ΚΟΣΜΟΣ

Πέρασε από την γερμανική Βουλή η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Μέλη της κοινότητας της Αρμενίας στην Γερμανία κρατούν πινακίδες που αναγράφουν ευχαριστίες για την απόφαση της γερμανικής Βουλής REUTERS/Stringer

Ελάχιστη ώρα μετά την αναγνώριση από την γερμανική Βουλή της γενοκτονίας των Αρμενίων, η Τουρκία, αντιδρώντας, ανακάλεσε τον πρέσβη της, για διαβουλεύσεις, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στην Άγκυρα

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Γιασίν Ακτάι:

“Το ψήφισμα που ενέκριναν οι γερμανοί βουλευτές με το οποίο οι σφαγές Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915 χαρακτηρίζονται "γενοκτονία" έπληξε σοβαρά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα”.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανέφερε από την μεριά της ότι οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας είναι δυνατές, όμως ο Ερντογάν έτριξε τα δόντια δηλώνοντας ότι το ψήφισμα της γερμανικής Βουλής θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως ένα "ρατσιστικό αρμενικό λόμπι" ευθύνεται για την απόφαση της γερμανικής βουλής, για την οποία υποστήριξε πως ήταν εσφαλμένη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter πως "Η αναγνώριση από τη Γερμανία ορισμένων αστήρικτων και διαστρεβλωμένων ισχυρισμών αποτελεί ιστορικό λάθος", λέγοντας πως "για την Τουρκία, το ψήφισμα αυτό είναι άκυρο και κενό περιεχομένου".

“Η έγκριση του κειμένου δεν είναι αντάξια των φιλικών σχέσεων που έχουν εγκαθιδρυθεί μεταξύ των δύο χωρών”, πρόσθεσε και διαβεβαίωσε πως η Τουρκία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

"Ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις", έγραψε στο Twitter ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Νωρίτερα:

Η γερμανική Βουλή ψήφισε με ευρεία πλειοψηφία την αναγνώριση της μαζικής δίωξης και σφαγής των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις, το 1915, ως γενοκτονία.

Η Άγκυρα δέχεται μεν την σφαγή των χριστιανών Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις, αμφισβητεί όμως τον αριθμό των θυμάτων αλλά και το γεγονός ότι υπήρξε οργανωμένη προσπάθεια για την εξόντωσή τους με σχετικές εντολές από τις Οθωμανικές αρχές.

Τι συνιστά γενοκτονία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο

Προειδοποιεί η Τουρκία

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος αντέδρασε στην υιοθέτηση ψηφίσματος από την γερμανική Βουλή για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, λέγοντας πως αυτή η απόφαση προκάλεσε "σοβαρή ζημιά" στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ χαρακτήρισε «παράλογη» μια ενδεχόμενη απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου που θα αναγνώριζε την γενοκτονία των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

Όπως αναφέρει το Reuters, μιλώντας σε αξιωματούχους του κόμματος του, ο Γιλντιρίμ είπε πως η σημερινή ψηφοφορία στη γερμανική βουλή θα είναι «ένα κρίσιμο τεστ για τη φιλία» ανάμεσα στις δύο συμμαχικές χώρες, τη Γερμανία και την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Αρμενίας κάλεσε τους Γερμανούς βουλευτές να μην ενδώσουν στην προειδοποίηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι θα πληγούν οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, και να εγκρίνουν το ψήφισμα.

Είμαι σίγουρος (ότι) οι πολιτικοί στη Βουλή έχουν την ίδια άποψη και δεν θα επιτρέψουν στον εαυτό τους να πτοηθούν», είπε ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαργκσιάν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild που δημοσιεύθηκε χθες. «Εάν κάνεις παραχωρήσεις για βραχυπρόθεσμα πολιτικά συμφέροντα, τότε θα συνεχίσεις να το κάνεις ξανά και ξανά. Και αυτό είναι κακό για τη Γερμανία, είναι κακό για την Ευρώπη και για τον κόσμο», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης