ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Χριστοδουλίδης: Η Ελλάδα σημαντικός σύμμαχος για το Κυπριακό

Οι κινήσεις του την αμέσως επόμενη μέρα της εκλογής του INTIME

Ζήτημα υψίστης σημασίας χαρακτηρίζει το Κυπριακό ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κάνοντας μεταξύ άλλων σαφές πως η βοήθεια της Ελλάδας θα είναι καθοριστική για την επίλυσή του.

Σχετικά με την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών, τις κινήσεις που θα ακολουθήσει γα την εξωτερική πολιτική έκανε γνωστές ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τοποθετώντας ως νο1 προτεραιότητα, το Κυπριακό πρόβλημα.

Εκτός από αυτό, μέσα στις προτάσεις που παρουσίασε με τίτλο «Ισχυρός Εταίρος - Εξωτερική Πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρθηκε και στην ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος-μέλος της ΕΕ, αλλά και στην σημασία της ευρύτερης περιοχής της, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή.

Γι' αυτό, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωσή του, καθορίζει ως ύψιστη προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της Κύπρου αυτούς τους παράγοντες:

-Πρώτος στόχος-πολιτική, η περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων της ΚΔ με όλα τα γειτονικά κράτη της Ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα, Αίγυπτος, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Ιορδανία - και εν ευθέτω χρόνω - Συρία) και με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής (χώρες του Κόλπου).

Γι' αυτό τον στόχο προτείνει 6 συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις.

-Δεύτερος στόχος-πολιτική, είναι η αναβαθμισμένη και ενεργή συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στα τεκταινόμενα της ΕΕ, αποδεικνύοντας στην πράξη από τη μια την προστιθέμενη αξία της Λευκωσίας για την ΕΕ και από την άλλη, τον ρόλο της ως ουσιαστική γέφυρα της Ένωσης με την ευρύτερη περιοχή, αλλά και ως «εκπρόσωπος» των γειτονικών κρατών στις Βρυξέλλες. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο κ. Χριστοδουλίδης προτείνει 8 συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις.

-Τρίτος στόχος-πολιτική, αποσκοπεί στην αναβάθμιση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με ισχυρές χώρες και χώρες που πρωταγωνιστούν σε όλες τις ηπείρους που δεν περιλαμβάνονται στα γειτονικά κράτη και στους εταίρους μας την ΕΕ.

Σε αυτό τον στόχο, εντάσσεται η ανασκόπηση των σχέσεων της Κύπρου με τις χώρες της γειτονικής Αφρικής, καθώς και της μακρινής Λατινικής Αμερικής, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών.

-Τέταρτος στόχος-πολιτική αφορά στην ενδυνάμωση του ρόλου της Κύπρου στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει, κυρίως στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, επιδιώκεται η περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σχέσεις εξαιρετικά σημαντικές.

-Πέμπτος στόχος-πολιτική αφορά στις εξαιρετικά σημαντικές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι και εγγυήτριες δυνάμεις.

Ειδικά η Ελλάδα, τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο κος Χριστοδουλίδης, παραμένει ο ανιδιοτελής προασπιστής των δικαίων και αυτής της ίδιας της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο διεθνές στερέωμα και βασικός σύμμαχος στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας πάντα επιδέχονται βελτίωσης και εμπλουτισμό με περαιτέρω έμφαση στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του ανεξάρτητου υποψηφίου Νίκου Χριστοδουλίδη υπάρχουν 10 συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις για τις δομές και τη λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματικό στις επιδιώξεις και στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, στο πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη για την εξωτερική πολιτική περιλαμβάνονται 3 συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις για αρτιότερη, ψηφιοποιημένη και απλοποιημένη παροχή προξενικών αρωγών.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο με 5 συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις περιλαμβάνει τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Κυπριακή Ομογένεια και την πολυεπίπεδη αξιοποίησή της στον μέγιστο δυνατό βαθμό για επίτευξη των εθνικών στόχων, δίδοντας μεγάλη έμφαση στη συμμετοχή των ομογενών στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης