Επίθεση στη Γαλλία: Έρευνες για τα κίνητρα του δράστη και ταραχές στο Παρίσι
Τα κίνητρα του 69χρονου που σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε ακόμα τρεις στο Παρίσι την Παρασκευή (23/12) αναζητούν οι γαλλικές αρχές.
Ο δράστης, που άνοιξε πυρ κοντά σε κουρδικό πολιτιστικό κέντρο διωκόταν ήδη για μια ρατσιστική επίθεση.
«Ειδεχθή» χαρακτήρισε την επίθεση ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσθέτοντας πως στόχος ήταν «οι Κούρδοι της Γαλλίας». Κατόπιν αιτήματός του, ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού θα δεχθεί σήμερα τους υπευθύνους της κουρδικής κοινότητας.
Η κουρδική κοινότητα, θα πραγματοποιήσει σήμερα διαδήλωση στη γαλλικη πρωτεύουσα.
Το περιστατικό συνέβη στην οδό Ανγκιέμ, στο ύψος ενός κουρδικού πολιτιστικού κέντρου, σε μια εμπορική περιοχή που αποτελεί κέντρο της ζωής της κουρδικής κοινότητας στη γαλλική πρωτεύουσα.
Ο δράστης των πυροβολισμών, ο οποίος είχε ήδη διαπράξει στο παρελθόν βιαιότητες με όπλο, συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα και βρίσκεται υπό κράτηση.
Δεν έχει διαρρεύσει καμιά πληροφορία για το προφίλ των θυμάτων, τα οποία δεν ήταν «γνωστά στις γαλλικές υπηρεσίες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.
Οι αρχές έχουν αρχίσει έρευνα για φόνους, απόπειρες φόνων, ένοπλη βία και παραβίαση της νομοθεσίας περί όπλων.
Ο δράστης, ο οποίος τραυματίσθηκε ελαφρά στο πρόσωπο κατά τη σύλληψή του, είναι γνωστός στη δικαιοσύνη.
Είχε καταδικαστεί τον Ιούνιο σε 12 μήνες φυλάκιση για βιαιότητες με όπλα που διέπραξε το 2016 - μια καταδίκη την οποία έχει εφεσιβάλει.
Σε βάρος αυτού του άνδρα είχαν εξάλλου απαγγελθεί το Δεκέμβριο του 2021 κατηγορίες για βιαιότητες με όπλα, εκ προμελέτης και με ρατσιστικό χαρακτήρα, για γεγονότα της 8ης Δεκεμβρίου 2021. Σ' αυτή τη δεύτερη υπόθεση, είναι ύποπτος ότι τραυμάτισε με μαχαίρι μετανάστες σ' ένα καταυλισμό στο Παρίσι και ότι κατέστρεψε σκηνές τους, είχε δηλώσει τότε μια αστυνομική πηγή.
Έπειτα από ένα χρόνο προσωρινής κράτησης, αφέθηκε ελεύθερος στις 12 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπει ο νόμος, και τέθηκε υπό δικαστικό έλεγχο, ανακοίνωσε η εισαγγελέας του Παρισιού Λορ Μπεκιό.
Ρατσιστικό το κίνητρο;
Το 2017, ο άνδρας αυτός είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή για παράνομη οπλοκατοχή.
Αντιθέτως είναι άγνωστος στις υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας (DGSI) και πληροφοριών και «δεν είχε φάκελο ως ακροδεξιός», σύμφωνα με τον Ζεράλ Νταρμανέν.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, το ρατσιστικό κίνητρο είναι ένα από τα σενάρια που ερευνώνται, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθεί κυρίως από τις δηλώσεις του υπόπτου κατά την κράτησή του.
Το σενάριο μιας τρομοκρατικής επίθεσης έχει παραμεριστεί σ' αυτό το στάδιο των ερευνών, σύμφωνα με την εισαγγελέα.
Χθες το πρωί «δεν είπε τίποτε φεύγοντας (...) Είναι παλαβός. Είναι τρελός», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 90χρονος πατέρας του υπόπτου, ο οποίος τον περιέγραψε ως «λιγομίλητο» και «κλεισμένο στον εαυτό του».
«Θέλησε να επιτεθεί σε ξένους» και «προδήλως έδρασε μόνος του», δήλωσε ο Νταρμανιν, διευκρινίζοντας ότι σύχναζε σε ένα σκοπευτήριο.
«Δεν είναι σίγουρο ότι ο δολοφόνος, ο οποίος ήθελε να δολοφονήσει αυτά τα άτομα (...) το έκανε ειδικά για τους Κούρδους», υπογράμμισε, ενώ φήμες για μια «πολιτική» επίθεση διαδίδονταν στην κουρδική κοινότητα.
Τα «ρατσιστικά κίνητρα των πράξεων» θα «αποτελέσουν προφανώς μέρος των ερευνών», δήλωσε επίσης η εισαγγελέας Λορ Μπεκιό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Τίποτε δεν επιτρέπει σ' αυτό το στάδιο να επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε σχέση αυτού του άνδρα με κάποια εξτρεμιστική ιδεολογική κίνηση», διευκρίνισε χθες το βράδυ στην ανακοίνωσή της.
Ταραχές στο Παρίσι μεταξύ Κούρδων και αστυνομίας
Η κουρδική κοινότητα, συγκλονισμένη, έκανε λόγο για μια «τρομοκρατική» ενέργεια και κατηγόρησε την Τουρκία. Βίαια επεισόδια ξέσπασαν χθες με τις δυνάμεις της τάξης και ένα άτομο συνελήφθη, δήλωσε αστυνομική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν το πλήθος έπεσε πάνω σε έναν κλοιό δυνάμεων ασφαλείας που προστάτευαν τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, ο οποίος έφτασε στο σημείο που είχε σημειωθεί νωρίτερα σήμερα η επίθεση.
Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα σε διαδηλωτές, οι οποίοι με τη σειρά τους πέταξαν αντικείμενα προς την κατεύθυνση των αστυνομικών, έκαψαν κάδους σκουπιδιών και έστησαν οδοφράγματα.
Στο εξωτερικό, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε τα φονικά πυρά «φρικτή πράξη» και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υπέβαλε «τα ειλικρινέστερα συλλυπητήριά» του.