ΗΠΑ κατά Πούτιν για «επιπόλαιες» δηλώσεις για τα πυρηνικά όπλα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν «ανεύθυνες» και «επιπόλαιες» δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αναφερόμενος στη σύγκρουση στην Ουκρανία, σημείωσε ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται.
Αρνούμενος να απαντήσει ευθέως στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε επιπόλαια ομιλία σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα είναι απολύτως ανεύθυνη», αφότου ο Ρώσος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα δεν θα χρησιμοποιήσει πρωτίστως πυρηνικά όπλα αλλά μόνο «ως απάντηση» σε ενδεχόμενο εχθρικό πλήγμα αυτού του είδους στο έδαφός της.
Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται, αλλά η Ρωσία «δεν τρελάθηκε» και εξακολουθεί να θεωρεί το πυρηνικό οπλοστάσιό της ως καθαρά αμυντικό, αποτρεπτικό μέσο, ανέφερε συγκεκριμένα ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Έχουμε προηγμένα οπλικά συστήματα αλλά δεν θέλουμε να τα επιδεικνύουμε», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, ισχυριζόμενος ότι δεν ήταν η Μόσχα που μίλησε για χρήση πυρηνικών όπλων. «Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, εμείς δεν έχουμε αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ακόμα», συνέχισε.
Ο Πούτιν επανέλαβε επίσης την πάγια θέση του ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να παρέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία. «Δεν ξεκινήσαμε εμείς τον πόλεμο, ξεκίνησε το 2014 μετά το πραξικόπημα», όταν ανατράπηκε ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς έπειτα από πολλές εβδομάδες λαϊκών κινητοποιήσεων, είπε.
Κατηγόρησε επίσης την Πολωνία ότι θέλει να καταλάβει εδάφη της δυτικής Ουκρανίας και είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι η μοναδική εγγυήτρια της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. «Αλλά αυτό εξαρτάται από τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας», πρόσθεσε.
Ο ίδιος έκανε επίσης λόγο για πιθανώς μακρά διάρκεια της αποκαλούμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στο έδαφος της Ουκρανίας.
«Ως προς τη διάρκεια της 'ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης', φυσικά, αυτή μπορεί να είναι μία μακρά διαδικασία», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σήμερα Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, διευκρινίζοντας πως δεν «βλέπει» ανάγκη στην παρούσα φάση για επιστράτευση περισσότερων εφέδρων για να πολεμήσουν στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Εκ των 300.000 εφέδρων που επιστρατεύτηκαν το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, οι 150.000 έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Ουκρανία, ανέφερε ο Πούτιν.
Η αναφορά Πούτιν περί μακράς διάρκειας του πολέμου ήλθαν λίγη ώρα αφότου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως η Ρωσία στην παρούσα φάση επιδιώκει να «παγώσει» τις μάχες στην Ουκρανία εν μέσω του χειμώνα προκειμένου να «ανασυνταχθεί» για να εξαπολύσει νέα επίθεση στις αρχές του επόμενου έτους.
Ο Πούτιν μίλησε στο ετήσιο συνέδριο του ρωσικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να κατηγορήσει τις δυτικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι εκλαμβάνουν τη Ρωσία ως «χώρα δεύτερης κατηγορίας χωρίς δικαίωμα ύπαρξης».
«Με αυτό βρισκόμαστε αντιμέτωποι», είπε ο Πούτιν για να συμπληρώσει: «Μπορεί να υπάρχει μόνο μία απάντηση από την πλευρά μας -ένας διαρκής αγώνας για τα εθνικά μας συμφέροντα. Και αυτό θα κάνουμε. Και ας μην ποντάρει κανένας σε ό,τιδήποτε άλλο».
«Θα το κάνουμε αυτό με πολλούς τρόπους και μέσα. Πρώτα απ' όλα φυσικά θα εστιάσουμε σε ειρηνικά μέσα, αλλά αν δεν μένει τίποτα άλλο, θα υπερσπίσουμε τον εαυτό μας με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».
Η σχετική απάντηση Πούτιν ήλθε σε σχόλιο μέλους του Συβουλίου ότι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν ελεγχόμενες από τη Ρωσία κατοικημένες περιοχές του Ντονέτσκ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.