Qatar Gate: Το μονοπάτι του χρήματος μέσω Μαροκινού κατασκόπου και ο επιχειρηματίας από τη Ν. Αφρική
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο Qatar Gate, καθώς σύμφωνα με το Politico, πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου, ονόματι Mοχάμεντ Μπελαχρέτς φαίνεται πως διαδραματίζει ρόλο - κλειδί στο σκάνδαλο που απασχολεί το διεθνή Τύπο από τις 9 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, ο Μπελαχρέτς φέρει την κωδική ονομασία «M118» και εδώ και χρόνια περιφέρεται γύρω από ευρωπαϊκές υπηρεσίες κατασκοπείας, αναφέρει το Politico σε δημοσίευμά του.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Politico, ο ίδιος φαίνεται να βρίσκεται στο κέντρο ενός περίπλοκου δικτύου που εκτείνεται από το Κατάρ και το Μαρόκο μέχρι την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο.
Υπάρχουν υποψίες ότι συμμετείχε σε προσπάθειες lobbying και φερόμενη διαφθορά με στόχο Ευρωπαίους ευρωβουλευτές τα τελευταία χρόνια. Και αποδεικνύεται ότι ήταν γνωστός στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών εδώ και αρκετό καιρό.
Ο ρόλος του Μαρόκου έρχεται ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο, καθώς οι έρευνες πλέον στρέφονται και πέρα από τον ρόλο του Κατάρ στις καταγγελίες περί διαφθοράς Ευρωπαίων ευρωβουλευτών, μετά την κατάσχεση 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά κατά τη διάρκεια εφόδων σε τουλάχιστον 20 σπίτια και γραφεία που πραγματοποίησε η βελγική αστυνομία.
Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι για το σκάνδαλο ερευνάται και το Μαρόκο. Μιλώντας στη Βουλή, ο Κουίκενμπορν είχε πει χαρακτηριστικά:
«Μια χώρα που τα τελευταία χρόνια είναι ήδη στο προσκήνιο όταν πρόκειται για παρεμβάσεις».
Ήταν ξεκάθαρο ότι αναφέρεται στο Μαρόκο, καθώς η υπηρεσία ασφαλείας του Ραμπάτ έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία στο Βέλγιο, όπου υπάρχει μεγάλη παροικία Μαροκινών.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica και τη βελγική Le Soir, ο Μπελαχρέτς είναι ένας από τους συνδέσμους που συνδέει τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι με τη μαροκινή μυστική υπηρεσία DGED.
Ο Παντσέρι βρίσκεται τώρα στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά στην έρευνα για το εάν το Μαρόκο και το Κατάρ εξαγόρασαν επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Qatar Gate: Σύμμαχος του Μαρόκου ο Παντσέρι
Σε μια σειρά μαροκινών διπλωματικών τηλεγραφημάτων που διέρρευσαν από χάκερ το 2014 και το 2015 (και τα οποία είδε το Politico), ο Παντσέρι περιγράφεται ως «στενός φίλος» του Μαρόκου, «ένας σύμμαχος με επιρροή» που είναι «ικανός να πολεμήσει τον αυξανόμενο ακτιβισμό των εχθρών μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Οι αρχές εξετάζουν τώρα πόσο στενός φίλος της χώρας ήταν ο Παντσέρι. Το αίτημα έκδοσης του Βελγίου για την σύζυγο και την κόρη του, οι οποίες επίσης φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς, αναφέρεται σε «δώρα» από τον Αμπντεραχίμ Ατμούν, πρέσβη του Μαρόκου στη Βαρσοβία.
Σημειώνεται ότι για αρκετά χρόνια, ο Παντσέρι μοιράστηκε την προεδρία της κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Μαρόκου με τον Aτμούν, έναν έμπειρο διπλωμάτη που επιθυμούσε να προωθήσει τα συμφέροντα του Μαρόκου στον κύκλο των Βρυξελλών.
Όμως, τώρα υπάρχουν υποψίες ότι ο τελευταίος λάμβανε εντολές από τον Μπελαχρέτς , ο οποίος είναι «ένας επικίνδυνος άνθρωπος», δήλωσε στη Le Soir αξιωματούχος με γνώση της έρευνας. Υπό την εποπτεία του Μπελαχρέτς , ο Παντσέρι φέρεται να σφράγισε τη σχέση του με το DGED του Μαρόκου, αφού δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019.
Ο Μαροκινός κατάσκοπος μπορεί επίσης να είναι το κλειδί για την αποκάλυψη ενός από τα μυστήρια του Qatar Gate: Και αυτό έχει να κάνει με το μονοπάτι του χρήματος. Ένα αίτημα έκδοσης από το Βέλγιο που είδε το Politico, αναφέρεται σε έναν αινιγματικό χαρακτήρα -ο οποίος είναι γνωστός ως «ο γίγαντας»- που συνδέεται με μια πιστωτική κάρτα που δόθηκε στους συγγενείς του Παντσέρι. Το θέμα είναι αν αυτός ο γίγαντας θα μπορούσε να είναι ο Μπελαχρέτς.
O πράκτορας με το πλούσιο παρελθόν
Ο Μπελαχρέτς δεν είναι αρχάριος στους ευρωπαϊκούς κύκλους κατασκόπων, με αναφορές των μέσων ενημέρωσης να εντοπίζουν την παρουσία του σε αρκετές υποθέσεις κατασκοπείας την τελευταία δεκαετία. Ο άνδρας από το Ραμπάτ τράβηξε πρώτα την προσοχή των αρχών σε σχέση με φερόμενη διείσδυση σε ισπανικά τζαμιά, η οποία το 2013 είχε ως αποτέλεσμα την απέλαση του Μαροκινού διευθυντή μιας ισλαμικής οργάνωσης στην Καταλονία, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Confidencial.
Ο Μπελαχρέτς φέρεται να ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση πρακτόρων στα τζαμιά κατόπιν εντολής της DGED, ενώ η σύζυγός του ήταν ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος μέσω ενός ταξιδιωτικού γραφείου με έδρα την Ισπανία. Το δίκτυο διαλύθηκε το 2015, σύμφωνα με την El Mundo.
Λίγο αργότερα, ο Μαροκινός πράκτορας επανεμφανίστηκε στη Γαλλία, όπου έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια υπόθεση διαφθοράς στο αεροδρόμιο Orly στο Παρίσι.
Ένας Μαροκινός πράκτορας, ο οποίος ονομαζόταν τότε Mohamed B., φέρεται να απέκτησε έως και 200 απόρρητους φακέλους για υπόπτους για τρομοκρατία στη Γαλλία από έναν Γάλλο συνοριακό αξιωματικό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στη Libération.
Ο αξιωματικός, ο οποίος συνελήφθη και τέθηκε υπό επίσημη έρευνα το 2017, φέρεται να παρείχε εμπιστευτικό υλικό σχετικά με άτομα σε λίστες παρακολούθησης τρομοκρατών – και πιθανά άτομα ενδιαφέροντος που διέρχονται από το αεροδρόμιο – στον Μαροκινό πράκτορα με αντάλλαγμα διακοπές τεσσάρων αστέρων στο Μαρόκο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γαλλικές αρχές δεν απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του Μπελαχρέτς , ο οποίος εξαφανίστηκε όταν το δίκτυό του διαλύθηκε. Σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο με γνώση της έρευνας, ο Μαροκινός συνεργαζόταν με τη Γαλλία εκείνη την εποχή παρέχοντας πληροφορίες για θέματα αντιτρομοκρατίας και δεν στοχοποιήθηκε για αυτόν τον λόγο.
Οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου ενδέχεται να λειτουργούν ως πάροχοι πληροφοριών για ευρωπαϊκές υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα συντονίζουν τις επιχειρήσεις επιρροής στις ίδιες χώρες, λένε στο Politico δύο άτομα που είναι εξοικειωμένα με τον συντονισμό των υπηρεσιών πληροφοριών. Για αυτόν τον λόγο, οι ευρωπαϊκές χώρες μερικές φορές «κλείνουν τα μάτια» σε πρακτικές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως παρεμβάσεις, εφόσον αυτές παραμένουν διακριτικές, πρόσθεσαν τα ίδια άτομα.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Μαρόκου δεν απάντησαν σε αίτημα του Politico για σχολιάσουν τις πληροφορίες.
Στο μικροσκόπιο επιχειρηματίας από τη Νότια Αφρική – Η σχέση του με τον Παντσέρι
«Ο Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας που έδωσε στον Παντσέρι 250 χιλιάδες ευρώ» αναφέρει η Corriere de la Serra. Κι όλα αυτά τη στιγμή που δεσμεύθηκαν 240.000 ευρώ από λογαριασμούς του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή και της συζύγου του, έπειτα από απόφαση των δικαστικών Αρχών του Μπέργκαμο και πρόταση των βελγικών Αρχών.
Συγκεκριμένα, το μικροσκόπιο, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, μπαίνει ένα δάνειο ύψους 250.000 ευρώ, που έδωσε στον Αντόνιο Παντσέρι ένας επιχειρηματίας, γιατρός, εκδότη και φιλάνθρωπος από τη Νότια Αφρική.
Ο λόγος για τον Ικμπάλ Σουρβέ ( Iqbal Survé) που έχει βάση το Γιοχάνεσμπουργκ και ο οποίος το 2020 στήριζε τις δραστηριότητες της ΜΚΟ Fight Impunity του Παντσέρι, μέσω του ιδρύματός του Sdf.
Ο ίδιος, άλλωστε, δήλωνε τότε ότι η δράση της οργάνωσης ήταν που τον ενέπνευσε να παλέψει κατά του trafficking, της κακομεταχείρισης κρατουμένων και υπέρ της ειρήνης και δικαιοσύνης στον κόσμο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα La VeritSurvé, ο Iqbal Survé είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη Νότια Αφρική για διάφορους λόγους. Ο επιχειρηματίας φέρεται ότι είχε συναντήσει ανθρώπους από τη ΜΚΟ του Παντσέρι στο Νταβός της Ελβετίας, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, και στη συνέχεια έκανε αίτημα για χρηματοδότηση από το Fight Impunity.
Ο ίδιος έχει απαντήσει σε ΜΜΕ της χώρας του ότι δεν έχει κανένα σχόλιο να κάνει σχετικά με τις αναφορές ότι ήταν κεντρικός χρηματοδότης των δραστηριοτήτων του Παντσέρι.
Πάντως, το SDF, το ίδρυμα του Iqbal Survé, έχει κατηγορηθεί ότι συνδέεται με το Κατάρ. Το ίδρυμα δραστηριοποιείται κυρίως στη Νότια Αφρική, αλλά και σε άλλες αφρικανικές χώρες και περιοχές του Κόλπου, όπως αναφέρεται σε άρθρο της Jerusalem Post.
Για παράδειγμα, η εξαγορά του νοτιοαφρικανικού εκδοτικού ομίλου Independent Media Group το 2013, έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρεται ως συμφωνία με funds του Κατάρ, αν και ο ίδιος το έχει αρνηθεί.