ΚΟΣΜΟΣ

Προβλέψεις 2023: Από τον πόλεμο και το νερό στον κορωνοϊό και τη μπουκαμβίλια

Συγκεντρώσαμε σε ένα κείμενο τις κυριότερες «προβλέψεις» των παγκόσμιων ειδικών σε πολλούς τομείς AP Photo/Julia Nikhinson

Τι μας περιμένει το 2023; Να, μια ερώτηση που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει επακριβώς. Τρόπος να προβλέψεις το μέλλον δεν έχει εφευρεθεί ακόμα, και μάλλον ούτε πρόκειται.

Παρ’ όλα αυτά, αν ανατρέξετε στις μεγαλύτερες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες παγκοσμίως, τώρα που τελειώνει το 2022, θα ανακαλύψετε ότι όλες, μα όλες, φιλοξενούν τέτοια κείμενα. Με προβλέψεις, εκτιμήσεις, μαντεψιές, ό,τι μπορεί ο καθένας.

Υπάρχουν τρεις τρόποι να ασχοληθεί κανείς με το μέλλον: Ο χιουμοριστικός, ο μεταφυσικός και ο επιστημονικός.

Ο παραδοσιακός «καζαμίας» μπορεί να είναι ευχάριστος ως ανάγνωσμα τέτοιες μέρες, αλλά ξεχνιέται πέντε λεπτά αφού διαβαστεί. Οι αστρολογικές προβλέψεις δίνουν και παίρνουν, αυτοί που τις πιστεύουν συνεχίζουν να κάνουν ακόμα πιο πλούσιους αυτούς που τις κάνουν, αλλά το να βασίζεις το μέλλον σου στα χαρτιά και τον καφέ δεν είναι ό,τι πιο σώφρον.

Μας μένουν, λοιπόν, οι επιστήμονες. Που βάζουν κάτω ημερομηνίες, στοιχεία, στατιστικές και εμπειρίες για να επιχειρήσουν να καθαρίσουν ένα παραδοσιακό θολό τοπίο: το μέλλον. Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, σε ένα κείμενο τις κυριότερες «προβλέψεις» των παγκόσμιων ειδικών σε πολλούς τομείς: Γεωπολιτική, οικονομία, κοινωνία, υγεία, τεχνολογία… Με την ευχή, τέτοια μέρα το 2023, να διαβάσουμε το κείμενο και να γελάσουμε όσο το δυνατόν λιγότερο.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Το μείζον θέμα του 2022, που έχει επηρεάσει πάνω κάτω την καθημερινότητα του 1/3 της ανθρωπότητας, έχει την τιμητική του σ’ αυτές τις προβλέψεις. Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ φρόντισε πριν βγει η χρονιά να βάλει το δικό του περίγραμμα για ένα πιθανό τέλος του πολέμου, αλλά η αξίωσή του να δεχτεί η Ουκρανία τον ακρωτηριασμό της (με την αναγνώριση της προσάρτησης τεσσάρων επαρχιών της από τη Ρωσία) αυτή τη στιγμή μοιάζει απίθανο.

Για το αποτέλεσμα του πολέμου έχει χυθεί πολύ προπαγανδιστικό μελάνι ένθεν κακείθεν. Σ’ αυτό που συμφωνούν όλοι είναι ότι το επόμενο τετράμηνο είναι το μεγαλύτερο κλειδί.

Κι αυτό διότι:

Α) Από τις καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη θα ξεκαθαριστεί αν μπει στην εξίσωση η ρωσική πίεση για καύσιμα, η οποία μέχρι τώρα ουσιαστικά δεν υφίσταται και

Β) Όλοι αναμένουν μια «σημαντική» ρωσική (αντ)επίθεση στο Ντόνμπας, με στόχο να κυριαρχήσουν επί των εδαφών που προσάρτησαν. Αυτό αναμένεται να συμβεί στα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου. Αν και αυτή η επίθεση αποτύχει, τότε η σύρραξη θα πάρει οριστικά τη μορφή του πολέμου φθοράς, με τη Ρωσία απλά να προσπαθήσει να διατηρήσει τα κεκτημένα και να πιέσει για διπλωματική λύση που θα την ευνοεί.

O πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας είναι το μείζον θέμα του 2022AP/Roman Hrytsyna

Νερό και φαγητό, τα κρυφά όπλα

Το 2022 απέδειξε περίτρανα πώς η παραγωγή ενέργειας και γενικά οι φυσικοί πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν όπλα, μάλιστα πιο αποτελεσματικά και πειστικά από τα συμβατικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το 2023 θα είναι η σειρά του νερού και του φαγητού. Το έτος που έρχεται, μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως οριακό, δεδομένου ότι για πρώτη φορά στα χρονικά το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν στη Γη και εξαρτώνται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από περιορισμένα διαθέσιμα νερού θα ξεπεράσει το 50%. Μιλάμε, δηλαδή, για 4 δισ. ανθρώπους.

Η επισιτιστική κρίση έχει πολλές παραμέτρους, από τον πόλεμο στην Ουκρανία που περιορίζει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών προς τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, μέχρι την κλιματική αλλαγή, που κάνει πιο αραιές τις βροχοπτώσεις, άρα και πιο δύσκολη την αγροτοκαλλιέργεια. Σε περίπτωση, μάλιστα, που ο FAO (Food and Agriculture Organization), ο αρμόδιος οργανισμός-παρακλάδι του ΟΗΕ, συνεχίζει να τυρβάζει περί άλλων και να μην πριμοδοτεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα σίτισης για τις υπανάπτυκτες χώρες κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής, τα μεταναστευτικά-προσφυγικά κύματα προς την Ευρώπη θα είναι πολύ πιο έντονα.

Fake news και εκλογές: Τρία δισεκατομμύρια άρθρα!

Το 2023 το περιμένει η Ελλάδα ως εκλογικό έτος. Από πολλούς, μάλιστα, προεξοφλείται ότι δεν θα γίνει μόνο μία εκλογική αναμέτρηση, αλλά τουλάχιστον δύο. Εκλογές υπάρχουν και στην γειτονική Τουρκία (18 Ιουνίου), αλλά και στην Κύπρο (5 Φεβρουαρίου). Δεν έχει προγραμματιστεί εκλογική αναμέτρηση σε κάποια από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως μέσα στο χρόνο θα πάνε στις κάλπες οι κάτοικοι της Ινδίας (πολυπληθέστερης πια χώρας του κόσμου με 1,4 δις κατοίκους) και της Νιγηρίας (225 εκατομμύρια, πρώτη στην Αφρική).

Αυτά τα μεγέθη αναμένεται να εκτοξεύσουν και την χρησιμοποίηση της νέας μόδας επηρεασμού των μαζών, την διασποράς fake news στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπολογίζεται ότι τα άρθρα και post που θα παραθέσουν κάτι που δεν ισχύει, προκειμένου να διαμορφώσουν τη γνώμη των ψηφοφόρων απανταχού, θα ξεπεράσουν τα τρία δισεκατομμύρια! Αριθμός τρομακτικός μεν στο άκουσμα, αλλά ακόμα ελέγξιμος, όπως λένε. Φτάνει να διαμορφωθούν ειδικές υπηρεσίες «επαλήθευσης» των ειδήσεων. Με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Άρθρα και post που θα παραθέσουν κάτι που δεν ισχύει, προκειμένου να διαμορφώσουν τη γνώμη των ψηφοφόρων απανταχού, θα ξεπεράσουν τα τρία διςAP/Andre Penner

Πόλεμοι και εμφύλιοι καλά κρατούν

Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και για τις περιφερειακές συγκρούσεις ανά τον κόσμο. Οι εμφύλιοι πόλεμοι και οι σποραδικές διακρατικές συγκρούσεις όχι μόνο δεν θα μειωθούν τη χρονιά που έρχεται, αλλά ενδέχεται να αυξηθούν κιόλας, αν συνεχιστεί η κινητικότητα της Κίνας στην Ταϊβάν και στα (ούτως ή άλλως ευπαθή) σύνορα με την Ινδία. Οι πληροφορίες συντείνουν ότι η Κίνα θα επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο για να διατρανώσει την αποφασιστικότητά της σε όσους την αμφισβητούν.

