Τζάνετ Γέλεν: Η ύφεση είναι πάντα σενάριο για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να έχει περιοριστεί το τελευταίο δίμηνο αλλά είναι βέβαιο πως αποτελεί μία σημαντική παράμετρο για τους οικονομικούς στόχους που έχει μπροστά της η ισχυρότερη οικονομία στον πλανήτη.
Η Τζάνετ Γέλεν έχει περάσει στην μακρά καριέρα της από διάφορες δύσκολες καταστάσεις. Με την κυβέρνηση Μπάιντεν κατέχει πλέον την θέση της Γραμματέως του Θησαυροφυλακίου των ΗΠΑ (σ.σ. στο ελληνικότερο Υπουργός Οικονομικών) και τονίζει πως τα δύσκολα για την οικονομία δεν έχουν περάσει.
Μιλώντας στην εκπομπή 60 λεπτά, η Γέλεν ξεκαθάρισε πως ο πληθωρισμός θα μας απασχολήσει έντονα και το 2023 καθώς μεγάλο κομμάτι της αύξηση στην αξία του χρήματος προέρχεται από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και όλα όσα έχει αυτή φέρει στον τομέα της ενέργειας.
Η Γέλεν δεν έκρυψε επίσης την ανησυχία της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας ξεκαθαρίζοντας πως αυτοί δεν υπάρχει περίπτωση να είναι πιο δυναμικοί από αυτούς που η χώρα έφτασε αμέσως μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας.
Η Αμερικανίδα οικονομολόγος υπογράμμισε πως το σενάριο της ύφεσης είναι πάντοτε ένα σενάριο που ναι μεν είναι εφιαλτικό αλλά έχει πάντοτε ρεαλιστική βάση ειδικά σε έναν κόσμο που τα γεγονότα μεγάλη έντασης εκδηλώνονται με τρόπο εκρηκτικό όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Το μεγάλο πάντως «καμπανάκι» από την συνέντευξή της η Γέλεν το κρατούσε για τους ισχυρούς της Αμερικανικής Οικονομίας. Σε ερώτηση γιατί οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας εμφανίζονται εξαιρετικά διστακτικές στα όσα μεταφέρει τόσο η ίδια όσο και η FED (η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) υπογράμμισε πως είναι αδύνατο να αντιμετωπίσεις μία κρίση όταν αυτοί που λογίζονται ως συνεργάτες σου επιλέγουν τον δικό τους δρόμο.
Το «καρφί» της Γέλεν φαίνεται πως αφορά την META, την Amazon, το Twitter και τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας οι οποίοι έχουν ήδη προχωρήσει σε περικοπές δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας με «πρόσχημα», όπως αναφέρει η Γέλεν τις δυσοίωνες μακροοικονομικές προβλέψεις του επιτελείου της και την Κυβέρνησης.
Η σιδηρά Κυρία της Αμερικανικής οικονομίας σημείωσε πως χωρίς επενδύσεις και εργασία η οικονομία δεν θα χρειαστεί εξωγενείς παράγοντες για να «υποφέρει».