ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκος υφυπουργός: Δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς την Τουρκία

Τούρκος υφυπουργός: Δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς την Τουρκία
«Λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών της ενέργειας, η ΕΕ έχει αρχίσει να δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου» AP Photo

Ο Φαρούκ Καϊμακτσί, Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών και διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, υποστήριξε ότι για άλλη μια φορά κατέστη σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς την Τουρκία.

«Αν η Τουρκία ήταν μέλος της ΕΕ ή αν η Τουρκία είχε συμπεριληφθεί σωστά στους μηχανισμούς ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ ή αν η συμμετοχή της στους μηχανισμούς ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ δεν είχε εμποδιστεί λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου ή της Ελλάδας, αυτό θα σήμαινε κοινή δράση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ίσως αυτός ο πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία να είχε αποτραπεί. Διότι η αποτροπή της Δύσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κοινή δράση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και μια τέτοια αποτροπή δεν έχει επιτευχθεί. Η χώρα που θα μπορούσε να είχε συμβάλει τα μέγιστα σε αυτή την αποτροπή ήταν η Τουρκία. Αυτό φάνηκε για άλλη μια φορά», είπε.

«Λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών της ενέργειας, η ΕΕ έχει αρχίσει να δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου. Οι πρόσφατες επισκέψεις της ΕΕ αύξησαν το ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Κεντρικής Ασίας και του Νότιου Καυκάσου. Προς το παρόν, έχουν ξεκινήσει εργασίες για την αύξηση της χωρητικότητας του αγωγού φυσικού αερίου Trans Anatolian Natural Gas Pipeline του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο οποίος διέρχεται από την Τουρκία, σε 32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και για την προσθήκη 16 δισεκατομμυρίων επιπλέον φυσικού αερίου, ιδίως στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Πιστεύουμε ότι όχι μόνο η Κεντρική Ασία αλλά και οι πόροι της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να συνδεθούν με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε, για να καταφερθεί εναντίον της Ευρώπης και της Ελλάδας/Κύπρου και στο θέμα της ενέργειας.

«Εάν η ΕΕ μπορέσει να απαλλαγεί από ορισμένα γραμμάτια και να λάβει ορθολογικές αποφάσεις... Δεν ωφελεί κανέναν η "Ε/Κ ΔΝΚ" και η Ελλάδα να παρεμποδίζουν την ενεργειακή μας συνεργασία στο πλαίσιο των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Η αύξηση της χωρητικότητας του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου με τις πηγές υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου είναι μία από τις πιο σύντομες, οικονομικές και αποτελεσματικές μεθόδους», ανέφερε.