ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο Πούτιν διέταξε 36ωρη κατάπαυση πυρός λόγω Χριστουγέννων

Ουκρανία: Ο Πούτιν διέταξε 36ωρη κατάπαυση πυρός λόγω Χριστουγέννων
Ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε «σοβαρό διάλογο», αλλά το Κίεβο πρέπει να αποδεχθεί τη «νέα εδαφική πραγματικότητα», σύμφωνα με δήλωση του Κρεμλίνου Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Προσωρινή κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία την Παρασκευή και το Σάββατο, διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λόγω των Ορθόδοξων Χριστουγέννων, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε σήμερα, Πέμπτη (5/1) εντολή στον υπουργό Άμυνάς του να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για 36 ώρες στις 6 και 7 Ιανουαρίου για να επιτραπεί στους Ορθόδοξους Χριστιανούς να παρακολουθήσουν τις Χριστουγεννιάτικες λειτουργίες.

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου, δίνω εντολή στον υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να κηρύξει από τις 12:00 στις 6 Ιανουαρίου 2023 έως τις 24:00 στις 7 Ιανουαρίου 2023, κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής μεταξύ των δύο πλευρών στην Ουκρανία. Βασισμένοι στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός πολιτών που δηλώνουν Ορθόδοξοι ζουν στις εμπόλεμες περιοχές, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους δώσει την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς και την Ημέρα της Γεννήσεως του Χριστού», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος ζήτησε νωρίτερα σήμερα κατάπαυση του πυρός και Χριστουγεννιάτικη εκεχειρία στην Ουκρανία.

«Εγώ, ο Κύριλλος, Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρώσων, απευθύνω σε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην εσωτερική σύγκρουση έκκληση για κατάπαυση του πυρός και την καθιέρωση Χριστουγεννιάτικης εκεχειρίας από το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου έως τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου, ώστε οι Ορθόδοξοι να μπορούν να παρακολουθούν τις λειτουργίες την Παραμονή Χριστουγέννων και ημέρα της Γεννήσεως του Χριστού», αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εκκλησίας.

Την ανακοίνωση εκεχειρίας απέρριψε λίγο αργότερο το Κίεβο κάνοντας λόγο για "υποκρισία"

Έκκληση και από Ερντογάν σε Πούτιν για εκεχειρία

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε τον Πούτιν να προχωρήσει σε μονομερή κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Η πάγια θέση της Μόσχας, είναι πως για να δεχθεί εκεχειρία πρέπει πρώτα να γίνουν υποχωρήσεις από το Κίεβο.

Ο Πούτιν, ωστόσο, είπε στον Ερντογάν ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε «σοβαρό διάλογο», αλλά το Κίεβο πρέπει να αποδεχθεί τη «νέα εδαφική πραγματικότητα», σύμφωνα με δήλωση του Κρεμλίνου.

Το Bloomberg σχολιάζει, πως είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν, βασικός σύμμαχος του Πούτιν, του ζητά να δεχθεί να προχωρήσει σε μονομερή κατάπαυση πυρός χωρίς καμία δέσμευση από την ουκρανική πλευρά.

Ο Τούρκος πρόεδρος, είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν είπε στον Ζελένσκι ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή και διευκολυντή για τη διαρκή ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ότι θα μπορούσε να παράσχει διπλωματικές προσπάθειες σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Το Κίεβο απορρίπτει συμφωνία που αφήνει στη Μόσχα ουκρανικά εδάφη

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος επανέλαβε την Πέμπτη ότι το Κίεβο απορρίπτει οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία που θα επέτρεπε στη Μόσχα να κρατήσει τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή στον διάλογο με την Ουκρανία, όμως το Κίεβο θα πρέπει να αποδεχτεί την απώλεια των εδαφών που διεκδικεί η Ρωσία.

«Αξίωμα: γιατί θα είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία;» έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία με τη λέξη ‘συνομιλίες’ προτείνει στην Ουκρανία και τον κόσμο να αναγνωρίσουν ‘το δικαίωμά του να καταλαμβάνει ξένα εδάφη’ και ‘να εδραιώσει την απουσία νομικών συνεπειών για τις μαζικές δολοφονίες σε ξένο έδαφος’. Είναι απολύτως απαράδεκτο», πρόσθεσε.