ΚΟΣΜΟΣ

Αριζόνα: Κατεδαφίζεται το τείχος από κοντέινερ στα σύνορα με το Μεξικό

Αριζόνα: Κατεδαφίζεται το τείχος από κοντέινερ στα σύνορα με το Μεξικό
Η Πολιτεία θα απομακρύνει τα εμπορευματοκιβώτια θαλάσσιων μεταφορών, τον εξοπλισμό και τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για το «χτίσιμο» του τείχους στις αρχές Ιανουαρίου AP Photo

H Αριζόνα θα κατεδαφίσει το τεράστιο τείχος από κοντέινερ κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, μία εβδομάδα αφότου η αμερικανική κυβέρνηση προσέφυγε στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι αυτό το αυτοσχέδιο φράγμα, που υποτίθεται ότι θα παρεμπόδιζε την είσοδο μεταναστών, κατασκευάστηκε παρανόμως σε ομοσπονδιακά εδάφη.

Η Πολιτεία θα απομακρύνει τα εμπορευματοκιβώτια θαλάσσιων μεταφορών, τον εξοπλισμό και τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για το «χτίσιμο» του τείχους στις αρχές Ιανουαρίου, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις ομοσπονδιακές αρχές την Τετάρτη. Οι δύο πλευρές τερματίζουν έτσι τη δικαστική διαμάχη τους δύο εβδομάδες προτού αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβερνήτρια της Αριζόνας, η Δημοκρατική Κέιτι Χομπς, η οποία είχε αντιταχθεί στο τείχος.

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Ντάγκ Ντάσεϊ υπέγραψε τον Αύγουστο μια εκτελεστική εντολή διατάζοντας μια πολιτειακή υπηρεσία να κλείσει τα κενά στο τείχος των συνόρων με το Μεξικό, μήκους 600 χιλιομέτρων, τοποθετώντας εμπορευματοκιβώτια το ένα πάνω στο άλλο. Στην αγωγή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριζε ότι τα κοντέινερ βρίσκονταν σε ομοσπονδιακό έδαφος και επομένως το τείχος ήταν παράνομο.

Το έργο, κόστους 95 εκατομμυρίων δολαρίων, είχε ολοκληρωθεί κατά το ένα τρίτο. Συνολικά είχαν τοποθετηθεί 915 από τα 3.000 κοντέινερ, σαν τεράστια ντόμινο, σε μια κοιλάδα στην καρδιά του εθνικού δρυμού Κορονάντο, μιας προστατευόμενης περιοχής όπου ζουν απειλούμενα είδη, όπως ιαγουάροι και οσελότοι. Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος κατήγγειλαν ότι το αυτοσχέδιο τείχος, ύψους 6,7 μέτρων και με συρματόπλεγμα στην κορυφή του, ήταν επικίνδυνο για την πανίδα της περιοχής.

«Η βιοποικιλότητα της περιοχής αυτής είναι απαράμιλλη», σχολίασε ο Ρας ΜακΣπάντεν, του Center for Biological Diversity, μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης η οποία δύο φορές είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη για να κατεδαφιστεί το τείχος των κοντέινερ. Οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι το τείχος βρίσκεται πολύ μακριά από τις ζώνες που χρησιμοποιούν οι μετανάστες και το μόνο που έκανε ήταν να σταματάει τα άγρια ζώα, τα οποία όμως είναι αναγκαίο να μετακινούνται για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ο ΜακΣπάντεν είπε ότι είχε τοποθετήσει κάμερες που φωτογράφιζαν αυτόματα την περιοχή αυτή και ποτέ δεν κατέγραψε μετανάστες να περνούν από εκεί, αλλά μόνο ιαγουάρους και οσελότους. «Βρισκόμαστε σε μια άγρια κοιλάδα. Δεν υπάρχουν αστικές ζώνες εδώ κοντά. Για αυτό, ακόμη και επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, δεν κατασκευάστηκε τείχος εδώ», εξήγησε.

Το τείχος αυτό φαινόταν πάντως εξ αρχής ότι δεν ήταν καλή ιδέα: στο ανώμαλο έδαφος τα κοντέινερ δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν μεταξύ τους, αφήνοντας διόδους από τις οποίες άνετα μπορούσε να περάσει ένας άνθρωπος. Σε ένα βίντεο που έγινε βάιραλ στο διαδίκτυο, ένας άνδρας έδειξε πόσο εύκολο ήταν να σκαρφαλώσει, με γυμνά χέρια, σε δύο κοντέινερ, τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο.