ΚΟΣΜΟΣ

Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Δυο φορές στα 100 χρόνια η χιονοθύελλα των ΗΠΑ

Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Δυο φορές στα 100 χρόνια η χιονοθύελλα των ΗΠΑ
«Σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία έπεσε 15 – 20 βαθμούς Κελσίου σε διάστημα δύο ωρών» εξηγεί ο Κώστας Λαγουβάρδος στο CNN Greece (AP Photo/Craig Ruttle)

«Η χιονοθύελλα στις ΗΠΑ είναι ένα σπάνιο και ακραίο καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει δυο φορές στα 100 χρόνια», λέει στο CNN Greece ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, ο οποίος παράλληλα υπογραμμίζει ότι προσώρας δεν μπορούμε να συνδέσουμε την κακοκαιρία αυτή με την κλιματική αλλαγή

Ως ένα από τα χειρότερα ακραία και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με απότομη πτώση της θερμοκρασίας εντός ολίγων ωρών, περιγράφει ο Κώστας Λαγουβάρδος τη χιονοθύελλα που βιώνουν οι ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 62 άτομα.

Την ίδια ώρα, τα σωστικά συνεργεία δουλεύουν ακατάπαυστα ενώ η στρατιωτική αστυνομία βρίσκεται στους δρόμους του Μπάφαλο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας, για να συνδράμει στην εξομάλυνση των προβλημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο:

«Ψυχρές και αρκτικές εισβολές στον Καναδά και τις ΗΠΑ έχουμε κάθε χειμώνα. Είναι περιοχές που πλήττονται διαχρονικά από αυτό το κύμα κακοκαιρίας. Όμως η σημερινή κατάσταση είναι μια ακραία εισβολή όπου οι ψυχρές μάζες κατέβηκαν νοτιότερα αφού το κρύο έφτασε μέχρι τη Φλόριντα. Οι βορειότερες περιοχές των ΗΠΑ βίωσαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για πολλές ημέρες. Αυτό που είναι σημαντικό να πούμε είναι ότι η πτώση της θερμοκρασίας ήταν απότομη. Σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία έπεσε 15 – 20 βαθμούς Κελσίου σε διάστημα δύο ωρών».

Όπως εξηγεί ο ίδιος στο CNN Greece:

«Ενίοτε μπορεί να σημειωθεί απότομη πτώση της θερμοκρασίας. Το έχουμε δει και στο παρελθόν. Είναι μία ακραία συμπεριφορά και αυτή η χιονοθύελλα στις ΗΠΑ είναι από τα σπάνια φαινόμενα, που συμβαίνουν δύο φορές στα 100 χρόνια».

Προσθέτει, ότι δεν μπορούμε να συνδέσουμε αυτό το ακραίο φαινόμενο με την κλιματική αλλαγή αφού δεν συμβαίνει συχνά.

«Αυτό που πρέπει να παρακολουθήσουμε είναι αν τα φαινόμενα αυτά γίνονται όλο και πιο συχνά, πράγμα που δεν φαίνεται προς το παρόν να συμβαίνει. Αυτό το έντονο καιρικό φαινόμενο έχει συμβεί και στο παρελθόν. Συνεπώς, αν δεν αυξάνεται η συχνότητά του δεν μπορούμε να το αποδώσουμε στην κλιματική αλλαγή».

Το meteo αναλύει τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις ΗΠΑ

Η κακοκαιρία Elliott (ονοματίστηκε από την εταιρεία The Weather Channel) μεταξύ 21 και 25 Δεκεμβρίου 2022 στη Βόρεια Αμερική επηρέασε συνολικά περίπου 240 εκατομμύρια κάτοικους των ΗΠΑ με χιονοθύελλες και πολικές θερμοκρασίες.

Μέχρι τη Δευτέρα 26/12 συνολικά αναφέρθηκαν 60 νεκροί, 1,8 εκατομ. κάτοικοι επλήγησαν από παρατεταμένες διακοπές ρεύματος, και συνολικά 6.400 πτήσεις ακυρώθηκαν. Εκτός από τις ψυχρές αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης που κατέκλυσαν τον Καναδά και τις ΗΠΑ, ένα βαρομετρικό χαμηλό-βόμβα προκάλεσε πολύωρες και καταστροφικές χιονοθύελλες. Το meteo απαντά σε μερικές ερωτήσεις για την ακραία κακοκαιρία.

1) Πόσο χαμηλά και πόσο γρήγορα έπεσε η θερμοκρασία;

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν -47,2°C στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone (Elk ParkMT). Νέο ρεκόρ πτώσης θερμοκρασίας καταγράφηκε στην πόλη Denver του Colorado όπου η θερμοκρασία υποχώρησε κατά 22°C μέσα σε λιγότερο από 1 ώρα και σε διάστημα 2 ημερών η θερμοκρασία από τους +11°C υποχώρησε στους -31°C. Στο Cheyenne του Wyoming η θερμοκρασία μέσα σε μόλις 30 λεπτά υποχώρησε από τους +6°C στους -16°C.

2) Από πότε είχε να συμβεί κάτι τέτοιο;

Πρόκειται για την πιο ψυχρή Παραμονή Χριστουγέννων για την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσιγκτον, και η 2η η πιο ψυχρή για τη Νέα Υόρκη τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια. Επίσης, στην Νέα Υόρκη καταγράφηκε η δεύτερη πιο απότομη πτώση της θερμοκρασίας στα χρονικά των καταγραφών, με υποχώρηση της θερμοκρασίας κατά 17°C σε διάστημα 6 ωρών. Στις βόρειες πολιτείες Montana και Wyoming καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από το 1939. Στις νοτιότερες πολιτείες όπως τη Φλόριδα καταγράφηκαν οι πιο ψυχρές συνθήκες από το 1890.

Μερικά ρεκόρ θερμοκρασίας που καταρρίφθηκαν:

  • Casper, Wyoming: -41°C
  • Pittsburg, Pennsylvania:-21°C
  • Athens, Georgia: -12°C
  • Baltimore, Maryland: -8°C
  • Charleston, South Carolina: -7°C
  • Miami, Florida: +10°C (η πιο χαμηλή μέγιστη ημερήσια τιμή)
  • Los Angeles, California: +29°C (η πιο θερμή ημέρα Δεκεμβρίου στα χρονικά)

3) Πώς επηρεάστηκε ο καιρός στην Ευρώπη;

Η μεταφορά τόσο ψυχρών αερίων μαζών αρκτικής προέλευσης σε νότια γεωγραφικά πλάτη και η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού-βόμβα είχε σαν αποτέλεσμα τη διαμόρφωση υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων ανατολικότερα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και την Ευρώπη. Έτσι, η Ευρώπη επηρεάστηκε από ακραία μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τα νότια με την παράλληλη ασυνήθιστα βορειότερη πορεία του Πολικού Αεροχειμάρρου.

4) Πόσο χιόνι έπεσε;

Το μεγαλύτερο ύψος χιονιού καταγράφηκε στα δυτικά τμήματα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, στην παραλίμνια πόλη Buffalo. Συνολικά σε διάστημα 3 ημερών καταγράφηκαν 124 εκ φρέσκου χιονιού. Μέχρι τα Χριστούγεννα, το Buffalo έχει δεχθεί συνολικά 2,3 μέτρα χιονιού από τον Νοέμβριο, όταν κλιματικά στο σύνολο του χειμώνα δέχεται κατά μέσο όρο 2,4 μέτρα ανά έτος.

5) Πόσο καλά είχε προβλεφθεί το φαινόμενο;

Το σύνολο των προγνωστικών μοντέλων είχαν προβλέψει τη δημιουργία του βαρομετρικού χαμηλού-βόμβα και τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες ήδη μια εβδομάδα πριν την έλευση της κακοκαιρίας Elliott. Σχεδόν το 60 % της έκτασης των ΗΠΑ ήταν σε κατάσταση συναγερμού επί 3 ημέρες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και οι προγνώσεις επαληθεύτηκαν.