Κατά τα άλλα… Αυτά που ξέραμε, αυτά θα έχουμε. Συρία, Μάλι, Υεμένη, Μπουρκίνα Φάσο, Αιθιοπία, Μιανμάρ, Κόσοβο, Σομαλία, Κεντρική Αφρική, βόρεια Νιγηρία, ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό θα συνεχίσουν να είναι «κόκκινα σημεία» στον πλανήτη, χωρίς να υπάρχει έστω κάποια χαραμάδα για να λήξουν οι συρράξεις. Σε αυτά μπορεί να προστεθούν και το Περού, κάποια από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας ή ακόμα και το Πακιστάν, στο οποίο επίσης έχουν προγραμματιστεί προεδρικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Οι εμφύλιοι πόλεμοι και οι σποραδικές διακρατικές συγκρούσεις όχι μόνο δεν θα μειωθούν αλλά ενδέχεται να αυξηθούν τη νέα χρονιάAP/Evgeniy Maloletka

Το μέλλον του νησιού της μπουκαμβίλιας

Η επόμενη χρονιά θα είναι καθοριστική για την διεθνή οικογένεια των ανεξάρτητων κρατών, καθώς θα ξεκαθαριστεί αν αυτή θα μεγαλώσει κατά… ένα μέλος. Το νησί Μπουγκενβίλ (στο οποίο άνθισε πρώτα και διαδόθηκε σ’ όλο τον κόσμο η γνωστή μας και πανέμορφη μπουκαμβίλια!), ένα αρχιπέλαγος που ανήκει στην Παπούα Νέα Γουινέα ως αυτόνομη περιοχή της, θα μάθει αν θα γίνει το 194o μέλος του ΟΗΕ.

Οι κάτοικοι του Μπουγκενβίλ ήδη από το 2019 αποφάνθηκαν σε δημοψήφισμα με το εκκωφαντικό 98% ότι θέλουν την ανεξαρτησία τους. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν ήταν δεσμευτικό, πλην όμως η κυβέρνηση της Παπούα Νέα Γουινέα δεσμεύτηκε ότι μέσα στο 2023 το κοινοβούλιο θα αποφασίσει αν αποδέχεται το δημοψήφισμα ή όχι. Δηλαδή αν αποδέχεται την απόσχιση ή όχι. Το Μπουγκενβίλ έχει έκταση λίγο μεγαλύτερη από την Κρήτη και πληθυσμό που δεν ξεπερνά τις 250.000 κατοίκους.

Κορωνοϊός: 1 δισ. τα κρούσματα, κλειδί η Κίνα

Για την πανδημία του COVID-19 πέρυσι τέτοια εποχή αντίστοιχα άρθρα προέβλεπαν το τέλος της, ή τέλος πάντων την υποβάθμισή της σε τέτοιο επίπεδο που δεν θα προκαλούσε ιδιαίτερη ανησυχία. Οι προβλέψεις απέτυχαν παταγωδώς: ο κορωνοϊός όχι μόνο είναι εδώ, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις ετοιμάζεται να θεριέψει εκεί ακριβώς απ’ όπου ξεκίνησε, στην Κίνα.

Το 2022 φεύγει με συνολικά καταγεγραμμένα 664 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως (μαζί κι επαναμολύνσεις). Αν η κατάσταση ξεφύγει στην Κίνα, κάτι που σχεδόν προεξοφλείται μετά τη χαλάρωση των σκληρών lockdowns που αποφάσισε το καθεστώς, εκτιμάται ότι μέσα στο 2023 τα συνολικά κρούσματα στην ανθρωπότητα θα ξεπεράσουν το δισεκατομμύριο! Αυτή τη στιγμή στην Κίνα τα καταγεγραμμένα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας βρίσκονται λίγο πάνω από τις 415.000 και οι νεκροί περίπου 5.200.

Μετά την Κίνα, η χώρα που αναμένεται να έχει τα περισσότερα προβλήματα με τον COVID-19 θα είναι η Ιαπωνία.

Με σχεδόν 200.000 κρούσματα ημερησίως και πάνω από 400 νεκρούς, φαίνεται ότι δεν μπορεί να περιορίσει τη διασπορά ακόμα και με την παραδοσιακή πειθαρχία του πληθυσμού της. Από την 152η θέση που βρισκόταν στο τέλος του 2021 στη λίστα νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού έχει ήδη σκαρφαλώσει στην 80η. Αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό, το τέλος του 2023 θα τη βρει στην πρώτη 20άδα.

