ΚΟΣΜΟΣ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ρομπότ - δικηγόρος στην πρώτη του δίκη

Η τοποθεσία του δικαστηρίου, η δικογραφία και το όνομα του κατηγορουμένου δεν έχουν αποκαλυφθεί AP Photo/Brynn Anderson

Μια δικάσιμος που έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο πρόκειται να γράψει ιστορία, καθώς ο κατηγορούμενος μιας υπόθεσης πρόκειται να εκπροοσωπηθεί από ένα ρομπότ μέσω μιας εφαρμογής στο smartphone κινητό του.

Το ρομπότ που κατασκευάστηκε από την εταιρεία «DoNotPay» εφευρέθηκε το 2015 από τον Τζόσουα Μπρόουντερ, τότε φοιτητή ακόμα του Πανεπιστημίου Stanford, το οποίο αρχικά είχε δημιουργηθεί για υποθέσεις που αφορούν κλήσεις.

Το πρώτο ρομπότ- δικηγόρος λειτουργεί μέσω του smartphone του κατηγορουμένου, απ' όπου πρόκειται ακούει τις αγορεύσεις και να παρέχει στον πελάτη του οδηγίες αναφορικά με τα επιχειρήματα που πρέπει να εκφέρει.

Η τοποθεσία του δικαστηρίου, η δικογραφία και το όνομα του κατηγορουμένου δεν έχουν αποκαλυφθεί, σύμφωνα με το περιοδικό «New Scientist».

Ο Τζόσουα Μπρόουντερ, είχε δημιουργήσει το ρομπότ αποκλειστικά για το Ηνωμένο Βασίλειο, κατέληξε όμως να εξάγει την εν λόγω τεχνολογία και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ποιες οι λειρουργίες του ρομπότ;

Ειδικότερα, αυτή η τεχνολογία είχε σχεδιαστεί με τη μορφή συνομιλίας, όπου το ρομπότ θα προέβαινε σε ερωτήσεις από τις οποίες θα συγκέντρωνε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόταν για την εκάστοτε περίπτωση. Ερωτήσεις όπως «οδηγούσατε εσείς ή κάποιος γνωστός σας;» ή «ήταν δύσκολο να καταλάβετε τη σήμανση;».

Στη συνέχεια, αφού αναλύσει τις απαντήσεις, το ρομπότ αποφασίζει εάν κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις θα συγγράψει μια επιστολή προσφυγής που θα μπορεί να αξιοποιηθεί στα δικαστήρια.

Μια απλή μορφή της επιστολής αυτής είναι που πρόκειται να αξιοποιηθεί τον Φεβρουάριο σε μια δικαστική υπόθεση, όπου το ρομπότ πρόκειται να παρακολουθεί την ακρόαση μεταξύ του ενάγοντος και του εναγομένου, για να συμβουλεύσει τον πελάτη του για το πως πρέπει να αποκριθεί.

Σημειώνεται ότι, η τεχνητή νοημοσύνη έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές αγορεύσεις προκειμένου να «ελαχιστοποιηθεί η νομική ευθύνη» ανέφερε ο Μπρόουντερ στο περιοδικό «New Scientist».

Παράλληλα, έχει ρυθμίσει το εργαλείο ακρόασης με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να μην απαντά στις δηλώσεις αμέσως, προκειμένου να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στο συνήγορο υπεράσπισης να ολοκληρώνει την αγόρευσή του, να αναλύει τα εκάστοτε σχόλια και εν τέλει να παρουσιάζει μια λύση.

Το ρομπότ, αποτελεί για τον εφευρέτη του μια λύση για τα υπέρογκα ποσά που μπορεί να ζητούν οι δικηγόροι, με πολλούς ανθρώπους που χρήζουν υπεράσπισης να μην δύνανται να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Η εισβολή των ρομπότ στην καθημερινή ζωή

Ο ιστότοπος «DoNotPay» αποδεικνύει ότι η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί σε ποικίλλες περιπτώσεις: αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, εντοπισμός χρημάτων που έχουμε κρύψει κάπου και δεν τα βρίσκουμε ακόμα και η άσκηση μήνυσης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το ρομπότ έχει απομνημονεύσει μέχρι και τους νόμους για ακυρωμένες και καθυστερημένες πτήσεις και τις αποζημιώσεις που οφείλονται στην εκάστοτε περίπτωση.

Επιπλέον, το «DoNotPay» προσφέρει επίσης συμβουλές για τα δικαιώματα των καταναλωτών και των εργαζομένων τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και η διαχείριση παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι, η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που αξιοποίησε το εργαλείο της τεχνητής νοημοσύνης σε αίθουσα δικαστηρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης