ΚΟΣΜΟΣ

O νεογέννητος Αλί και η οικογένειά του αποβιβάζονται στη Λαμπεντούζα

O νεογέννητος Αλί και η οικογένειά του αποβιβάζονται στη Λαμπεντούζα
Πρόσφυγες σε ξύλινη βάρκα νότια της ιταλικής νήσου της Λαμπεντούζα (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Francisco Seco

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι ο Αλί, το βρέφος που γεννήθηκε στο πλοίο Geo Barents, κατόπιν επιχείρησης διάσωσης προσφύγων στη Μεσόγειο, θα μπορέσει να αποβιβαστεί, μαζί με όλη του την οικογένεια, στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα.

Αρχικά, μετά από την σχετική έκκληση του πληρώματος, η Μάλτα είχε κάνει γνωστό ότι θα μπορούσε να δεχθεί μόνον το νεογέννητο και την μητέρα του, Φάτιμα, ενώ τα τρία του αδέλφια θα έπρεπε να αποβιβαστούν στην Ιταλία.

«Σήμερα έφτασε η καλή αυτή είδηση, δεν μπορούσαμε να δεχθούμε την λύση που πρότεινε η Μάλτα και να χωρίσουμε την οικογένεια», ανέφεραν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.

Ο Αλί γεννήθηκε χθες, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, και ζυγίζει 3,5 κιλά. Η μητέρα του Φάτιμα, όπως έγινε γνωστό, πρέπει να υποβληθεί σε ιατρική εξέταση καθώς μετά τον τοκετό, που διήρκεσε συνολικά επτά ώρες, παρουσιάζει συμπτώματα αφυδάτωσης.

Το πλοίο Geo Barents της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχε διασώσει στη Μεσόγειο την Φάτιμα μαζί με τους τρεις γιους της.

Η νεαρή γυναίκα είχε επιβιβαστεί το βράδυ της Δευτέρας σε ένα «ασταθές» σκάφος που αναχώρησε από τη Λιβύη μαζί με άλλα 90 άτομα. Ο τοκετός προκλήθηκε λόγω «του δύσκολου ταξιδιού, των σκληρών συνθηκών, του άγχους και της αφυδάτωσης», σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Στο Geo Barents, το πλοίο διάσωσης της οργάνωσης, επιβαίνουν 255 πρόσφυγες και μετανάστες που επιχείρησαν τον διάπλου της Μεσογείου, ο οποίος θεωρείται από τον ΟΗΕ ως ο πιο επικίνδυνος στον κόσμο, καθώς 17.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2014 προσπαθώντας να φτάσουν στα ευρωπαϊκά παράλια.

Τον περασμένο μήνα το Geo Barents βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης αφού αρχικά δεν του δόθηκε άδεια να αποβιβάσει τους διασωθέντες που μετέφερε σε ιταλικό λιμάνι -εξαιρουμένων των πιο ευάλωτων από αυτούς. Τελικά έλαβε το πράσινο φως, έπειτα από πολλές διαμαρτυρίες και επικρίσεις, όμως αυτή ήταν μια πρώτη ένδειξη της νέας προσέγγισης που σκοπεύει να ακολουθήσει στη μεταναστευτική πολιτική η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Στην Ιταλία καταγράφεται από τις αρχές του έτους σημαντική αύξηση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών διά θαλάσσης, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Από την 1η Ιανουαρίου έχουν φτάσει στα παράλιά της 96.816 άνθρωποι, έναντι περίπου 63.000 πέρσι και 32.000 το 2020.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες διασώθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή, όμως η Ρώμη επικρίνει δριμύτατα τις επιχειρήσεις διάσωσης από πλοία, ναυλωμένα από διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις.