ΚΟΣΜΟΣ

Αλλάζει η Κίνα τη μεθοδολογία καταμέτρησης κρουσμάτων κορωνοϊού

Αλλάζει η Κίνα τη μεθοδολογία καταμέτρησης κρουσμάτων κορωνοϊού
AP Photo

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι τις προηγούμενες 24 ώρες δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, ενώ έκαναν επίσης γνωστό πως άλλαξαν μεθοδολογία καταμέτρησης των θυμάτων, μερικές ημέρες αφού άλλαξαν τρόπο καταμέτρησης των κρουσμάτων του SARS-CoV-2, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου έξαρση της επιδημίας, μετά την απόφαση να εγκαταλειφθεί η πολιτική «zero COVID» στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Η πολιτική αυτή, που εφαρμοζόταν αυστηρά από το 2020, χαρακτηριζόταν δρακόντεια· επέτρεψε ωστόσο να προστατευθούν μέλη των λεγόμενων ομάδων υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, διαβητικοί, άνθρωποι με άλλες συννοσηρότητες...), οι ανεμβολίαστοι και οι μερικώς εμβολιασμένοι.

Όμως οι αρχές αποφάσισαν να βάλουν απότομα τέλος στους περιορισμούς στις αρχές του μήνα, μπροστά στην απόγνωση πολλών Κινέζων, στις διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις και στον βαρύ αντίκτυπο για την οικονομία.

Έκτοτε ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκραγεί, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για δραματική αυξημένη θνητότητα μεταξύ των πιο ηλικιωμένων, ειδικά όσων έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Χθες Τρίτη, ανακοινώθηκε ότι πλέον μόνο οι ασθενείς που υποκύπτουν εξαιτίας αναπνευστικής ανεπάρκειας οφειλόμενης στην COVID-19 προστίθενται στον επίσημο απολογισμό των θυμάτων.

Όμως η «επιστημονική», κατά τις αρχές, μεθοδολογία αυτή κάθε άλλο παρά επιτρέπει να δίνεται ακριβής εικόνα της κατάστασης.

Έπειτα από τη μόλυνση από την παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2, «βασική αιτία θανάτου είναι τα υποκείμενα νωρίτερα», δικαιολόγησε χθες Τρίτη ο Γουάνγκ Γκιτσιάνγκ, αξιωματούχος της επιτροπής υγείας του Πεκίνου.

«Μικρός αριθμός (ασθενών) πεθαίνει απευθείας από αναπνευστική ανεπάρκεια οφειλόμενη στην COVID», επέμεινε.

Νοσοκομεία γέμισαν ενώ τα αντιγριπικά φάρμακα είναι ολοένα περισσότερο δυσεύρετα στα φαρμακεία, λόγω της τεράστιας ζήτησης, την ώρα που οι πολίτες στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου καλούνται ξάφνου να μάθουν να «ζουν με τον ιό».

Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές Δεκεμβρίου, οι αρχές έχουν ανακοινώσει μόλις επτά θανάτους εξαιτίας της COVID.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαβεβαίωσε χθες Τρίτη πως είναι έτοιμη να προμηθεύσει με εμβόλια την Κίνα, αν της ζητηθεί. «Είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας να μπορέσουμε, συλλογικά, να βοηθήσουμε την Κίνα να κρατήσει (την επιδημία) υπό έλεγχο», εξήγησε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας με 1,41 δισεκ. κατοίκους βρίσκεται στους 5.241 νεκρούς επί συνόλου 386.276 μολύνσεων με συμπτώματα, κατά την εθνική επιτροπή υγείας (σ.σ. το κινεζικό υπουργείο Υγείας). Ο απολογισμός αναθεωρήθηκε προς το καλύτερο: αφαιρέθηκε θάνατος στο Πεκίνο που πλέον δεν αποδίδεται στην COVID.

Επίσης ανακοινώθηκε πως τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.101 κρούσματα του ιού με συμπτώματα της ασθένειας. Οι ασυμπτωματικές περιπτώσεις πρόσφατα έπαψαν να ανακοινώνονται.

Οι επίσημοι αριθμοί θεωρείται πως δεν δίνουν αξιόπιστη εικόνα της κατάστασης, ειδικά επειδή γίνονται πολύ λιγότερα τεστ στην Κίνα μετά την αλλαγή πολιτικής με το σκεπτικό πως το κυρίαρχο στέλεχος του ιού το τρέχον διάστημα είναι πιο «ήπιο».

Το Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ εκτίμησε προ ημερών πως οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι πιθανό να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο στην Κίνα εντός 2023.