη, ασφαλής και ανθρώπινη, μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά χωρίς να σβήσουμε τη φλόγα της ελευθερίας που έφερε γενιές μεταναστών στην Αμερική», δήλωσε.
Ο πρόεδρος επιδόθηκε σε μια άσκηση εξισορρόπησης. Από τη μία πλευρά, κατήγγειλε τους «ακραίους» Ρεπουμπλικάνους, κατηγορώντας τους για «δημαγωγία» απέναντι στη μεταναστευτική κρίση και από την άλλη τους κατηγόρησε γιατί εμποδίζουν τα αιτήματά του για χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντιμετώπισε σήμερα ένα αδύναμο σημείο του απολογισμού του: τη μεταναστευτική κρίση στα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου θα μεταβεί για πρώτη φορά την Κυριακή.
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, που κατηγορείται από τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση ότι κλείνει τα μάτια στις πρωτοφανείς ροές μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν παράνομα στη χώρα, θα σταματήσει στο Ελ Πάσο του Τέξας, πριν από τη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα στο Μεξικό, με τους ηγέτες του Μεξικού και του Καναδά.
Εκεί θα συζητήσει για επιχειρήσεις συνοριακού ελέγχου και θα συναντήσει βουλευτές και τοπικούς ακτιβιστές, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ζητώντας να μην κατονομαστεί.
Ο Μπάιντεν θα επωφεληθεί επίσης από την ευκαιρία για να καλέσει το Κογκρέσο να κάνει δεκτά τα αιτήματα για χρηματοδότηση από την κυβέρνησή του και να υιοθετήσει μια μεγάλη αναμόρφωση του συστήματος μετανάστευσης, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
Νωρίτερα σήμερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μέτρα για να προσπαθήσει να ανακουφίσει την κατάσταση στα σύνορα, όπου περισσότερες από 230.000 συλλήψεις καταγράφηκαν τον Νοέμβριο.
Έως και 30.000 ειδικευμένοι μετανάστες θα επιτρέπεται να εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε μήνα από την Κούβα, την Αϊτή, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα, αλλά θα πρέπει να φτάνουν αεροπορικώς για να μην επιβαρύνουν το έργο των συνοριοφυλάκων στο έδαφος.
Από την άλλη πλευρά, όσοι θα περάσουν παράνομα τα σύνορα θα επαναπροωθηθούν πιο εύκολα πίσω, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. «Αυτό θα διευρύνει και θα επιταχύνει τις νόμιμες οδούς μετανάστευσης, αλλά θα έχει νέες συνέπειες για όσους δεν τις χρησιμοποιούν», προσθέτει σε ανακοίνωσή του.
Ασφάλεια
Μεγάλα τμήματα της αμερικανικής οικονομίας, ιδιαίτερα στη γεωργία, εξαρτώνται από την εργασία των μεταναστών, αλλά το μεταναστευτικό σύστημα είναι σήμερα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Οι μετανάστες, που θέλουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια ή τη βία στις χώρες καταγωγής τους, συχνά διακινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή τους για να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος.
Περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, πολλοί πνίγηκαν στον ποταμό Ρίο Γκράντε, σύμφωνα με αξιωματούχο της συνοριοφυλάκων που επικαλείται το ραδιόφωνο NPR. Αυτές οι ροές ασκούν επίσης πίεση στις παραμεθόριες τοποθεσίες, των οποίων οι υποδομές δεν μπορούν να φιλοξενήσουν αυτούς τους μετανάστες σε αξιοπρεπείς συνθήκες.
Απέναντι στις συνεχείς επικρίσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και των συλλόγων υποστηρικτών των μεταναστών, ο Μπάιντεν έχει μείνει μέχρι τώρα μάλλον επιφυλακτικός.
Καθώς σκοπεύει να διεκδικήσει μια δεύτερη προεδρική θητεία, φαίνεται έτοιμος να ασχοληθεί με το θέμα. Πριν από την επίσκεψή του στο Ελ Πάσο, εκφώνησε ομιλία σήμερα για την ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό.
Πανδημία
Μέχρι στιγμής, η κυβέρνησή του περιορίζεται κυρίως στο να επαναπροωθεί τους παράτυπους μετανάστες στο Μεξικό, στηριζόμενη σε ένα μέτρο που έθεσε σε εφαρμογή ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Στο όνομα της υγειονομικής κρίσης, το μέτρο αυτό καθιστά δυνατή την άμεση επιστροφή οποιουδήποτε παράτυπου μετανάστη τον οποίο οι συνοριοφύλακες σταματούν στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών αιτούντων άσυλο.
Το μέτρο αυτό, που ονομάστηκε «Τίτλος 42», αποτελεί αντικείμενο έντονης δικαστικής διαμάχης, της οποίας ο επίλογος θα γίνει γνωστός τον Ιούνιο στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εν αναμονή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει νέες ροές, εάν το μέτρο τελικά αρθεί.
Η αμερικανική κυβέρνηση ζητεί πρόσθετους πόρους για την ενίσχυση της παρουσίας των συνοριοφυλάκων και προσβλέπει σε μια μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος, με τη νομιμοποίηση πολλών παράτυπων μεταναστών.
Ένα νομοσχέδιο προς την κατεύθυνση αυτή, ωστόσο, προσκρούει στη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση.
Ο Μπάιντεν δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος που αντιμετωπίζει αυτό το ακανθώδες ζήτημα, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες στις χώρες προέλευσης και προσκρούει σε θέσεις που δεν είναι εύκολο να συμβιβαστούν μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.