Ουκρανία: «Πιέζει» τη Δύση για παροχή ισχυρότερων αρμάτων μάχης
Ανανεώθηκε:
Σύμμαχοι της Ουκρανίας από την Δύση, γνωστοποίησαν πως θα προσφέρουν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους Ρώσους εισβολείς, αλλά όχι τα πιο βαριά που είχαν ζητήσει.
Συγκεκριμένα, εκτός από την Αμερική και την Γερμανία, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν όπως δήλωσε την Τετάρτη 5/1 στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα προσφέρει ελαφρά άρματα μάχης γαλλικής κατασκευής AMX-10 RC για να βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει την αποστολή Bradley Fighting Vehicles, ερπυστριοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης.
Το συγκεκριμένο τεθωρακισμένο όχημα, εφοδιασμένο με πυραύλους TOW και πολυβόλο 25 χιλιοστών, είναι ικανό να ρίχνει ως και 300 σφαίρες το λεπτό, και χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Ωστόσο ο Μπάιντεν δεν έκανε λόγο για την αποστολή πιο βαρέων αρμάτων μάχης, όπως τα Abrams, τα οποία έχει ζητήσει η Ουκρανία.
Οι δημόσιες ευχαριστίες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Εμανουέλ Μακρόν
Στο νυχτερινό μήνυμά του ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Μακρόν για την απόφασή του και πρόσθεσε ότι αυτό δείχνει την ανάγκη και άλλοι σύμμαχοι της Ουκρανίας να προσφέρουν στον στρατό της πιο βαριά όπλα.
«Είναι κάτι που στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους εταίρους μας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος η Ουκρανία να μην έχει λάβει ακόμη δυτικά άρματα μάχης», υπογράμμισε.
Στο μήνυμά του ο Ζελένσκι δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα που βρίσκονται έξω από την πόλη Μπάχμουτ, στην ανατολική Ουκρανία, καταφέρουν σημαντικές απώλειες στον ρωσικό στρατό, όμως η Μόσχα ενισχύει τις δυνάμεις της εκεί.
Αναγκαία χαρακτήρισε την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία η Αναλένα Μπέρμποκ
Αναλυτικά, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, ανέφερε σε δηλώσεις της την ίδια μέρα, πως «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να προμηθεύουμε με όπλα την Ουκρανία», συμπληρώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορεί πλέον να έχει τις αποφάσεις της να μπλοκάρονται από μεμονωμένα κράτη - μέλη.
«Η ψήφιση με ειδική πλειοψηφία μπορεί να οδηγήσει σε δικαιότερα αποτελέσματα για όλους μας. Πρέπει να είμαστε σε θέση να ενεργούμε αποτελεσματικά και με ταχύτητα», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Λισσαβώνα.
Σημείωσε επίσης ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συχνά δεν είναι σε θέση να συντάξουν ανακοίνωση Τύπου «διότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε κοινή διατύπωση».