ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Παγκόσμιος ηγέτης η Ουκρανία - Βοηθήσαμε τη Δύση να ξαναβρεί τον εαυτό της

Ο Ζελένσκι επαινούσε από το βήμα της Βουλής τους Ουκρανούς που βοήθησαν τη Δύση «να ξαναβρεί τον εαυτό της» AP/Carolyn Kaster

Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο την Τετάρτη (28/12), ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακήρυξε την Ουκρανία σε «παγκόσμιο ηγέτη» και απευθυνόμενος στους βουλευτές, τούς ζήτησε να δείξουν σθένος και να παραμείνουν ενωμένοι κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία.

Η ομιλία έγινε κεκλεισμένων των θυρών, και κύριο θέμα της ήταν ο πόλεμος με τη Ρωσία ο οποίος βρίσκεται στον 11 μήνα του. Ο 44χρονος Ουκρανός πρόεδρος εκφώνησε την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, φορώντας ένα απλό μαύρο φούτερ, με τους βουλευτές να χειροκροτούν περιστασιακά.

Μεταξύ άλλων επαινούσε τους Ουκρανούς που βοήθησαν τη Δύση «να ξαναβρεί τον εαυτό της».

«Χάρη στην ενότητά μας πετύχαμε αυτό που σχεδόν κανείς στον κόσμο δεν πίστευε. Σχεδόν κανείς - εκτός από εμάς. Τα εθνικά μας χρώματα είναι σήμερα ένα διεθνές σύμβολο θάρρους και μη υποταγής σε όλον τον κόσμο», ανέφερε μεταξύ άλλων μπροστά σε βουλευτές, στο υπουργικό του συμβούλιο, και σε άλλους ανώτερους αξιωματούχους και ανώτατους στρατιωτικούς.

Στην συνέχεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος και την ανοικοδόμηση ενός ισχυρού κράτους, δηλώνοντας παράλληλα τις δημόσιες ευχαριστίες του σε δυτικούς εταίρους για τις προμήθειες όπλων.

Ο Ζελένσκι σημείωσε επίσης ότι η Ουκρανία θα δημιουργήσει μια εγχώρια αμυντική βιομηχανία που «θα είναι μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τον κόσμο» και πως εξασφάλισε την απελευθέρωση 1.456 αιχμαλώτων πολέμου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σε μια σειρά ανταλλαγής κρατουμένων με τη Μόσχα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι η ουκρανική πολεμική προσπάθεια βοήθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνασπιστεί, και η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Η Ουκρανία έγινε ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες. Επί περισσότερους από 10 μήνες φέτος, τους βοηθήσαμε όλους. Βοηθήσαμε τη Δύση να ξαναβρεί τον εαυτό της, να επιστρέψει στην παγκόσμια αρένα και να νιώσει πόσο επικρατεί η Δύση. Κανείς στη Δύση δεν φοβάται ούτε θα φοβηθεί τη Ρωσία», είπε κλείνοντας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης