ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Κλείνουν ΜΚΟ μετά την απαγόρευση από τους Ταλιμπάν να εργάζονται εκεί γυναίκες

Αφγανιστάν: Κλείνουν ΜΚΟ μετά την απαγόρευση από τους Ταλιμπάν να εργάζονται εκεί γυναίκες
Η απαγόρευση αυτή είναι επακόλουθο μιας μεθοδευμένης περιστολής ολοένα και περισσοτέρων δικαιωμάτων στις Αφγανές AP Photo/Ebrahim Noroozi

Τη διακοπή της δραστηριότητά τους στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν την Κυριακή (25/12) τέσσερις ΜΚΟ μετά την απόφαση των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν στις γυναίκες να εργάζονται σε αυτές.

Ειδικότερα, σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Save the Children, Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και CARE International γνωστοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής (25/12) ότι σταματούν τη δράση τους στο Αφγανιστάν εν αναμονή «διευκρινίσεων» σχετικά με την απόφαση που έλαβαν οι Ταλιμπάν.

Όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά «αναστέλλουμε τα προγράμματά μας, ζητώντας άνδρες και γυναίκες να μπορούν να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο την παροχή βοήθειας ώστε να σώσουμε ζωές στο Αφγανιστάν».

Παράλληλα, νωρίτερα την ίδια ημέρα, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη δραστηριότητά της και η διεθνής οργάνωση αρωγής «AfghanAid», προειδοποιώντας ότι είναι σε διαβουλεύσεις με άλλες ΜΚΟ.

Με την απόφασή τους αυτή, οι Ταλιμπάν προκάλεσαν αντιδράσεις σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και δεκάδων ΜΚΟ, όπου συνεδρίασαν το πρωί της Κυριακής (25/12) προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομίας του Αφγανιστάν σε επιστολή που απέστειλε σε τοπικές και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, το απόγευμα του Σαββάτου (24/12) ενημέρωσε ότι προέβη στην απόφαση αυτή έπειτα από «σοβαρές καταγγελίες» ότι οι εργαζόμενες δεν τηρούσαν τον ενδυματολογικό κώδικα, δηλαδή δεν φορούσαν το «ισλαμικό χιτζάμπ».

«Ουδέποτε μας ενημέρωσαν για κάποιο πρόβλημα όσον αφορά την ενδυμασία των γυναικών», σχολίασε η υπεύθυνη μιας οργάνωσης σήμερα.

Η απόφαση αυτή, δεν φέρει σε δυσχερή θέση μόνο τις γυναίκες της χώρας που θα βρεθούν χωρίς δουλειά, αλλά και εκατομμύρια Αφγανούς που εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνουν ξένοι δωρητές μέσω ενός μεγάλου δικτύου μη κυβερνητικών οργανώσεων στη χώρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες οργανώσεις, πάνω από το 50% των 38 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια για να ανταπεξέλθει στο χειμώνα.

Δεκάδες οργανώσεις δραστηριοποιούνται σε απομονωμένες περιοχές του Αφγανιστάν και πολλοί από τους εργαζόμενούς τους είναι γυναίκες. «Είμαστε 15 άτομα στην οικογένειά μου και εγώ είμαι το μοναδικό στήριγμα, αν χάσω τη δουλειά μου η οικογένειά μου θα πεθάνει από την πείνα», δήλωσε μια 24χρονη που εργάζεται σε μια ΜΚΟ στην Καμπούλ. «Ενώ εσείς (σ.σ. στη Δύση) γιορτάζετε την Πρωτοχρονιά, το Αφγανιστάν μετατράπηκε σε κόλαση για τις γυναίκες» πρόσθεσε.

Απαγορεύθηκε στις γυναίκες να δουλεύουν σε ΜΚΟ

Σημειώνεται ότι, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν διέταξε το Σάββατο (24/12) όλες τις τοπικές και ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις να απαγορεύσουν την εργασία στις γυναίκες που απασχολούν, σύμφωνα με μία επιστολή του υπουργείου Οικονομίας.

Η επιστολή, επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομίας, Αμπντουλραχμάν Χαμπίμπ, ενώ ανέφερε ότι οι εργαζόμενες γυναίκες δεν επιτρέπεται να εργαστούν μέχρι νεοτέρας, καθώς μερικές από αυτές, δεν πειθάρχησαν με τις οδηγίες της κυβέρνησης για τον ισλαμικό κώδικα ένδυσης.

Δεν διευκρινίστηκε αν η εντολή αυτή εφαρμόζεται και για τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, οι οποίες έχουν μία μεγάλη παρουσία στο Αφγανιστάν.

Η απαγόρευση αυτή ακολουθεί ως συνέχεια της απαγόρευσης της φοίτησης των γυναικών στα πανεπιστήμια και μιας μεθοδευμένης περιστολής ολοένα και περισσοτέρων δικαιωμάτων στις Αφγανές. Δεν είναι λίγες, όμως, οι φωνές αντίδρασης που αρθρώνονται τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στη διεθνή κοινότητα.