Το 2022 φεύγει με συνολικά καταγεγραμμένα 664 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίωςAP/Ng Han Guan

Αυστηρότερος νόμοι για κρυπτονομίσματα

Μετά από σχεδόν μια 15ετία ελεύθερης κυκλοφορίας, τα κρυπτονομίσματα μπαίνουν στο στόχαστρο ειδικά των ευρωπαϊκών τραπεζικών συστημάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εξαγγείλει εκτεταμένη έρευνα σχετικά με την κυκλοφορία των κρυπτονομισμάτων, μετά από στατιστικές που δείχνουν ότι το 70% των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα παγκοσμίως συνδέονται με παράνομες πράξεις και κυρίως με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Οι εξαγγελίες αυτές ενισχύθηκαν από το σκάνδαλο Qatar-gate, που αφορά και την Ελληνίδα ευρωβουλευτή και πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή.

H συνολική αξία των κρυπτονομισμάτων στο τέλος του 2022 υπολογίζεται σε κάτι λιγότερο από 5 δις δολάρια, όμως οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα αυξάνονται σταθερά με ρυθμό πάνω από 12% ετησίως και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί ως το 2030.

Αυτή τη στιγμή χώρες όπως η Τουρκία, η Ρωσία και η Κίνα έχουν εξαγγείλει σοβαρότατους περιορισμούς, μέχρι και απαγόρευση κυκλοφορίας των κρυπτονομισμάτων. Η διαφήμιση κρυπτονομισμάτων έχει απαγορευτεί στις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter ή ακόμα και το Linkedin. Στις ΗΠΑ, όμως, και στη Δυτική Ευρώπη δεν υφίστανται για την ώρα τέτοιες απαγορεύσεις.

Σταθεροποιούνται οι τιμές του πετρελαίου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνει ακόμα πιο θολό το τοπίο των προβλέψεων στον τομέα των καυσίμων, ωστόσο η Goldman Sachs στην ετήσια έκθεσή της αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Με όλους τους αστερίσκους που μπορεί να βάλει ένα τέτοιο κείμενο για εξελίξεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν, εκτιμά ότι η τιμή του βαρελιού πετρελαίου θα κυμαίνεται από 90 δολάρια ως 110 δολάρια.

Οι κλυδωνισμοί και τα ακραία σκαμπανεβάσματα του 2022 δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθούν, επειδή πια η παγκόσμια οικονομική κοινότητα έχει λάβει υπ’ όψιν της τις συνέπειες από την απώλεια των ρωσικών φυσικών πόρων από την εξίσωση. Επιπλέον, η διάθεση των ΗΠΑ να στηρίξουν τις διεθνείς τιμές ακόμα και με τα στρατηγικά τους αποθέματα, αλλά και η συνεννόηση με τις χώρες του Κόλπου, εξασφαλίζουν ως ένα ποσοστό ότι τα πράγματα θα κυλήσουν σύμφωνα με το σχέδιο.

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι αν και πότε θα μειωθούν οι τιμές όσων αγαθών πήραν την ανηφόρα λόγω των ακραίων αυξήσεων των πετρελαϊκών τιμών. Σ’ αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι η αγορά να λειτουργήσει όπως έκανε πάντα: Ό,τι πάει επάνω, σπάνια πάει κάτω.

Το 80% των δεδομένων στο cloud

Το 2023 θα είναι μια κομβική χρονιά και στην τεχνολογία, ειδικά στο μέρος που μας αφορά όλους και έχει να κάνει με την αποθήκευση δεδομένων. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, στο τέλος της επόμενης χρονιάς το 80% των παγκόσμιων δεδομένων θα αποθηκεύονται στο λεγόμενο «cloud» και όχι σε ιδιωτικούς servers διασπαρμένους ανά την υφήλιο.

Κατά τους ειδικούς, αυτό είναι μια ενθαρρυντική εξέλιξη όσον αφορά την οικονομία της αποθήκευσης δεδομένων, αφού η διαδικασία είναι πια πιο οικονομική, άρα και πιο εύκολα προσβάσιμη σε ιδιώτες και εταιρείες ανά τον κόσμο. Από την άλλη, η συσσώρευση δεδομένων σε συγκεκριμένους mega-servers μπορεί να κάνει πιο ευάλωτη την διαχείρισή τους, ως και την εκμετάλλευσή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης