ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική αεροπορική επίθεση σε ρωσική βάση - Τρεις νεκροί

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, από συντρίμμια του ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, σκοτώθηκαν τρία μέλη του στρατιωτικού προσωπικού AP Photo/Libkos

Νέο πλήγμα επέφεραν οι ουκρανικές δυνάμεις στη Ρωσία, καθώς έπληξαν με drone στρατιωτική βάση στη ρωσική περιφέρεια Σαράτοφ. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, από συντρίμμια του ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, σκοτώθηκαν τρία μέλη του στρατιωτικού προσωπικού.

«Στις 26 Δεκεμβρίου γύρω στη 01:35 ώρα Μόσχας, ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα κατερρίφθη σε χαμηλό ύψος ενώ προσέγγιζε τη στρατιωτική αεροπορική βάση Ένγκελς στην περιφέρεια Σαράτοφ», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Ως αποτέλεσμα της πτώσης των συντριμμιών του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, τρείς Ρώσοι στρατεύσιμοι του τεχνικού προσωπικού που βρίσκονταν στην αεροπορική βάση τραυματίσθηκαν θανάσιμα».

Σύμφωνα με τη Μόσχα, δεν προκλήθηκαν ζημιές στον αεροπορικό εξοπλισμό.

Το Κίεβο θα ζητήσει να αποκλειστεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ουκρανία πρόκειται να ζητήσει σήμερα την αποπομπή της Ρωσίας από τη θέση του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε χθες, Κυριακή, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Θα εκφράσουμε επισήμως τη θέση μας. Έχουμε ένα πολύ απλό ερώτημα: η Ρωσία έχει άραγε το δικαίωμα να παραμένει μόνιμο μέλος του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι στον ΟΗΕ;», είπε μιλώντας αργά τη νύχτα των Χριστουγέννων στη διάρκεια ενός εθνικού τηλεμαραθώνιου.

«Έχουμε μια απάντηση πειστική και με επιχειρήματα: όχι, δεν το έχει».

Ο Κουλέμπα υπογράμμισε πως το ζήτημα της μόνιμης έδρας της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ -μόνιμα μέλη είναι επίσης οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα- συζητείται ήδη στους διπλωματικούς κύκλους.

Διευκρίνιζοντας πως το ζήτημα αυτό δεν έχει ακόμη αναφερθεί στις συνεντεύξεις Τύπου και στις δημόσιες δηλώσεις ηγετών κρατών και κυβερνήσεων, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας υποστήριξε πως «σε ένα κατώτερο επίπεδο, οι άνθρωποι θέτουν ήδη το ζήτημα τι θα πρέπει να γίνει με τη Ρωσία ώστε να μην αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια».

Μεντβέντεφ: Θα συνεχίσουμε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία έως ότου απομακρυνθεί από την εξουσία το «αηδιαστικό, σχεδόν φασιστικό καθεστώς» στο Κίεβο και αποστρατιωτικοποιηθεί πλήρως η χώρα.

Παράλληλα έπαιξε ξανά το «χαρτί» των πυρηνικών, λέγοντας ότι ο μόνος λόγος που η Δύση δεν κηρύσσει πόλεμο στη Μόσχα, είναι το πυρηνικό της οπλοστάσιο και η αποφασιστικότητά της να το χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική της ακεραιότητα.

«Είναι έτοιμη η Δύση να εξαπολύσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον μας, ακόμη και με τη χρήση πυρηνικών, καθοδηγούμενη από το Κίεβο;» διερωτάται ο Μενβέντεφ σε άρθρο 4.500 λέξεων που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης