ΚΟΣΜΟΣ

Αντόνιο Κόστα: "Σενάριο επιστημονικής φαντασίας" η συνεργασία με την Κεντροδεξιά

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε χθες ότι θα έπρεπε να γίνει πρώτα «εισβολή των Αρειανών» πριν αποφασίσει να συνεργαστεί με το κεντροδεξιό κόμμα για το σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε τη νίκη για το κεντροδεξιό κόμμα, δίχως όμως να του δίνει την αυτοδυναμία.

Η κεντροδεξιά παράταξη του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, κέρδισε το 38,6% των ψήφων στην εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής.

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Καβάκο Σίλβα, έδωσε την Τρίτη εντολή σχηματισμού «σταθερής κυβέρνησης» στον Κοέλιο, με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών να απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του.

Μια κυβέρνηση συνεργασίας με την κεντροδεξιά «είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σαν την εισβολή των Αρειανών», ήταν η απάντηση του Κόστα σε αυτή την πρόταση. Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος Σίλβα κάλεσε για συναίνεση, μη κρύβοντας την προτίμηση του για το σχηματισμό «ενός μεγάλου συνασπισμού» που θα ενώσει την Δεξιά με την Αριστερά.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας, από τη δική του μεριά, δήλωσε ότι μπορεί στηρίξει μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος , σύμφωνα με τον επικεφαλής του κόμματος, σε μια μεταστροφή της πάγιας τακτικής του κόμματος.

«Μια λύση για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που αναπόφευκτα περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές, θα έχει την πολιτική μας υποστήριξη, για να σταματήσει η επανάληψη αυτής της πολιτικής (της λιτότητας)» της κεντροδεξιάς παράταξης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ζερόνιμο ντε Σόουζα, μετά από την συνάντηση του με τον ομόλογο του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος ενδεχομένως να περιπλέξει περαιτέρω τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Να σημειώσουμε πως η νίκη του Κοέλιο σημειώθηκε παρά την τετραετή πολιτική αυστηρής λιτότητας για να λάβει βοήθεια από τους Διεθνείς πιστωτές. Η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης τον Μάϊο του 2014 κι έχει λάβει πακέτο χρηματοδότησης 78 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης