ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Σκηνοθετημένη συνεδρίαση, ομιλία γραμμένη από Παντσέρι και «στημένες» ερωτήσεις

Qatar Gate: Σκηνοθετημένη συνεδρίαση, ομιλία γραμμένη από Παντσέρι και «στημένες» ερωτήσεις
H ομιλία του υπουργού του Κατάρ Ali ben Samikh Al-Marri στις 14 Νοεμβρίου, όπως αποκαλύπτει η Le Soir ήταν γραμμένη από τον Παντσέρι AP Photo/Jean-Francois Badias, File

Υπό τη μορφή χιονοστιβάδας συνεχίζονται οι αποκαλύψεις σχετικά με τον ρόλο ενορχηστρωτή που είχε ο Αντόνιο Παντσέρι στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate, καθώς μετά τις αποκαλύψεις της La Repubblica ότι στις 14 Νοεμβρίου εκείνος ήταν που διοργάνωσε την επίσκεψη και εμφάνιση του Καταριανού υπουργού Εργασίας, η βελγική Le Soir φέρνει στο φως και νέα στοιχεία.

Ο Παντσέρι φέρεται να λειτουργούσε με απώτερο στόχο να πειστούν τα μέλη της Επιτροπής ότι υπήρχε ήδη βελτίωση στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων και ότι οι «σκιές» του παρελθόντος δεν θα επηρέαζαν σε τίποτα τη διεξαγωγή του Μουντιάλ.

Στην ίδια υπόθεση, δεξί του χέρι, ήταν ο σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ενώ οι Βέλγοι αποκαλύπτουν σήμερα ότι ο πρώην ευρωβουλευτής και ιδρυτής της ΜΚΟ Fight Impunity, είχε τον απόλυτο έλεγχο των επαφών και των δημόσιων τοποθετήσεων Καταριανών αξιωματούχων στις Βρυξέλλες.

Χαρακτηριστικά, η Le Soir αναφέρει πως τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου μπροστά από το δωμάτιο 3G-3 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ είχε παρατηρηθεί μια ασυνήθιστη πολυκοσμία.

Το πλήθος είχε μαζευτεί για να ακούσει όσα θα δήλωνε ένας άνθρωπος, ο οποίος βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο των συζητήσεων για το σκάνδαλο: ο υπουργός υγείας του Κατάρ, Ali ben Samikh Al-Marri.

Ο ίδιος, είχε μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνοντας μια καλοστημένη «παράσταση» σε «σκηνοθεσία» Παντσέρι - σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Soir - την ώρα που κανείς δεν φανταζόταν πως λίγο αργότερα, θα ερχόταν ένα σκάνδαλο που θα έφερνε την πανωλεθρία στην ΕΕ.

Στην ίδια αίθουσα της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν παρόντες μερικοί από τους βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης «Qatar Gate»: Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο Μαρκ Ταραμπέλα (Σοσιαλδημοκρατικοί), Ο Αντρέα Κοζολίνο (Σοσιαλδημοκρατικοί) και η Μαρί Αρένα (Σοσιαλδημοκρατικοί).

Η ομιλία του Καταριανού που γράφτηκε από τον Παντσέρι

Στις 14 Νοεμβρίου λοιπόν, ο υπουργός Ali ben Samikh Al-Marri φτάνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αναμένεται στο «διάσημο» δωμάτιο 3G-3, μπροστά σε περίπου 200 άτομα. «Αγαπητοί φίλοι, σας ζητώ να ηρεμήσετε. Αγαπητοί συνάδελφοι, σας παρακαλώ να λάβετε τις θέσεις σας. Η Μαρί Αρένα ήταν εκείνη που άνοιξε τη συνεδρία.

Για σχεδόν δύο ώρες, αναλύθηκε η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ, με τον υπουργό του Κατάρ, ως εκ τούτου, και εκπροσώπους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, της Human Rights Watch και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, συμπεριλαμβανομένου του τότε Γενικού Γραμματέα Λούκα Βισεντίνι.

Ο Ali ben Samikh Al-Marri ξεδιπλώνει την άποψή του, με τα επιχειρήματα να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά: άνευ προηγουμένου μεταρρυθμίσεις, συνεχής διάλογος, μέτρα από τους αντιπάλους του Κατάρ, κατηγορίες για ρατσισμό...

Αλλά ούτε αυτός ούτε η ομάδα του είχαν επιμεληθεί την ομιλία του. Πίσω από αυτή την παρέμβαση, όπως προκύπτει από ακροάσεις της αστυνομίας και αποκαλύπτει η Le Soir, κρύβεται ο Παντσέρι.

Υπήρξαν και «καθοδηγούμενες» ερωτήσεις

Με βάση το ρεπορτάζ, στη συνέχεια, ο Al-Marri προχώρησε στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών. Και πάλι, όλα ήταν ελεγχόμενα από τον Παντσέρι. Σύμφωνα με τον Τζόρτζι, ο πρώην αιρετός Ευρωπαίος αξιωματούχος χρησιμοποίησε τις επαφές του με πρώην συναδέλφους του, «σκέφτηκε ότι θα ήταν χρήσιμο να προετοιμαστούν οι ερωτήσεις εκ των προτέρων, προκειμένου να οδηγήσει τον υπουργό του Κατάρ σε έναν γνωστό δρόμο.

Λίγα βήματα πιο πέρα, ο Τζόρτζι ανταλλάσσει μηνύματα με τον Πάντσερι. Συζητούσαν ότι ίσως ο Κοζολίνο να μην ακολουθούσε τις συστάσεις του «συγγραφέα» Παντσέρι. Ο Laurent Kennes, δικηγόρος του Παντσέρι, υπενθυμίζει ότι «η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και ο πελάτης του κρατείται», «θα μιλήσει μόνο για τα στοιχεία ενός κατασταλτικού φακέλου με τις δικαστικές αρχές και όχι για παράλληλες έρευνες. Είναι επίσης σκανδαλώδες ότι στοιχεία της έρευνας έχουν διαρρεύσει στον Τύπο», είπε ο Kennes.

Οι δύο άνδρες ξανά μιλούν τηλεφωνικά και παρακολουθούνται από τους ανακριτές. Ο Τζόρτζι ρωτά τον Παντσέρι αν ο Ταραμπέλα, που δεν ήταν προγραμματισμένο να κάνει ερωτήσεις, πρέπει ωστόσο να παρέμβει.

Έτσι, ο «μαέστρος» αυτής της συνεδρίασης προτείνει στον Βέλγο ευρωβουλευτή να πει ήρεμα: «Δεν είδα αυτό το ενδιαφέρον πριν από τέσσερα χρόνια, όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν στη Ρωσία».

Το ραντεβού στο πολυτελές ξενοδοχείο

Από τις 3 Οκτωβρίου, οι τηλεφωνικές υποκλοπές ειδοποίησαν τους ανακριτές: Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο Αντόνιο Παντσέρι συζήτησαν μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου με τους «δικούς τους ανθρώπους». Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε.

Την προηγούμενη μέρα, 9 Οκτωβρίου, μια αντιπροσωπεία του Κατάρ εγκαταστάθηκε στη σουίτα 412 του Steigenberger Wiltcher's, ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη λεωφόρο Louise. Έξι άνδρες έφτασαν με τρεις μαύρες λιμουζίνες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Al-Marri και του Boudjellal B.

Τις λίγες μέρες που πέρασαν στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τη Le Soir, πολλαπλασίασαν τις συναντήσεις τους, ιδίως με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά και με τις ευρωβουλευτές Μαρί Αρένα και Χάνα Νιούμαν, οι οποίες αντίστοιχα προεδρεύουν της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της αντιπροσωπείας της Αραβικής Χερσονήσου στην το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι παρακολουθήσεις στο λόμπι και η ύποπτη βαλίτσα

Την καθορισμένη ημέρα και ώρα λοιπόν, οι δύο έφτασαν κοντά στο Steigenberger Wiltcher's. Δεν γνωρίζουν φυσικά ότι οι ανακριτές τους παρακολουθούν. Οι κάμερες του ξενοδοχείου παρακολουθούν τις κινήσεις τους κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης συνάντησης.

Στο λόμπι, τους συνοδεύει γρήγορα ένα μέλος της αποστολής του Κατάρ που τους καλεί να τους ακολουθήσουν προς τα ασανσέρ, προς τη σουίτα 412. Μαζί τους και ένας άντρας που κουβαλούσε μια βαλίτσα.

Στην κρεβατοκάμαρα δεν υπήρχαν κάμερες καθώς απαιτείται διακριτικότητα. Αλλά κατά τη διάρκεια της ακρόασής του, ο Τζόρτζι είπε ότι «ο Παντσέρι συναντήθηκε (σ.σ. με τα μέλη της αποστολής του Κατάρ) για να τους εξηγήσει πώς πρέπει να τοποθετηθούν.

Πρότεινε να συναντηθούν και να οργανώσουν μια ακρόαση στο ΕΚ στις 14 Νοεμβρίου. Στόχος ήταν να προετοιμαστεί ο υπουργός για αυτήν την ομιλία στη Βουλή. «Με τον όρο «προετοιμασία», εννοώ να του εξηγήσω την ευρωπαϊκή άποψη και να τον συμβουλεύσω πώς να αντιδράσει».

Ο Τζόρτζι βρισκόταν εκεί «για να κάνει τη μετάφραση», όπως είπε στους ανακριτές, αφού ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής δεν μιλάει αγγλικά.

Η συνάντηση θα διαρκέσει μιάμιση ώρα. Έπειτα, ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι έφυγαν από την πολυτελή σουίτα με - σύμφωνα με τους ανακριτές - μια πιο φουσκωμένη τσάντα από ό,τι κατά την άφιξή τους.

Άρση ασυλίας Κοτσολίνο και Ταραμπέλα με κατεπείγουσα διαδικασία

Την άρση της ασυλίας των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα ζήτησε η βελγική δικαιοσύνη για το λεγόμενο σκάνδαλο διαφθοράς Qatar gate, ένα αίτημα που έγινε δεκτό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ξεκινά κατεπείγουσα διαδικασία για το συγκεκριμένο αίτημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να άρει τις ασυλίες των δύο ευρωβουλευτών που ανήκουν στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, του Αντρέα Κοτσολίνο από την Ιταλία και του Μαρκ Ταραμπέλα από το Βέλγιο και οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς από το Κατάρ και το Μαρόκο.

Κατεπείγουσα διαδικασία για την άρση ασυλίας των ευρωβουλευτών

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, κατεπείγουσα διαδικασία για την άρση της ασυλίας των δύο βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει κινήσει η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα, σε συνέχεια του αιτήματος των βελγικών δικαστικών Αρχών για το Qatar gate, μετά το αίτημα των βελγικών δικαστικών αρχών.

Έχουν γίνει τα πρώτα διαδικαστικά βήματα και η Πρόεδρος θα ανακοινώσει το αίτημα στην Ολομέλεια με την πρώτη δυνατή ευκαιρία, στις 16 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, το αίτημα θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) για πρόταση απόφασης.

«Από την πρώτη στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει στις έρευνες και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Οι υπεύθυνοι θα βρουν αυτό το κοινοβούλιο στο πλευρό του νόμου. Η διαφθορά δεν μπορεί να ανταμειφθεί και θα κάνουμε τα πάντα για να την καταπολεμήσουμε», ανέφερε η Πρόεδρος Μέτσολα.

Η Πρόεδρος Μέτσολα θα εκφράσει επίσης τις προθέσεις της για μεταρρυθμίσεις τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των ισχυόντων κανόνων και της βελτίωσης των εσωτερικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής.

Διαδικασία άρσης ασυλίας

Όπως αναφέρεται στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), τα αιτήματα για άρση της ασυλίας ανακοινώνονται από την Πρόεδρο στην Ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπονται στην αρμόδια Επιτροπή (Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI).

Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) ορίζει έναν εισηγητή, οι υποθέσεις παρουσιάζονται σε συνεδρίαση επιτροπής και μπορεί να πραγματοποιηθεί ακρόαση.

Το σχέδιο έκθεσης θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην JURI. Η επιτροπή εγκρίνει σύσταση προς το σύνολο του Κοινοβουλίου να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα. Όλες οι περιπτώσεις ασυλίας εξετάζονται κεκλεισμένων των θυρών.

Στη συνέχεια η εισήγηση υποβάλλεται στην Ολομέλεια. Εάν εγκριθεί από την Ολομέλεια (απλή πλειοψηφία), η Πρόεδρος θα κοινοποιήσει αμέσως την απόφαση του Κοινοβουλίου στο ή στα ενδιαφερόμενα μέλη και στην αρμόδια εθνική αρχή.

Η Πρόεδρος ζήτησε από όλες τις υπηρεσίες και τις επιτροπές να δώσουν προτεραιότητα στη διαδικασία αυτή με σκοπό την ολοκλήρωσή της έως τις 13 Φεβρουαρίου 2023.