ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία – Πούτιν: Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στις προσαρτημένες περιοχές

Πόλεμος Ουκρανία – Πούτιν: Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στις προσαρτημένες περιοχές
Η Ρωσία έχει υποστεί οξεία οπισθοδρόμηση στις προσαρτημένες περιοχές, σταματώντας τις φιλοδοξίες της (Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η κατάσταση σε τέσσερις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας –Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα– που η Μόσχα προσάρτησε παράνομα τον Σεπτέμβριο ήταν «εξαιρετικά δύσκολη».

Η παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία των τεσσάρων εδαφών, τα οποία μαζί αποτελούν το 15% της Ουκρανίας, σηματοδότησε τη μεγαλύτερη βίαιη κατάληψη εδαφών στην Ευρώπη από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και καταδικάστηκε από το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του ως παράνομη.

Η Ρωσία έχει υποστεί οξεία οπισθοδρόμηση στις περιοχές, σταματώντας τις φιλοδοξίες της.

«Η κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια είναι εξαιρετικά δύσκολη», είπε ο Πούτιν αργά τη Δευτέρα σε σχόλια που μεταδόθηκαν από το Reuters.

Τα σχόλια του Πούτιν έγιναν την Ημέρα Υπηρεσιών Ασφαλείας, η οποία γιορτάζεται ευρέως στη Ρωσία. Ο Πούτιν διέταξε επίσης τις Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες Ασφαλείας (FSB) να εντείνουν την επιτήρηση της ρωσικής κοινωνίας και τη θωράκιση των συνόρων της χώρας για να καταπολεμήσουν αυτό που έκρινε ως «εμφάνιση νέων απειλών» από το εξωτερικό.

Η υπεράσπιση των κατοίκων των «νέων περιοχών» της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποτελεί καθήκον των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την κρατική ασφάλεια, είπε ο Πούτιν, ζητώντας την επίβλεψη στρατηγικών υποδομών και χώρων μαζικών συναθροίσεων.

Ο Πούτιν βρέθηκε στη Λευκορωσία τη Δευτέρα, όπου μαζί με τον ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, δεν αναφέρθηκαν σχεδόν καθόλου στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία σε κοινή συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ, αναφέρει το Reuters.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε πως η Ρωσία δεν σκοπεύει «να απορροφήσει» τη Λευκορωσία, τον στενότερο σύμμαχό της, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για τον ανεφοδιασμό της με φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

«Η Ρωσία δεν έχει συμφέρον να απορροφήσει κανέναν. Αυτό, πολύ απλά, δεν έχει νόημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αν και η Ρωσία χρησιμοποίησε το έδαφος της Λευκορωσίας για να εξαπολύσει την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας, στα τέλη Φεβρουαρίου, ο λευκορωσικός στρατός δεν συμμετείχε μέχρι τώρα σε μάχες στο ουκρανικό έδαφος. Στα μέσα Οκτωβρίου οι δύο χώρες ανακοίνωσαν τη συγκρότηση μιας κοινής στρατιωτικής δύναμης με αποκλειστικά «αμυντικούς» σκοπούς, σύμφωνα με το Μινσκ.