ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Προμήθεια οπλικών συστημάτων ζητά ο Ζελένσκι

Τα παιδιά της Ουκρανίας ζητούν στα γράμματά τους στον Αγιο Νικόλαο αντιαεροπορικά συστήματα, όπλα, νίκη, δήλωσε ο Ζελένσκι AP / Henry Nicholls Source (Pool Reuters)

Την προμήθεια οπλικών συστημάτων αιτήθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τους ηγέτες των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, της Βαλτικής, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας, στα πλαίσια της συνάντησης κορυφής της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης που πραγματοποιήθηκε στην Ρίγα τη Δευτέρα (19/12).

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, δήλωσε «Σας ζητώ να ενισχύσετε την δυνατότητα προμήθειας αντιαεροπορικών συστημάτων στην χώρα μας και να βοηθήσετε στην επιτάχυνση της λήψης αντίστοιχων αποφάσεων από τους εταίρους μας», ενώ συνέχισε «Πολλά εξαρτώνται από εσάς - πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Οσο πιο επιτυχείς είναι οι αμυντικές μας δυνάμεις, τόσο πιο γρήγορα θα αποτύχει η ρωσική επίθεση».

«Σας ζητώ να αυξήσετε την δυνατότητα προμήθειας αντιαεροπορικών συστημάτων στην χώρα μας και να βοηθήσετε να επιταχυνθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις από τους εταίρους μας. Μία 100% αεροπορική ασπίδα για την Ουκρανία, η οποία θα είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα φρένα κατά της ρωσικής επίθεσης. Και αυτά τα συστήματα χρειάζονται τώρα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, δεν έλαβε σαφή απάντηση, από τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να αναφέρει ότι οι ηγέτες που συναντώνται στην Ρίγα θα συζητήσουν «ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε και να σας τροφοδοτήσουμε με ό,τι έχετε ανάγκη».

Τα πυρά του έστρεψε στη Γερμανία τονίζοντας ότι «είναι ανεξήγητο» για ποιον λόγο η Ουκρανία δεν τροφοδοτείται με τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard, ενώ ζήτησε από την Ολλανδία, οι δυνάμεις της οποίας χρησιμοποιούν τα τανκς αυτά, να μεσολαβήσει. Συμπλήρωσε ότι «για να είναι επιτυχέστερες οι αμυντικές μας επιχειρήσεις χρειαζόμαστε τεθωρακισμένα οχήματα, κυρίως τανκς».

Εν συνεχεία, στρεφόμενος στη Νορβηγία ζήτησε να τροφοδοτήσει τις ουκρανικές δυνάμεις με νορβηγικούς εκτοξευτές NASAMS και πυραύλους. Από την Σουηδία ζήτησε σουηδικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Gripen, από την Λιθουανία NASAMS και πυραύλους Stinger, από τη Λετονία συστήματα πυροβολικού, από την Εσθονία Howizers και πυρομαχικά, από την Δανία περισσότερα Ceasar Howizers και τέλος από την Φινλανδία πυρομαχικά.

Με τα αιτήματά του αυτά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας επεσήμανε το κοινό συμφέρον που εντοπίζεται στην προστασία των συνόρων της χώρας δηλώνοντας ότι «όσο πιο γρήγορα αποκαταστήσουμε τον έλεγχο των συνόρων μας, τόσο ισχυρότερη θα είναι η ασφάλειά σας».

Σημείωσε στη συνέχεια ότι «τα παιδιά της Ουκρανίας ζητούν στα γράμματά τους στον Αγιο Νικόλαο αντιαεροπορικά συστήματα, όπλα, νίκη», αναφερόμενος στον ουκρανό Αγιο Βασίλη.

Παρά τη μεγάλη συνδρομή των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, με χρηματοδότηση, στρατιωτική εκπαίδευση και αντιαεροπορικά συστήματα, η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα οπλικά συστήματα για να αντιμετωπίσει την ρωσική επίθεση.

Οι ηγέτες της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και του Ηνωμένου Βασιλείου συναντώνται στην Ρίγα, στο πλαίσιο της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (Joint Expeditionary Force).

Η Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη απαρτίζεται από στρατιωτικές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης σε κρίσεις στην Αρκτική Περιοχή και την Βόρεια Ευρώπη.
Σήμερα στην Ρίγα, οι ηγέτες των χωρών της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης θα συζητήσουν τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις συνέπειες για την ασφάλεια των ζωνών της Βόρειας Ευρώπης με έμφαση στην συνεργασία μεταξύ των χωρών τους για την συνέχιση της χορήγησης βοήθειας στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την Μόσχα και στην λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της περιοχής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της λετονικής κυβέρνησης.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης