Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Ερντογάν για Ιμάμογλου: Δεύτερη παρέμβαση μέσα σε λίγες ώρες
Την ποινή φυλάκισης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου καταδικάζει με νεότερη ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πρόκειται για δεύτερη παρέμβαση σήμερα Πέμπτη. Νωρίτερα, ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι «Αυτή η άδικη ποινή δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου».
Στη νεότερη ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει προβληματισμό για «την ετυμηγορία του τουρκικού δικαστηρίου» τονίζοντας ότι «ηποινή δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου» και προτρέπει την κυβέρνηση να σταματήσει διώξεις βάσει νόμων περί «προσβολής» και να κάνει σεβαστά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθιά προβληματισμένες και απογοητευμένες από την ετυμηγορία του τουρκικού δικαστηρίου κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών στερώντας του το δικαίωμα για πολιτική δραστηριότητα. Η ποινή δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε σοβαρά για τη συνεχιζόμενη δικαστική παρενόχληση της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία, μεταξύ άλλων μέσω της παρατεταμένης προφυλάκισης, των ισχυρισμών για υποστήριξη της τρομοκρατίας και των υποθέσεων περί προσβολής.
Ο λαός της Τουρκίας δικαιούται να ασκεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του χωρίς φόβο τιμωρίας. Το δικαίωμα άσκησης των ελευθεριών της έκφρασης, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της Τουρκίας, στις υποχρεώσεις της στο διεθνές δίκαιο και στις δεσμεύσεις της στον ΟΑΣΕ. Προτρέπουμε την κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις βάσει ποινικών νόμων περί «προσβολής» και να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Τούρκων πολιτών, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ένα ανοιχτό περιβάλλον για δημόσιο διάλογο».