ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές στο Χάρκοβο - Θα «τραβήξει» ο πόλεμος

«Τα τωρινά ρωσικά εγκλήματα θυμίζουν το παρελθόν», επέμεινε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο AP

Υποδομές κρίσιμης σημασίας έπληξαν σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις στην πόλη Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας.

«Εκρήξεις στο Χάρκοβο. Ο εχθρός θέτει στο στόχαστρο εγκαταστάσεις υποδομών. Ζητώ από όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παραμείνουν σε καταφύγια αν είναι δυνατόν», τόνισε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ στο Telegram.

Η Ρωσία ετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ρωσία ετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία και εξακολουθεί να θέλει να κατακτήσει ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε σήμερα Ουκρανός υψηλόβαθμος στρατιωτικός.

Ο ταξίαρχος Ολέξιι Γκρόμοφ δήλωσε σε στρατιωτική ενημέρωση πως, παρά το ότι δεν περιμένει ότι η Μόσχα θα εξαπολύσει επίθεση από τη Λευκορωσία, η Ρωσία εκπαιδεύει νέα στρατεύματα στο έδαφος της γειτονικής της χώρας και έχει μεταφέρει εκεί στρατιωτικά αεροσκάφη.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, προειδοποίησε, στην ίδια ενημέρωση, ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση μετά τις πρόσφατες ρωσικές στρατιωτικές υποχωρήσεις.

"Το Κρεμλίνο... επιδιώκει να μετατρέψει τη σύγκρουση σε μια παρατεταμένη ένοπλη αντιπαράθεση", είπε ο Γκρόμοφ.

Η Μαλιάρ πρόσθεσε: "Εμείς και ο κόσμος δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, επειδή ο απώτερος σκοπός της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι να κατακτήσει όλη την Ουκρανία, και μετά μπορεί να προχωρήσει παραπέρα".

Ο Γκρόμοφ δεν είπε ποιος μπορεί να είναι ο στόχος του Κρεμλίνου με την παράταση του πολέμου που διαρκεί ήδη σχεδόν δέκα μήνες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί πως το Κρεμλίνο επιδιώκει απεγνωσμένα να αναιρέσει τις στρατιωτικές υποχωρήσεις που υπέστη πρόσφατα -- περιλαμβανομένης μιας υποχώρησης από τη νότια πόλη Χερσώνα έπειτα από μήνες κατοχής -- και να επιτύχει νίκες για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στη ρωσική κοινή γνώμη.

Το Κρεμλίνο δεν έχει αποσαφηνίσει ποτέ πλήρως τους στόχους της εισβολής του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία είπε ότι είχε εν μέρει σκοπό να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία.

Δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εξακολουθεί να ασφαλίζει τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των τμημάτων της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας που έχει κηρύξει ως δικά του, αλλά φαίνεται να εγκαταλείπει την κατάληψη άλλων περιοχών δυτικά και βορειοανατολικά τις οποίες έχει ανακαταλάβει η Ουκρανία.

Καμία κατάπαυση του πυρός

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Ουκρανίας δήλωσε πως η κύρια εστίαση της Μόσχας τώρα είναι στις ανατολικές πόλεις Μπαχμούτ και Αβντίιφκα, αλλά πως οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Χερσώνα καθημερινά και προσπαθούν να αποκτήσουν μεγαλύτερο πάτημα στη νοτιοανατολική περιοχή της Ζαπορίζια.

"Καταλαβαίνουν ότι αν δεν εκτείνουν το μέτωπο τώρα, τότε αυτός ο χειμώνας θα είναι γι΄αυτούς μια καταστροφή", δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας.

Η Ρωσία, η οποία επίσης επιτίθεται στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός τα Χριστούγεννα. Ο Γκρόμοφ απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου για την Πρωτοχρονιά.

"Θα υπάρξει μια συνολική κατάπαυση του πυρός μόνο όταν ούτε ένας κατακτητής δεν θα παραμένει στη γη μας", είπε.

Ο Γκρόμοφ είπε πως η Ρωσία ενισχύει από τα μέσα Οκτωβρίου τη στρατιωτική παρουσία της στη Λευκορωσία, όπου εκπαιδεύει νέες μονάδες και αποκαθιστά τη μάχιμη ικανότητα παλαιών μονάδων και πως μετακίνησε στρατιωτικά αεροσκάφη στο έδαφος της συμμαχικής της χώρας.

"Αυτό πρώτ' απ΄όλα δείχνει πως ο εχθρός ενισχύει τις δυνατότητες πραγματοποίησης αεροπορικών πληγμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας", είπε, αλλά πρόσθεσε πως η πιθανότητα μιας ρωσικής επίθεσης από τη Λευκορωσία "παραμένει χαμηλή".

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτηρίζει γενοκτονία τον μεγάλο λιμό

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε την Πέμπτη ως γενοκτονία το Χολοντομόρ, τον λιμό στην Ουκρανία που προκάλεσαν οι Σοβιετικοί πριν από 90 χρόνια και ο οποίος οδήγησε στον θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, σε κείμενο που ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα (507 ψήφοι υπέρ, 12 κατά και 17 αποχές), οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο αναφέρουν πως το Χολομόντορ (η εξόντωση διά της πείνας στα ουκρανικά) διαπράχθηκε «από το σοβιετικό καθεστώς με την πρόθεση να καταστρέψει μια ομάδα ανθρώπων προκαλώντας σκόπιμα καταστάσεις διαβίωσης που οδηγούσαν αναπόφευκτα στον φυσικό αφανισμό τους».

«Τα τωρινά ρωσικά εγκλήματα θυμίζουν το παρελθόν», επέμεινε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που απένειμε χθες το βραβείο Ζαχάροφ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ελευθερία της σκέψης στον ουκρανικό λαό που αγωνίζεται κατά της ρωσικής εισβολής.

Οι ευρωβουλευτές καλούν «όλες τις χώρες και τους οργανισμούς» να αναγνωρίσουν επίσης ως γενοκτονία αυτόν τον λιμό απέναντι σε ένα «ρωσικό καθεστώς (που) παραποιεί την ιστορική μνήμη για τη δική του επιβίωση».

Η Ουκρανία, ο «σιτοβολώνας της Ευρώπη», έχασε τέσσερα έως οκτώ εκατομμύρια κατοίκους στον μεγάλο λιμό του 1932-1933, στο πλαίσιο της κολεκτιβοποίησης της γης, που ενορχηστρώθηκε σύμφωνα με τους ιστορικούς από τον Στάλιν προκειμένου να καταστείλει κάθε επιθυμία για ανεξαρτησία της χώρας αυτής που ήταν τότε σοβιετική δημοκρατία.

Η Ουκρανία διεξάγει εκστρατεία εδώ και χρόνια προκειμένου το Χολομοντόρ να αναγνωριστεί ως γενοκτονία, μια ιδέα που είχε σφυρηλατηθεί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά αυτόν τον χαρακτηρισμό, λέγοντας πως ο μεγάλος λιμός που σάρωσε τη Σοβιετική Ένωση στις αρχές των χρόνων του 1930 δεν προκάλεσε θύματα μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Ρωσία, στο Καζακστάν, στους Γερμανούς του Βόλγα καθώς και σε μέλη άλλων λαών.

Η Γερμανία που αναγνώρισε επίσης τον Νοέμβριο το Χολομοντόρ ως γενοκρονία, κατηγορήθηκε από τη Μόσχα ότι «δαιμονοποιεί» τη Ρωσία.

Μόσχα: Οι αρχές εξοπλίζουν τα καταφύγια στις πολυκατοικίες και στα εμπορικά κέντρα

Εντωμεταξύ, στην Μόσχα, οι αρχές εξοπλίζουν τα καταφύγια που υπάρχουν στις πολυκατοικίες και στα εμπορικά κέντρα, δήλωσε στην ολομέλεια της Δούμας της περιφέρειας της Μόσχας ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, Σεργκέι Πολετίκιν.

Ο βουλευτής Όλεγκ Εμιλιάνοφ ρώτησε τον Πολετίκιν κατά την διάρκεια της ολομέλειας για την κατάσταση των καταφυγίων στην συνοικία Ράμεσνκι, καθώς όπως ισχυρίσθηκε μερικά καταφύγια βρίσκονται σε «καταστροφική κατάσταση».

Ο Πολετίκιν απαντώντας είπε ότι «τα καταφύγια σε πολυκατοικίες» σε σχέση με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τώρα στην Ουκρανία, «παρέχουν προστασία στον πληθυσμό από πυραύλους, βόμβες και πλήγματα πυροβολικού.

Οι εργασίες αυτές πραγματοποιούνται σε όλες τις πολυκατοικίες από τον τομέα των κοινωφελών υπηρεσιών και θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 25 Δεκεμβρίου. Αυτή είναι η απόφαση του επιχειρησιακού επιτελείου».

Ο ίδιος είπε ότι τα καταφύγια στις πολυκατοικίες και στα εμπορικά κέντρα εξασφαλίζουν την προστασία έως 15 εκατομμυρίων κατοίκων και πρόσθεσε ότι οι αρχές αποφάσισαν να μην κρεμάσουν πινακίδες με ακριβείς διευθύνσεις των καταφυγίων για να μην «θορυβηθεί ο κόσμος».

Τα καταφύγια θα διαθέτουν πρίζες, φώτα, πόσιμο νερό και έναν χώρο σαν καθιστικό. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, δεν θα είναι δυνατόν να περάσει κανείς περισσότερο από μία ώρα στον χώρο του καταφυγίου.

Τον Νοέμβριο, τοποθετήθηκαν πινακίδες σε περισσότερα από τρεις χιλιάδες σπίτια στο Νοβοκουζνέτσκ που έδειχναν τη θέση των καταφυγίων. Τα περισσότερα καταφύγια βρίσκονται στα υπόγεια πολυκατοικιών.

Επίσης, ο αντιδήμαρχος του Μπέλγκοροντ Βαλεντίν Ντεμίντοφ υποσχέθηκε να δημοσιεύσει έναν διαδραστικό χάρτη των καταφυγίων και να τοποθετήσει πινακίδες σε όλη την πόλη με τις διευθύνσεις των πλησιέστερων καταφυγίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης