ΚΟΣΜΟΣ

Οι πέντε υποσχέσεις του Ρίσι Σούνακ στους Βρετανούς

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, δεσμεύθηκε για μείωση του πληθωρισμού στο μισό, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/TOMS KALNINS

Στην πρώτη ομιλία για το νέο έτος ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, προχώρησε σε πέντε δεσμεύσεις αναφορικά με την τρέχουσα χρονιά.

Ο πληθωρισμός, ακρίβεια και κυρίως οι μαζικές απεργίες στους σιδηροδρόμους και τα νοσοκομεία φαίνεται πως είχαν αντίκτυπο στις αποφάσεις και τον σχεδιασμό του Κυβερνητικού επιτελείου. Ξεκινώντας την ομιλία του ο Ρίσι Σούνακ ξεκαθάρισε πως στόχος της Κυβέρνησής του είναι έργο σε πέντε τομείς.

1. Ο πληθωρισμός

Ο Ρίσι Σούνακ δεσμεύθηκε πως ο πληθωρισμός μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να μειωθεί στο μισό. Ο ίδιος μπορεί να μην έθεσε κάποιον αριθμό ως στόχο αλλά είναι ήδη γνωστό πως προσωπική του δέσμευση είναι ο πληθωρισμός μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 είναι να μην ξεπερνά το 4%. Αυτό για τους οικονομικούς αναλυτές στην χώρα δεν είναι κάτι τόσο πολύπλοκο ή δύσκολο κι αυτό γιατί ο γενικά ζεστός φετινός χειμώνας, η επάρκεια σε φυσικό αέριο και κυρίως το γεγονός πως οι τιμές στα βασικά προϊόντα δεν είναι πιθανό να αυξηθούν περισσότερο από σήμερα δίνουν απτά στοιχεία και όχι απλά ελπίδες πως ο πληθωρισμός που σήμερα είναι στο 8,5% θα μειωθεί σημαντικά.

2. Ανεργία

Ο Σούνακ δεσμεύθηκε πως η ανεργία θα μειωθεί κι άλλο με περισσότερες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός τόνισε πως αυτό θα γίνει άμεσα καθώς η χώρα έχει ανάγκη από καλύτερα αμειβόμενους εργαζόμενους που: «με την ποιότητά τους θα παράγουν έργο για το σήμερα και το αύριο της χώρας». Αναλυτές τονίζουν πως και αυτή η δέσμευση από την πλευρά του Πρωθυπουργού δεν θα έχει βαρύ μακροοικονομικό αποτύπωμα καθώς δύο και πλέον χρόνια με το Brexit η αγορά εργασίας στην χώρα έχει μεγάλα κενά τα οποία δεν καλύπτονται ανεξάρτητα από την αύξηση σε αμοιβές και παροχές που ο ιδιωτικός τομέας προσφέρει προκειμένου να προσελκύσει εργαζομένους. Το Brexit δεν έχει «αποψιλώσει» από έμψυχο δυναμικό μόνο την Βρετανική επαρχία αλλά και το Λονδίνο και δεν υπάρχει κάποια κίνηση – αναφορά – σχεδιασμός από την Κυβέρνηση για αλλαγή στους όρους του Brexit και των αδειών παραμονής των «εισαγόμενων» εργαζόμενων στην χώρα.

3. Δημόσιο χρέος

Η τρίτη κατά σειρά μακροοικονομική δέσμευση από την πλευρά Σούνακ έχει να κάνει με το δημόσιο χρέος και τον τρόπο που αυτό θα μειωθεί. Το βρετανικό δημόσιο χρέος λόγω κυρίως του Brexit, της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα «βιωσιμότητας». Οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν πως αυτό είναι μία δύσκολη εξίσωση καθώς οι δρόμοι που έχει μπροστά του ο Σούνακ θα είναι εύκολοι ειδικά εάν επιλέξει να μειώσει και τους φόρους, κάτι που έχει ανοιχτά υποστηρίξει πως θα πράξει από τον ερχόμενο Ιούνιο και μετά για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός φαίνεται να «ποντάρει» σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη που θα φέρει η αύξηση της κατανάλωσης μέσω της μείωσης του πληθωρισμού αλλά δεν μπορεί να ελέγξει τον παράγοντα της εργασίας.

4. Εθνικό Σύστημα Υγείας

Ο Ρίσι Σούνακ τόνισε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS) βρίσκεται σε οριακό σημείο. Παραδέχθηκε ανοιχτά πως οι Κυβερνήσεις των τελευταίων 10 τουλάχιστον ετών δεν έκαναν αρκετά για να το στηρίξουν, να το εκσυγχρονίσουν και να δώσουν στους πολίτες «την υγεία για την οποία πληρώνουν και έχουν ανάγκη», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Αυτή την στιγμή το NHS είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνει στην σημερινή του μορφή, είναι η απάντηση τόσο της αντιπολίτευσης όσο και των ειδικών στην χώρα. Το κόστος λειτουργίας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου καθώς είναι σοβαρά υποστελεχωμένο και η «αιμορραγία» σε ανθρώπινο δυναμικό ειδικά μετά την πανδημία είναι ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα. Η Βρετανική Κυβέρνηση θα πρέπει μοιραία για να υλοποιήσει την δέσμευση του Πρωθυπουργού να εγκρίνει πολύ μεγάλα κονδύλια για την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κονδύλια που στον mini προϋπολογισμό που ψηφίστηκε πριν από έναν μήνα δεν υπάρχουν…

5. Μετανάστευση και παιδεία

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός φαίνεται πως θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο της χώρας ειδικά στον τομέα της μετανάστευσης. Οι μεταναστευτικές ροές από το κανάλι της Μάγχης προς το νησί έχουν αυξηθεί κατά 45% μέσα σε έναν χρόνο και περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έφτασαν παράτυπα στην Βρετανία μόνο το 2022. Η Κυβέρνηση των Συντηρητικών προσανατολίζεται να θεσπίσει νόμο στα πρότυπα «Τραμπ» σύμφωνα με τον οποίο όποιος συλλαμβάνεται θα πηγαίνει σε ειδικό χώρο και θα επιστρέφει μέσα σε 48 ώρες στην χώρα καταγωγής του. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Βρετανικών αρχών το 35% όσων επιχείρησαν να μπουν παράνομα στην χώρα το 2022 είναι από την Αλβανία. Στον τομέα της παιδείας ο Σούνακ ανακοίνωσε πως: «τα μαθηματικά και η οικονομία θα ενισχυθούν στα σχολεία» υπογραμμίζοντας πως στην σημερινή εποχή η γνώση τέτοιων επιστημών είναι πέρα από χρήσιμη για την κοινωνία και απαραίτητη στους ίδιους τους πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης